Цікаве про гриби і найяскравіші представники даного виду

Всі ми, хоч раз, стикалися у своєму житті з грибами. Хтось влаштовував походи за ними в ліс, хтось може майстерно їх приготувати, а хтось просто не проти поласувати ними. У школі нас усіх коротко знайомлять з грибами, розповідаючи про небезпечні отруйні і пояснюючи, як їх відрізнити від їстівних. Однак, ми все ж мало що знаємо про ціле царство живої природи.
А адже гриб виділили в особливу форму життя, яка є дуже незвичайною і цікавою. І тому, ми хочемо представити Вам топ-10 найцікавіших грибів на планеті. Приємного читання!

печериця

Найпопулярніший за версією сайту www.t10p.ru!

У перекладі з французької це назва перекладається зовсім нехитро просто «гриб». Печериці відомі з давніх часів, а культивувати їх почали близько тисячі років тому в Італії. Ці чудові і легко культивовані гриби дуже швидко поширилися по країнах Європи. А потім помітили, що вони добре ростуть в підвалах, і з того часу монарші особи стали створювати спеціальні підвали для вирощування цього делікатесу до свого столу.
Цей гриб легко відрізнити від інших, він білий або біло-сірого кольору, капелюшок у нього має форму кулі (у молодих), вона може вирости до 10см. Рости, він любить на вологих і унавоженних грунтах. У ньому багато фосфору, майже так само як в морепродуктах, багато вітамінів групи В, Е, D, заліза, калію, цинку. Вони дуже корисні для шкіри, допомагають зняти втому, через низькокалорійності допомагають тримати фігуру в тонусі.

веселка

Найдинамічніший!

А цей незвичайний гриб славиться своєю швидкістю зростання. Адже, всього за одну годину він може вирости на цілих тридцять сантиметрів! Даний показник випереджає навіть ту швидкість, з якою проростає бамбук.
Однак, веселка має і пару відразливих факторів. Наприклад, досягаючи стадії повного дозрівання, гриб знаходить неприємний і різкий запах, схожий з запахом гниючих залишків. З цієї, і ще кількох причин, веселку можна вживати в їжу тільки в молодому віці, попередньо знявши з неї оболонку.
Також, починаючи з давніх часів і до наших днів, веселка часто використовується в народній медицині. Її лікувальний властивості актуальні при подагрі, ревматизмі і деяких захворюваннях шлунка.

гнойовик

Самий «мало живе»!

Немилозвучну назву цього гриба відображає його «пристрасті» до добре унавоженной грунті, він може рости де завгодно, лише б там було багато гною. Вони зовсім невибагливі і дуже швидко ростуть, на наступну добу він вже вважається «старим». Гнойовики бувають різних видів, вони дуже крихкі, і сильно схожі на неїстівні гриби, тому зовсім не користуються популярністю у грибників.
А ще у них є унікальна здатність діяти отравляюще, але тільки на людей в стані алкогольного сп’яніння або зловживають алкоголем, тому часто розумні і хитрі дружини за допомогою гнойовиків «кодують» своїх чоловіків.
Капелюшки у них мають яйцеподібну форму, білого кольору, з «віком» капелюшок стає схожа на дзвіночок і стає темного кольору. В їжу гнойовик вживають маринованими або навіть свіжими, але найголовніше … пам’ятайте – зі спиртним вони не поєднуються!

мухомор

Найгарніший!

З ним все знайомі, його все бачили і захоплювалися його красою. Але багато грибники топчуть його або просто збивають капелюшки. Росте він в лісах: листяних, хвойних, змішаних, можна зустріти самотньо стоїть мухомор або цілу групу відразу. Мухомори заселили майже всю планету, їх зустрічають навіть в Австралії і в Африці. Отруйний, таємничий і дуже красивий гриб. Його незвичайна і яскрава краса завжди привертала до себе увагу. Розкішна яскраво-червона (іноді помаранчева) капелюшок з білими плямами-бородавками (лусочками). Ніжка прикрашена білим звисає кільцем. У молодих грибів капелюшок має кулясту форму, «з віком» вона стає плоскою і в діаметрі може досягати 20 см.
Мухомори отруйні, але смертельні випадки від отруєння мухоморами досить рідкісні. Крім того, ці красені можуть приносити і користь: для деяких тварин він є ліками, він має корисні властивості – знеболюючими, стимулюючими, протираковими … Але використовувати мухомор необхідно тільки під наглядом лікаря.

Бліда поганка

Самий отруйний!

Коли бачиш цей гриб, то ніяких побоювань він у вас не викликає, адже він дуже схожий на їстівний. У поганки приємний запах і смак, але про її підступність знали ще в Стародавньому Римі. А все тому, що ці підступні грибочки дуже часто використовували для приготування «особливих» страв, щоб реалізувати свої страшні плани. Це супер отруйний гриб – отрута міститься всюди в соку, суперечках, міцелії. Він може отруїти своїх «їстівних сусідів» з грибного козуб навіть при короткому зіткненні з ними.
Виростати він може до 15см (ніжка), капелюшок досягає розміру від 4 до 14см. Батьківщиною блідої поганки вважається Європа, але останнім часом вона з’явилася в Африці, Америці, Східній Азії і навіть в Новій Зеландії та Австралії. Росте вона в лісах: змішаних, хвойних і листяних. Небезпека поганки полягає у величезній силі отрути – для летального результату досить кілька грамів і в тому, що при отруєнні людина дізнається і відчуває це не відразу. Тому, перебуваючи на «тихе полювання» будьте дуже уважні – врахуйте попередження нашого сайту t10p.ru!

шиітаке

Найкорисніший!

Він був відомий і популярний в Китаї більше двох тисяч років тому, його називали «імператорський гриб», Гриб-женьшень. Шиітаке володіє величезною кількістю корисних властивостей, в ньому містяться амінокислоти, вітаміни групи В, D, унікальні полісахариди, цинк, фосфор, мідь, калій, лізин, лейцин. При всій своїй корисності це ще і дієтичний продукт, але не варто захоплюватися сушеним, в ньому калорій багато. Крім цього він є делікатесом, має приємний смак і аромат, він широко використовується в кулінарії, не тільки в соусах, приправах і супах, але і в йогуртах! Незамінний шиітаке в медицині і косметології, він продовжує молодість і здоров’я, використовується як профілактичний засіб.
Його можна зустріти в диких лісах Японії і Китаю, на деревах, адже тільки в симбіозі з деревом у цього гриба з’являються корисні речовини. У нього темно-коричнева капелюшок, яка може бути розміром від 5 до 20 см.

плазмодій

Найдивовижніший!

Плазмодій дивує тим … що може змінювати своє місце розташування!
Насправді ж, Плазмодій є скупчення величезної кількості маленьких грибочків, і зовні нагадує медузу. За 24 години, плазмодій може подужати відстань, приблизно від землі до пня або гілки.
Є й інша назва – Міксоміцети, яке вважається офіційним, тому що плазмодій – всього лише форма миксомицетов на певній стадії.
Протягом останнього десятиліття значно зріс інтерес до цих організмів. Причиною цього стали численні дослідження, в яких Міксоміцети використовували в якості модельних організмів.

Гіднеллум Пека або «Кровоточить» гриб

Найбільш незвичайний!

Названий так цей незвичайний організм не випадково. Зовні, Гіднеллум дійсно нагадує вельми страхітливу, нібито, що кровоточить, безформну масу. І як він відлякує своїм виглядом, так він і відлякає тих сміливців, що зважаться спробувати його, своїм неймовірно гірким смаком. Але, незважаючи на огидне післясмак, Гіднеллум Пека не отруйний.
Рідина, яку виділяє сам гриб, найчастіше пофарбована в червоний колір, проте можна зустріти і помаранчеву, і жовту, і навіть білу. А сам «кровоточить» гриб росте в основному в Північній Америці, вважаючи за краще місцевість вологу і моховитих.

трюфель

Найдорожчий!

У незграбною, безформному бульбі брудно-бурого кольору, та ще й з «бородавками» не кожен розпізнає дорогущий делікатес. Цей цінний гриб росте під землею, і, напевно, тому тривалий час було загадкою – звідки ж береться трюфель? Його походження обростала масою здогадок і легенд. У XIV столітті італійські кухарі по-справжньому оцінили цей гриб. І з того часу почалася масова «здобич» цього дивного делікатесу.
Колись для пошуку трюфелів залучали ведмедів, їх спеціально готували для такої роботи, доводилося видаляти їм зуби, але … виявивши таку смакоту, ведмедик не завжди погоджувався її віддати. Тому від цього способу пошуку довелося відмовитися. Зараз в пошуках підземних грибних місць використовують спеціально навчених собак і свиней. З’явився ще один спосіб пошуку – трюфельні мухи, які рояться поруч трюфелями і тому «грибне родовище» легко виявити, особливо в сонячну погоду.
Існують кілька видів трюфелів, але не всі є їстівними. Ці гриби зазвичай додають до основної страви з-за його особливого смаку, хоча цей смак не обов’язково сподобається всім, адже цей гриб для гурманів, які готові віддати сотні доларів за кілька грамів трюфеля.

Білий гриб (Боровик, корівка)

Найулюбленіший!

З давніх-давен його вважають царем грибів. А заслужив він такий шану і повагу не тільки своїми розмірами, але і шляхетним смаком, виглядом, ароматом і поживністю. Боровик може виростати до гігантських розмірів: капелюшки бувають від 7 до 30 см, а іноді до 50см, ніжки можуть вирости до 25 см. Білим його назвали, тому що свій благородний колір він не змінює навіть в процесі термічної обробки і сушки, на відміну від інших грибів. Крім того, він містить безліч корисних речовин, і краще за багатьох інших грибів засвоюється організмом людини. Якщо правильно приготувати, то боровичок стане супер-делікатесом. Вони прекрасні в тушкованому, вареному, запеченому вигляді. Боровичка додають в соуси, солять, маринують і сушать. Завдяки своєму смаку і аромату білий гриб зробить будь-яку страву незвичайним!