З якого віку можна давати дитині полуницю і суницю, коли варто вводити в прикорм

Думка познайомити малюка з полуницею і суницею зазвичай з’являється на початку літа, коли сезон даної ягоди в самому розпалі. Яскрава і солодка полуниця подобається багатьом малюкам, але чи варто годувати цією ягодою маленької дитини і як ввести її в дитяче меню правильно?

плюси

  • Полуниця багата багатьма незамінними речовинами, серед яких вітаміни С і А, фолієва кислота, залізо, кальцій та інші мінерали.
  • Ця ягода відрізняється масою корисних впливів на організм. Вона допомагає налагодити травлення, поліпшити апетит, зміцнити судинні стінки, підвищити імунний захист і покращувати склад крові.
  • У полуниці відзначають властивість добре втамовувати спрагу.
  • Також свіжа полуниця і варення з цієї ягоди мають протимікробну вплив, тому використовуються при застудах.
  • Сахара в складі полуниці добре засвоюються в дитячому організмі, виступаючи джерелом енергії.

мінуси

  • Полуниця нерідко стає причиною алергічної реакції, оскільки багата природним гистамином.
  • Погано помита ягода здатна спровокувати розвиток кишкових інфекцій.
  • Надлишок полуниці в денному раціоні викликає порушення травлення, бродильні процеси, здуття, спазми в животі.

З якого віку давати краще?

Мамі, що годує в перші місяці після пологів використовувати цю ягоду не слід через великий ризик алергії у малятка. Далі полуницю можна вживати в невеликій кількості, спостерігаючи за малюком. Вперше дати полуницю малюкові радять після року, але багато педіатри рекомендують провести знайомство з такою ягодою в дворічному віці, особливо при великому ризику алергічних реакцій.

Введення в раціон

Ще один варіант ввести полуницю в дитячий раціон – приготувати маляті полуничну воду. Залив ягоди окропом і залишивши їх на кілька годин, напій проціджують і дають дитині. Якщо негативної реакції не було, в наступний раз в напої можна залишити ягідку, подрібнивши її м’якоть. Такий спосіб рекомендується і для введення полуниці в меню годуючої мами.

В якому вигляді можна давати?

Давайте дітям тільки сезонну полуницю. Ягідки можна дати свіжими цілком, а також готувати з них муси, начинки для пирогів, смузі, желе, компоти, фруктові салати та інші страви. Поєднуючи полуницю з молочним продуктом (сметана, вершки, йогурт, морозиво), можна зменшити ризик прояву алергії.

Як вибрати відповідну полуницю?

Давати дитині слід лише якісні ягоди, які були зібрані не більше двох діб тому і не зберігалися в холодильнику. У хорошій полуниці є насичений приємний аромат. Якщо ви понюхали ягоду і відчули запах, який вказує на бродіння або гниль, такий продукт давати дитині не можна.

Вибирайте малюкові яскраво-червону полуничку, у якій блискуча шкірка і трохи виступаючі зернятка. Не купуйте дітям ягоди з зів’ялими і засохлими хвостиками, такий продукт вже не свіжий.

Якщо полуниця дуже щільна і пружна, можливо, вона була зібрана незрілої. Перевірити, чи була ягода оброблена хімікатами, можна, помивши її. Вже через кілька годин необроблена хімікатами полуниця пускає сік і залишає на посуді, в якій зберігається, цятки цього соку.