З якого віку можна давати кисіль дитині: чи можна кисіль дітям до року, як варити

Кисіль є одним з популярних в нашій країні напоїв, що мають позитивний вплив на організм людини. Чи можна включити його в дитячий раціон, в якому віці це краще зробити і з яких продуктів готувати кисіль для малюка?

Користь і лікувальні властивості

Завдяки густої консистенції і здатності обволікати стінки травного тракту, кисіль здатний захищати слизову шлунка від пошкоджень, запобігаючи таким чином захворювання органів шлунково-кишкового тракту. Вживання киселів здатне усунути і проноси, і запори. Крім того, кисіль радять пити малюкам, які погано набирають масу, так як такий напій сприяє збільшенню ваги.

Також корисна дія киселю буде визначатися продуктами, з яких його приготували:

Інгредієнт для киселю

Його властивості і вплив на дитячий організм

яблука

Кисіль з яблук можна давати піврічній дитині одним з перших з-за його низької алергенність.

Рекомендується при гіповітамінозах.

Ефективно захистить від розвитку анемії.

Є дієтичним напоєм.

Допомагає при проносах.

чорниця

Допомагає при проблемах з травленням (діареї, запорах).

Позитивно впливає при інфекційних захворюваннях.

Покращує гостроту зору.

вишня

Має антисептичні властивості.

Рекомендується при запаленнях в органах дихання.

смородина

Сприяє зміцненню капілярів.

Журавлина або малина

Допомагає при простудних захворюваннях, оскільки містить аскорбінову, а також ацетилсаліцилову кислоту.

горобина

Рекомендується при хворобах печінки.

Має жовчогінну впливом.

Відрізняється легким проносну дію.

Має сечогінний ефект.

Геркулес

Багатий мінеральними речовинами і вітамінами.

Приносить користь при хворобах шлунка.

Рекомендується при проносі.

Надає тонізуючий і загальнозміцнюючий ефект на організм.

Шкода і протипоказання

  • Киселі не слід давати діткам, у яких часті закрепи або є патології товстої кишки.
  • Такий вид напоїв не рекомендують малюкам з надмірною масою тіла.
  • Не слід давати кисіль діткам з цукровим діабетом.
  • Грудничкам не можна давати занадто густий напій, так як він може виявитися важким для їх травної системи.

Чи можлива алергія?

Оскільки найбільш поширені рецепти киселів на основі фруктів і ягід, то дійсно будь-який з таких інгредієнтів здатний спровокувати розвиток алергічної реакції. Визначивши, на який продукт у крихти є алергія, можна варити дитині кисіль без такого компонента, тому повністю відмовлятися від киселю в раціоні крихти-алергіка не слід.

З якого віку можна давати?

Вперше кисіль пропонують малюкам, яким вже виповнилося 6 місяців. Немовлятам молодше року кисіль дають в рідкому вигляді, але вже з 10 місяців можна пропонувати дитині такий напій, зробивши його погуще.

При цьому мамам потрібно знати, що чорничний і вишневий кисіль рекомендують малюкам старше 10 місяців, а напій з горобини – з дворічного віку.

Які киселі дозволені дітям до року?

Малюкам молодше року дають кисіль, який повинен:

  • Мати рідку консистенцію.
  • Бути підготовленим перед вживанням.
  • Бути звареним з інгредієнтів, які вже ввели в раціон крихітки, якщо на них немає негативної реакції.
  • Не вмикати екзотичні фрукти.
  • Бути підготовленим без цукру.

Як варити?

  1. Основними інгредієнтами, з яких готують кисіль, є крохмаль і фруктове або ягідне сировину. Також існують рецепти на основі вівсяних пластівців або молока.
  2. Перші киселі готують однокомпонентними, а в міру зростання малюка смак напоїв можна зробити більш багатогранним і різноманітним.
  3. Крохмаль потрібно спочатку змішувати з прохолодною водою і лише після цього додавати в киплячу рідину.
  4. Вливши крохмаль, напій слід постійно заважати, поки він не стане густим.
  5. Частина соку (якщо для киселю використовуються ягоди або фрукти) коштує не обробляти під високою температурою. Додавши його в напій в кінці приготування, можна зберегти максимум корисних речовин.
  6. При варінні в кисіль також додають цукор, але для самих маленьких діток можна постаратися обійтися без нього, особливо, якщо головний інгредієнт напою представлений солодкими фруктами. Замінювати цукор для дитячого киселю можна фруктозою або медом (якщо дитина не алергік), а штучні підсолоджувачі використовувати для такого напою можна.
  7. Для варіння киселю, призначеного дитині, слід використовувати емальований посуд.
  8. Готувати кисіль дитині слід на один раз. Зберігання напою в холодильнику, повторний розігрів і переварювання не рекомендується. Це не тільки знизить користь від киселю, а й підвищить ризик розвитку в ньому шкідливої ??бактеріальної флори.

Як зварити кисіль без додавання цукру, дивіться у відео каналу Мармеладний лисиці.

Кращі рецепти

вівсяний

Залийте третину склянки геркулесу склянкою теплої води і залиште на 10 годин (найкращим варіантом буде залишити пластівці на ніч). Злийте рідину, що вийшла в окрему ємність, додайте до неї склянку молока, дрібку солі і цукор за смаком. Поставте ємність на вогонь і варіть, поки кисіль не стане густим.

молочний

Розмішайте в невеликій кількості холодної води дві столові ложки кукурудзяного крохмалю. Поки він набухає, доведіть до кипіння дві склянки молока і додайте в нього 60 г цукру або фруктози. Далі в кипляче молоко з цукром влийте розведений крохмаль (при цьому слід постійно помішувати напій). Варіть кисіль до загустіння. У такий молочний напій можна додавати ванілін, лимонну цедру, варення, сироп з фруктів і ягід.

яблучний

Вимийте два яблука, очистіть їх і натріть на дрібній тертці, після чого за допомогою сита відіжміть натерту масу для отримання соку. Відставивши сік в сторону, залийте яблучну масу двома склянками води і кип’ятіть близько 10 хвилин. Процідивши, перелийте отриманий відвар в іншу каструльку і закип’ятіть. Окремо розведіть чайну ложечку крохмалю в холодній воді. Влийте крохмальний розчин в киплячий яблучний відвар, почекайте, поки загусне, зніміть з вогню, влийте яблучний сік і після охолодження дайте малюкові.

гарбузовий

З’єднайте склянку свіжого соку з гарбуза з двома склянками води, добре перемішайте і закип’ятіть. Окремо в невеликій кількості води розмішайте чайну ложечку картопляного крохмалю, після чого додайте її в гарбузовий сік. За смаком додайте в напій фруктозу і млоїте на маленькому вогні близько п’яти хвилин. За бажанням в готовий кисіль можна додати корицю. Давати пиття дитині слід трохи остиглим.

З заморожених або свіжих ягід

Для ягідного киселю візьміть 100 грам полуниці, журавлини, чорниці, смородини або інших ягід і 300 мл води. Переберія і добре промийте свіжі ягоди, потім подрібніть їх, використовуючи м’ясорубку, соковижималку або блендер. Сік, який вийшов при подрібненні, злийте в банку і поставте в холодильник.

Макуха від ягід залийте кип’яченою водою і поставте на вогонь. Варіть його від 7 до 10 хвилин, потім процідіть і розділіть рідину на 2 частини. В одну з них після охолодження додайте чайну ложечку крохмалю і залиште його набухати. До другої частини додайте цукор (теж досить чайної ложечки) і доведіть до кипіння.

Коли ягідний відвар закипить, зменшіть вогонь і при постійному помішуванні введіть в нього набряклий крохмаль. Ще раз доведіть до кипіння, вимкніть плиту і влийте в напій сік, який стояв в холодильнику. Змішавши, розлийте кисіль в стакани. За таким же рецептом можна приготувати питво і з заморожених ягід.

З сушених фруктів

Приготуйте відвар з сухофруктів, взявши 30 г сировини і 300 мл очищеної води. Процідіть напій, трохи віджавши зварені фрукти. Невелика кількість рідини перелийте в склянку, куди додайте столову ложку крохмалю. Дайте залишився відвару закипіти, введіть в нього розведений крохмаль і варіть до загустіння. За бажанням в напій під час варіння можна додати трохи фруктози або цукрового сиропу.

Норми вживання для грудничка і більш дорослу дитину

  • Малюкам молодше 12 місяців можна давати кисіль 2-3 рази в тиждень. Діткам старше року допустимо давати напій щодня, але не частіше ніж один раз на добу.
  • Одна порція киселю для дитини 1-3 років повинна складати від 100 до 150 мл. Діткам старше трьох років дають по 150-200 мл такого напою за один раз.
  • Найбільш оптимальним часом вживання киселів вважають обід і полуденок. Напій краще давати діткам в теплому вигляді.

Поради

  • Не купуйте магазинні киселі в пакетах і брикетах, оскільки такий продукт допустимо давати лише дітям старшого віку. У ньому присутні хімічні речовини, здатні нашкодити маленькій дитині. Для діток-дошкільнят, і особливо для немовлят, варити кисіль випливає з натуральних інгредієнтів своїми руками.
  • Варіть дитині кисіль лише з інгредієнтів, на які у крихти відсутня алергічна реакція. У перший раз дайте дитині лише одну чайну ложечку свіжоприготованого напою.
  • Крохмаль для киселю також варто приготувати самостійно, а не купувати в магазині. Для цього очистіть картопля і подрібніть його в блендері. Кашку, яка вийшла після такого подрібнення, викладіть в марлю. Зауважте марлю і дайте картопляної кашки деякий час полежати для виділення крохмалю.