Вегетаріанська дієта: всі секрети – Як скинути вагу

Дата публікації: 05 июня 2017

Вегетаріанська дієта для схуднення належить до числа унікальних методик, спрямованих на зниження ваги, оскільки забезпечує організм всіма необхідними речовинами для його повноцінного функціонування. Вегетаріанство вже давно стало загальноприйнятим способом харчування, для багатьох людей воно навіть є частиною їхнього життя. Головне правило вегетаріанства – відмова від вживання м’яса в будь-якому вигляді.

Вегетаріанство і схуднення з його допомогою має кілька рівнів:

  • Вегетаріанство – можна їсти все, крім м’яса і риби.
  • Веганізм – повністю виключаються всі продукти тваринного походження.
  • Сироїдіння – їжа не піддається термічній обробці, оскільки всі ензими руйнуються при температурі вище 46 ° С.
  • Фрукти і горіхи – вживаються тільки екологічно чисті фрукти, іноді можна їсти горіхи і насіннячка.
  • Фрукторіанци – люди, які їдять тільки одні фрукти.

Багатьох людей лякає те, що їх організм не буде отримувати білок, однак його можуть забезпечити такі продукти як бобові, борошно грубого помелу, зернові, яйця, сири.

У чому користь вегетаріанства для організму?

Про корисну дію методики вегетаріанства на організм протягом багатьох років висловлюються медики, дієтологи і вчені. Перш за все варто відзначити ту перевагу вегетаріанської дієти, що при її дотриманні в організм потрапляє саме мінімальну кількість холестерину і насичених жирів, небезпечних для людського здоров’я.

Основу меню вегетаріанців складає рослинна їжа, так багата харчовими волокнами, вітамінами та іншими корисними речовинами. Як відомо, рослинна їжа є основою багатьох методик для схуднення, оскільки низькокалорійна і нежирна їжа сприяє ефективному зниженню ваги. Крім того, як стверджують самі імунологи, саме фрукти і овочі зміцнюють імунітет людини, роблять його організм більш міцним і здоровим, ніж при вживанні продуктів тваринного походження.

Як показують статистичні дані, вегетаріанці менше схильні до розвитку таких захворювань, як аритмія, рак, інсульт. Вегетаріанська дієта сприятливо впливає на кишечник, очищаючи його від шлаків і токсинів, також підвищує тонус організму і покращує настрій. Правильно складене меню не виснажує організм голодом, як це часто відбувається при схудненні. Дієтичні страви, приготовані за вегетаріанським рецептами, покращують травлення, прискорюють обмін речовин, в результаті чого і відбувається схуднення.

Людям, які щодня готували страви з продуктів тваринного походження, використовуючи різні рецепти, не варто різко переходити на вегетаріанський стиль харчування, робити це потрібно поступово, підготувавши свій організм до майбутніх змін. Дієтологи рекомендують робити такий перехід протягом 2 тижнів, тоді харчування принесе тільки користь. Якщо ж дієта дотримується раз тільки в цілях зниження ваги, триватиме вона повинна не більше 7 днів.

Правила і принципи дієти

Якщо дотримуватися вегетаріанської дієти не 7 днів, на які вона розрахована, а постійно вести такий стиль харчування, можна не тільки схуднути до бажаного ваги, але і постійно його утримувати. Меню дієти протипоказано підліткам, вагітним і годуючим жінкам. Дієта для вегетаріанців 7 днів заснована на таких принципах:

  • Вся їжа тваринного походження повинна повністю замінитися рослинними продуктами. Слід більше їсти бобових, горіхів і цвітної капусти. Ці продукти використовуються багатьма рецептами для приготування смачних дієтичних і корисних страв.
  • Вживання великої кількості води, як і при більшості методик для схуднення, – близько 2 л на добу.
  • Виняток солодощів. Незважаючи на те що вегетаріанцям не заборонено їсти солодощі, все ж дана методика розроблена для схуднення, тому краще не їсти багато солодких продуктів.
  • Не допускати голодування. При вегетаріанської дієти, щоб позбутися від жирових відкладень, не потрібно виснажувати свій організм голодуванням, тому харчуватися потрібно не менше 3 разів на день.

Слідуючи цим простим принципам, вегетаріанська дієта для схуднення урізноманітнює меню людини, оздоровив його організм.

Дотримуючись цієї дієти, розрахованої на 7 днів, робити перекушування між основними прийомами їжі категорично заборонено, так як, на думку вегетаріанців, це порушує процес травлення, в результаті чого починають відкладатися токсини. Також краще не пити воду протягом години кожного разу після їжі.

Дієта 7 днів унікальна тому, що вона підходить не тільки тим, хто хоче схуднути, але і всім бажаючим отримати моральне задоволення від правильного харчування. Не варто забувати про такі правила:

  • всі напої потрібно вживати тільки в теплому стані;
  • не потрібно їсти або пити, а то й виникає відчуття голоду або спраги;
  • не можна їсти одночасно холодну і гарячу їжу;
  • приступати до трапези можна тільки при хорошому настрої;
  • обов’язково потрібно враховувати сумісність продуктів;
  • щоб поліпшити травлення, рекомендується за півгодини до їжі приймати гіркі продукти – полин, цедру лимона;
  • їжу приймати можна лише сидячи, не відволікаючись на розмови і сміх;
  • не можна їсти перед сходом або після заходу сонця;
  • краще не їсти в галасливих і людних місцях;
  • забороняється переїдати;
  • їжу потрібно добре пережовувати, а краще кожен раз запивати її кип’яченою водою;
  • вибирати продукти і рецепти їх приготування слід по сезону, більше користі буде, якщо стіл красиво сервірувати;
  • не можна їсти перед сном, потрібно робити це за 2 години до передбачуваного відпочинку;
  • протягом 3-х годин після трапези не можна приймати водні процедури.

Протягом 7 днів можна готувати смачні вегетаріанські страви за простими рецептами. З їх допомогою можна урізноманітнити харчування, завдяки чому тиждень схуднення не викличе неприємних відчуттів. Багато вегетаріанці віддають перевагу смачних страв, що дозволяє підняти настрій під час трапези всі 7 днів. Існує безліч методик для схуднення, які використовуються вегетаріанцями, при цьому дієта може тривати більше 7 днів. Можна скористатися рецептами таких страв, які мають безліч варіантів приготування:

  • овочевий салат;
  • запіканка з брокколі і макаронів;
  • тушковані боби;
  • овочеве рагу;
  • морквяні котлети;
  • котлети з кольорової капусти;
  • вінегрет;
  • гречана каша з пісною підливою.

Для того щоб приготувати такі страви, необов’язково мати високі кулінарні здібності.