З якого віку можна давати перець дітям: коли можна дати болгарський перець і чи можна дати мелений чорний і червоний перець грудничку

Солодкий перець улюблений багатьма дорослими, тому при введенні овочевого прикорму кожна мама замислюється про можливість пригостити стравами з ним свого малюка. Але чи можна давати такий продукт у віці до року і коли допустимо приправляти їжу дитини чорним перцем?

Користь болгарського перцю

  • Солодкий перець багатий на вітаміни Е, С, В2, РР, В6, бета-каротином, жирними кислотами, ефірними маслами, білками і цінними для дитячого організму вуглеводами.
  • Його вживання корисно для зору, стану слизових оболонок, кровоносних судин і шкіри.
  • Його додавання в блюда для дитини поліпшить апетит крихти і дасть енергію.
  • Наявність в такому овоче клітковини робить його корисним для роботи кишечника і зниження холестерину в крові.
  • Завдяки великій кількості біофлавоноїдів, він захищає організм від токсинів і алергії.

Ще більше про користь ви дізнаєтеся, подивившись передачу “Жити здорово”.

мінуси

  • Можлива алергічна реакція.
  • Такий овоч не слід давати дітям з хворобами травної системи (особливо при підвищеній кислотності), печінки або нирок.
  • При занадто ранньому введенні свіжого перцю в раціон можливі порушення роботи шлунка і кишечника.
  • У чорного меленого перцю відзначають подразнюючу дію на слизові оболонки травного тракту.

Зі скількох місяців можна давати?

У перший рік життя давати малюкові свіжий перець не рекомендують. У відварному вигляді, подрібненому в пюре, його допустимо додати в овочеві страви для дитини з 10-місячного віку. Познайомити дитину з таким овочем в сирому вигляді радять лише з 1,5 років.

Чорний мелений перець в спеціях не рекомендується для харчування дітей молодше 5 років.

В якому вигляді давати?

Кращим варіантом для дитячого харчування буде запікання в духовці. Така обробка зберігає в овочі корисні речовини, але робить його менш алергенним. Цілі перці укладають на деко, збризкують олією і тримають в духовці до появи на шкірці темних ділянок і бульбашок.

Після вилучення їх накривають кришкою на кілька хвилин, тоді шкірка знімається легше. Очистивши остиглий перець, його можна подрібнити блендером або порізати на маленькі шматочки. Його часто додають до страв з круп, м’яса або макаронів.

Одним з найбільш популярних способів приготувати болгарський перець для дитини є фарширування. Всередину нього можна поміщати м’ясну начинку (відварне м’ясо або фарш), рис, сир, різноманітні овочі. Нафаршировані плоди поміщають в сотейник, додають трохи води і сметани, закривають кришкою і тушкують до розм’якшення перців і готовності начинки.

Поради щодо вибору

  • Віддавайте перевагу плодам невеликого розміру, у яких досить товста м’якоть.
  • Не беріть для дитячого харчування плоди, у яких є пошкодження і підгнилі ділянки.
  • Найкраще їх давати малюкам в сезон дозрівання, оскільки парниковий овоч може включати шкідливі для дитячого організму сполуки.
  • Пам’ятайте, що зелений перець не настільки солодкий, як овоч оранжевого, червоного і жовтого кольору, а його термічна обробка часто призводить до появи гіркоти.

Що робити, якщо виникла алергія?

Алергічні реакції можливі на введення в раціон солодкого перцю яскравого кольору. Вони проявляються появою висипу, червоних ділянок шкіри, лущення, свербежу, нежиті, набряклості особи і іншими симптомами.