З якого віку можна давати дитині шоколад: користь і шкода, чим небезпечний, симптоми алергії

Шоколад є улюбленими ласощами багатьох дорослих і рідко яка дитина байдужий до такого продукту. Тому перед батьками підростаючих малюків, що пробують страви з загального столу, з’являються питання про введення його в раціон – зі скількох років можна пригостити ним дитини, чи можна цю солодкість однорічному малюку і чим він може бути небезпечний в дитячому віці?

Користь і шкода

Шоколад є живильний і досить калорійний продукт, у якого відзначають такі позитивні властивості:

  • Вуглеводи в складі виступають джерелом енергії для дитини, що особливо корисно дітям, які займаються спортом або витрачають багато сил на розумову роботу.
  • Завдяки високому вмісту триптофану, шоколадні солодощі стимулюють утворення серотоніну, а також виділення ендорфінів. З цієї причини його вживання покращує настрій, підвищує розумові здібності, активізує інтерес придбання нових знань.
  • Присутній в складі фенілаланін впливає на утворення білків, мислення, сприйняття і пам’ять дитини.
  • Ці ласощі містить досить багато кальцію і багато фосфором, тому воно позитивно впливає на формування кісток і розвиток дитячого скелета.

  • є джерелом теоброміну, у якого відзначають властивості підвищувати увагу і здатність до концентрації.
  • Магній в складі якісного шоколаду благотворно впливає на процеси кровотворення і формуванні мозку.
  • Багатий на вітаміни РР, В2 і В1, а також каротином, міддю, залізом, калієм і натрієм.
  • За рахунок наявності в хорошому шоколаді масла какао він перешкоджає розвитку карієсу і знижує рівень холестерину.
  • У якісному шоколаді є багато антиоксидантів, які беруть участь в обмінних процесах, а також захищають судинні стінки. Крім того, вони важливі для імунітету.

Проте, шоколад буває і шкідливий:

  • Внаслідок включення в шоколадні плитки молока калорійність продукту зростає, а вміст триптофану зменшується. Крім того, на молочний шоколад часто виникає алергія.
  • Його відносять до жирних продуктів, тому переварювання навантажує підшлункову залозу і жовчовивідних систему.
  • висока калорійність обумовлює обмеження такого ласощі при зайвої масі тіла.
  • Неякісний шоколад виготовляють з додаванням дешевих жирів, які негативно впливають на здоров’я людини.
  • Його вживання в другій половині дня може порушити сон, оскільки містяться в такому продукті кофеїн і теобромін володіють збудливим впливом на нервову і серцево-судинну систему.
  • Деякі діти настільки захоплюються їм, що вимагають таку солодкість знову і знову, а через занадто солодкого смаку звичні раніше ласощі, наприклад, фрукти, здаються їм уже не такими смачними.
  • Більшість шоколадних плиток через високий вміст вуглеводів не слід давати дітям з цукровим діабетом. При такому захворюванні допустимо вживання лише спеціального шоколаду, в основі якого фруктоза.
  • Присутність в ньому оксалатів підвищує ризик утворення каменів в нирках, якщо у дитини є така схильність.

Детальніше про користь і шкоду ви дізнаєтеся з програми Олени Малишевої “Жити здорово!”:

З якого віку давати дітям?

Пропонувати шоколадні ласощі дітям молодше двох років не варто, адже травний тракт в ранньому віці ще не повністю дозрів, тому переварювання настільки жирного продукту може стати для нього непосильним навантаженням.

Якщо дати навіть невелика кількість шоколаду дитині в 10 місяців, на рік або в 1,5 року, це лише підвищує ризик алергії і негативної реакції травної системи крихти. І тому більшість лікарів, серед яких і доктор Комаровський, не радять включати його в дитяче меню до 3 років.

Скільки давати дитині?

Його відносять до ласощів, добове вживання яких бажано обмежувати. Оптимальна норма в день для дитини – два-три квадратика шоколадної плитки (до 25 грам). У тиждень дитина повинна з’їдати максимум 100 грам шоколаду або шоколадних цукерок.

Вживання такого ласощі натщесерце не рекомендується, адже це негативно позначається на травній системі, а також на функції підшлункової залози. Також не давайте дитині шоколадні солодощі перед сном, щоб не викликати зайве збудження нервової системи у вечірній час і не перешкодити малюкові заснути.

Протипоказання

Шоколад не слід давати дитині з:

  • Нервово-артритичним діатезом.
  • Хворобами підшлункової залози.
  • Неврозами.
  • Ожирінням.
  • Хворобами серця.
  • Лактазной недостатністю (протипоказаний молочний шоколад).
  • Патологіями печінки або жовчного міхура.
  • Дисметаболической нефропатією.
  • Алергічними захворюваннями.

Як проявляється алергія

Давши дитині невелику порцію вперше, слід уважно спостерігати за малюком. Якщо виникли будь-які із зазначених ознак алергії, шоколадні солодощі з дитячого меню потрібно негайно виключити. При вираженій алергічної реакції слід звернутися до лікаря.

Як вибрати?

Купуючи для дитини шоколадні солодощі, читайте етикетку, вибираючи ласощі з найбільш натуральним складом. Не купуйте дітям солодкі плитки з додаванням пальмової або кокосової олії замість масла какао. Ці замінники здешевлюють продукт і зменшують користь.

Відкривши упаковку, уважно огляньте плитку. Її поверхня повинна бути блискучою і гладкою, а матовий відтінок вказує на додавання сої. Якщо ж на ньому є білуватий відтінок, це свідчення порушення зберігання, і тому такий продукт дітям давати не варто.

Білий шоколад для дитячого харчування не рекомендується, адже він позбавлений какао-порошку, найбільш жирний і включає занадто багато цукру. Не підходить дітям і гіркий шоколад, вміст какао в якому дуже висока. Кращим вибором для раціону дитини називають молочний, в якому міститься 25-50% какао-продуктів.

Чи можна приготувати вдома?

Самостійне виготовлення натурального шоколаду в наші дні не є проблемою, оскільки будь-яка мама може придбати всі потрібні інгредієнти і подивитися майстер-клас, як робити його своїми руками.

Для виготовлення слід купити какао терте і какао масло, а в якості підсолоджувача можна використовувати як цукрову пудру, так і тростинний цукор або мед. У домашні плитки можна додавати сушені ягоди, сухофрукти або горішки, роблячи ласощі ще корисніше.

Майстер-клас з виготовлення домашнього шоколаду дивіться у відео: