З якого віку можна давати дитині цикорій: чи можна пити немовлятам, чи не шкідливий дітям в 2 і 3 роки, корисні властивості і протипоказання

Пити цикорій люблять багато дорослих, тому у них закономірно виникають питання, коли можна пригостити малюка цим напоєм, чи корисний він в дитячому віці і що врахувати при приготуванні цикорію дитині.

користь

Напій, який готують з цикорію, покликаний замінити каву і чай, оскільки ці напої з кофеїном не рекомендуються в дошкільному віці.

Однак крім такої відмінної альтернативи кави у цикорію є й інші переваги:

  • Напій з нього має загальнозміцнювальну дію.
  • Він м’яко підвищує тонус нервової системи, але при цьому не викликає зайву збудливість.
  • У цикории міститься багато вітаміну С.
  • Напій з цієї рослини позитивно впливає на роботу серця.
  • У такого напою відзначають властивість підвищувати апетит.
  • Він позитивно впливає на стан шкіри.
  • Вживання цикорію благотворно позначається на травних процесах і виступає профілактикою запорів і дисбактеріозу.
  • Напій з кореня цієї рослини поліпшує засвоєння молока.
  • Цикорій сприяє виведенню токсинів.
  • Його споживання позитивно впливає на обмінні процеси.
  • Напій з цикорію має сечогінну дію.
  • Він також сприяє нормалізації рівня цукру крові.

Шкода і протипоказання

Незважаючи на масу корисних властивостей, цикорій здатний принести шкоду, а то й враховувати наявність протипоказань до його вживання. Такий напій не варто давати при ожирінні, а якщо у малюка є схильність до алергії (особливо на цитрусові), пробувати цикорій слід дуже обережно.

Іншими протипоказаннями до напоїв на основі цикорію є:

  • Бронхіальна астма та бронхіт.
  • Вроджені вади і серйозні захворювання серця.
  • Захворювання судин.
  • Гастрит і виразкова хвороба.

види цикорію

розчинна

Той цикорій, який швидко розчиняється в воді, користується в наші дні високим попитом. Його можна придбати і в аптеках, і в багатьох продуктових магазинах.

При виготовленні розчинної виду цикорію корінь рослини висушується і подрібнюється, після чого вариться. Напій випарюють, а сухий залишок фасують в пакети. Існують варіанти порошкового цикорію, в які додають різні додаткові інгредієнти, наприклад, какао, корицю, шипшина, ромашку та інші доповнення.

нерозчинний

Такий цикорій є порошковий продукт, для виготовлення якого рослина розмелюють. Приготування напою з даного виду цикорію вимагає заварювання протягом деякого часу. Основним плюсом цього цикорію вважають 100% натуральність.

З якого віку давати?

Пригощати цукром малюка слід за сніданком, тоді до вечора ви зможете оцінити переносимість нового продукту. Якщо ніяких несприятливих симптомів не з’явилося, збільшуйте порцію до 100 мл в 1,5-2 роки і до повної гуртки в 3 роки. Заміцним напій робити не радять – заливайте чайну ложку порошку близько 150 мл води.

Що можна додати в напій?

Багато малят охоче п’ють цикорій без будь-яких добавок, але деяким дітям просто заварений цикорій не подобається, тому його підсолоджують, додаючи:

  • Мед.
  • Натуральний сік з яблук, апельсинів, шпинату.
  • Часточку лимона.
  • Тепле молоко.
  • Цукор.

Поради щодо вибору

  • Купувати цикорій, який ви плануєте використовувати в харчуванні дитини, варто в перевірених місцях. Якщо ви купуєте подрібнений корінь в магазині, то краще це зробити в великому супермаркеті, оскільки в маленьких магазинчиках мелений цикорій може лежати дуже довго, втрачаючи свої корисні властивості.
  • Не завадить також уважно вивчити етикетку, звернувши увагу, чи є в порошку цикорію додаткові інгредієнти. Найкраще зупинитися на покупці продукту, на упаковці якого буде відзначено про натуральність сировини.
  • Хорошим вибором буде цикорій в скляній тарі, так як ви можете розглянути вміст банки. Порошок повинен бути рівномірним і сухим, а будь-які грудки повинні бути відсутніми.

Заготівля в домашніх умовах

Коли і як збирати цикорій?

Збір коренів цієї рослини виконують восени, коли в них вже накопичилися корисні речовини. Починають їх викопувати в вересні, а закінчують до перших заморозків. Коріння не висмикують, а копають за допомогою совка або лопати. Вони довгі і досить міцно «сидять» в грунті, тому спроба витягнути їх руками завершується зазвичай тим, що коріння обриваються і залишаються в землі. Саме тому копати коріння цикорію краще після дощу, коли грунт ще волога і м’яка.

сушка

Перед тим, як почати сушити коріння, їх ретельно промивають під холодною водою, щоб повністю очистити від землі. При цьому надземні частини зрізують, а верхній шар залишають, оскільки він містить певні активні речовини.

Промиті коріння залишають на деякий час в’ялитися в тіні. Коли з них більше не виділяється молочний сік, коріння розрізають на кубики і відправляють в духовку. Температуру висушування встановлюють приблизно + 50 ° С. Поступово її збільшують до + 180 ° С.

Як зробити напій?

Невелика кількість розмелених обсмажених коренів цикорію потрібно засипати в чашку і залити окропом. Після недовгого наполягання напій буде готовий. Пити його можна з вершками, з медом, з фруктовим соком, з лимоном, з молоком, з сиропом і іншими добавками на свій смак.