Список корисних рослинних масел

З рослинними оліями часто зустрічався кожен з нас. Один-два виду ми тримаємо вдома, пам’ятаю про їх корисні властивості. Але, статистика показує, що дуже небагато людей знають про те, як багато в світі корисних масел. Але ж їх можна використовувати в повсякденному житті, використовуючи для себе їх позитивні властивості.

І для того, щоб зробити Ваше життя трохи легше, ми склали список десяти корисних рослинних масел. Сподіваємося, Ви дізнаєтеся багато нового, і виберете що-небудь потрібне для себе. Приємного прочитання!

Оливкова олія

Дар богів – саме так називають цей чарівний продукт харчування і природні ліки. Адже в країнах, де постійно воліють оливкова олія, люди відрізняються міцним здоров’ям, зовнішньою красою і молодістю. Воно багате на вітаміни (А, Е, D, К), мононенасичені жири і іншими корисними для людини речовинами. Всі ці властивості давно і успішно застосовують для різних настоїв, які використовують при лікуванні атеросклерозу, очищенні печінки, профілактики цукрового діабету, серцево-судинних захворювань. Неоціненну користь робить масло з оливок імунітету, зміцнює тканини, кісткову систему, м’язи кишечника, знижує ризик захворіти на онкологію. Воно майже на сто відсотків засвоюється нашим організмом, володіє загоює дією, допомагає в боротьбі із зайвою вагою – знижує апетит, нормалізує артеріальний тиск, знижує ризик утворення тромбів …

Найкорисніший різновид – це масло холодного механічного віджимання, це означає його не нагрівається вище 27 градусів. Якщо ви побачите на етиці virgin – це означає, що масло натуральне, слово refined – говорить про те, що воно очищене, а якщо написано pomace, значить воно макухове, і природно найякісніше це перший варіант. Обов’язково дивіться на дату виготовлення, адже корисні властивості зберігаються п’ять місяців. Для кулінарів воно цінне тим, що не змінює свою структуру при високих температурах, тому воно ідеально для смаження. І тим, хто краще здорове харчування можна (і потрібно!) Використовувати оливкову олію для приготування різних страв.

кукурудзяна олія

У нас в країні знають і люблять «золоте» масло. У ньому багато вітаміну Е, тут його в два рази більше, ніж в оливковій та соняшниковій. Як відомо, вітамін Е необхідний для щитовидної залози, ендокринної системи, гіпофіза і надниркових залоз. У ньому присутні вітаміни А, С, F, K. Воно рясніє полінасиченими жирними кислотами.

Таке масло зміцнює імунітет, допомагає захищати організм від захворювань серця, зміцнює стінки судин, надає їм еластичність, знижує холестерин. Таке «рідке золото» регулює обмінні процеси і травлення, допомагає працювати кишечнику, печінки і жовчного міхура. Зберігає молодість, тому що допомагає в боротьбі з причинами старіння – вільними радикалами, покращує нігті і шкіру, структуру волосся. Допомагає впоратися зі стресами, нормалізує сон. Застосовується в якості профілактики атеросклерозу, перешкоджає утворенню тромбів в судинах.

Це масло широко використовують в косметології. У кулінарії йому немає рівних – у нього нейтральний смак, воно не димить, не горить і не піниться. І ще один плюс – воно довго зберігається.

Гарбузове масло

Багато років тому це масло прирівнювали до ліків, його застосовували тільки для лікування і продавали в аптеках. Європейці «охрестили» його «зеленим» або «чорним» золотом через його дуже цінних якостей і незвично темного кольору, воно буває коричневого, темно-рудого або темно-зеленого кольору. За що ж цінували наші прадіди це масло, адже за одну маленьку пляшечку з легкістю віддавали золоте кільце. А користь в цьому продукті величезна, в ньому міститься цинк (його там набагато більше, ніж в морепродуктах), селен, магній, калій, залізо та інші. У ньому багато вітамінів, біологічно активних речовин, і найважливіше присутність в ньому вітаміну F, Омега-3, Омега-6 жирні кислоти. Завдяки своїм складовим цей продукт з гарбуза можна сміливо вважати скарбницею корисних речовин, у якій величезний спектр застосування: підвищує імунітет, позитивно впливає на роботу кишечника, допомагає зберегти молодість, має протиглистовою дією, застосовується при лікуванні геморою, зміцнює стінки кровоносних судин і т. д.

Гарбузова олія обов’язково повинно бути в раціоні чоловіків, адже воно творить просто чудеса! Покращує репродуктивну функцію, позитивно впливає на ерекцію і сперматогенез. Його обов’язково треба пропити, тим, хто страждає від проблем з передміхурової залозою, нирками, сечовим міхуром.

А ось використовувати для приготування гарячих страв це масло не рекомендується – при нагріванні воно пригорає і неприємно пахне. Найкраще його смак проявляється в салатах, соусах і холодних стравах вони відразу набудуть оригінальність і стануть надзвичайно корисними.

Мигдальне масло

Його отримують з насіння мигдалю (солодкого або гіркого), шляхом холодного пресування. Прозора, трохи жовтувата, майже без запаху, і дуже приємна на смак рідина, ось, що вдає із себе масло з мигдалю. Завдяки своєму унікальному складу цей продукт здатний творити чудеса, він подарує вашому організму антиоксиданти, протеїни, олеїнову кислоту, мінеральні солі і вітаміни А, Е, В. Широке застосування таке масло знайшло в медицині і косметичній промисловості. Воно гіпоалергенні, не викликає роздратування, має регенеруючу і заспокійливу дію, стимулює регенерацію клітин, допомагає боротися з лущенням і роздратуванням шкіри, живить і зволожує її. Використовується для масажу, підвищує еластичність судин, гальмує старіння клітин. Воно прекрасно стимулює ріст волосся і зміцнює їх.

У кулінарії масло з мигдалю використовують для доповнення готових страв з риби, птиці, рису, заправляють овочеві салати, а так само його можна зустріти в багатьох солодощах.

Кунжутну олію

Є одним з найбільш корисних рослинних масел. Його виробляють із сирих або обсмажених насіння кунжуту методом одноразового холодного пресування. Натуральне кунжутне масло, яке рідко можна зустріти в магазині належної якості, має сильно виражений аромат горіха і має приємний смак. Його можна зустріти в рецептах різних страв. Важливо, враховувати відмінність між світлим маслом, виготовленим з сирого насіння, яке використовують для приготування соусів, салатів і овочів, і темним – з обсмажених насіння, відповідним для рису, вока і локшини. Нерафінована і не дезодорована олія з кунжуту володіє дуже цінними, поживними і лікувальними властивостями.

У ньому є природні антиоксиданти, що звільняють організм від шлаків, токсинів і отрут. У кунжутному маслі знаходиться кальцій, фосфор і фітоестрогени – необхідні речовини для кісток. Крім цього, в ньому є незамінні для нормального функціонування нашого організму залізо, магній, цинк, вітаміни А і Е, корисні полінасичені жирні кислоти. Масло з кунжуту регулює обмін речовин і ліпідний обмін. Чудово лікує суглоби, прекрасно підходить для профілактики і лікування атеросклерозу і цукрового діабету, допомагає при виснаженні, сприятливо впливає на роботу серця, печінки, жовчного міхура та підшлункової залози. Це дивовижне масло сповільнює старіння клітин організму, покращує згортання крові, позбавляє кровоносні судини від холестеринових бляшок, підсилює приплив крові в усі відділи головного мозку, допомагає швидше відновлюватися після фізичних і розумових навантажень. До того ж, кунжутне масло сприяє кращому засвоєнню вітамінів, що надходять з їжею.

гірчичне масло

«Імператорський делікатес» – саме так назвали цей цінний продукт багато років тому, через особливої ??пристрасті до нього Катерини II. Отримане, методом холодного пресування, масло повністю зберігає всі корисні речовини. Воно володіє рідкісним і потрібним властивістю – стійкістю до окислення, а це забезпечує тривалий термін зберігання цього продукту. Масло має гострий і пікантний смак, який залежить від сорту гірчиці, а запах пряний, трохи нагадує запах капусти.

Багатий склад цього продукту не тільки зміцнює здоров’я і імунітет, але і є потужною профілактикою онкологічних захворювань. До його складу входять: аскорбінова кислота, залізо, кальцій, сірковуглець, жирні кислоти (насичені і поліненасичені) і т.д. У ньому міститься дуже багато вітамінів A, D, E (токоферон), В (В3, В4, В6). Завдяки такому складу воно володіє численними цілющими властивостями. Зміцнює і підтримує імунітет, забезпечує нормальну роботу травної системи, знижує рівень глюкози в крові, зміцнює стінки судин, його рекомендується застосовувати при атеросклерозі, гіпертонії, ішемічної хвороби, анемії, безплідді …

Гірчичне масло активно використовують в медицині, домашній косметології і, звичайно ж, в кулінарії.

Олія рисових висівок (рисове)

У нашій країні цей продукт ще маловідомий і зовсім не популярний. Дуже активно він використовується в Країні Вранішнього Сонця, причому не тільки в кулінарії, але і в лікувальних цілях і в косметології.

Це масло виробляють з рисових висівок, які багаті рослинним білком, мінералами, вітамінами групи В, А, Е, РР, ненасиченими жирними кислотами. Ці корисні властивості роблять позитивний вплив на наш організм, а саме уповільнюють процеси старіння, знижує холестерин, допомагає при серцево-судинних захворюваннях, має протизапальну дію, дуже ефективно бореться з раковими пухлинами.

Сила рисового масла знайома багатьом жінкам, адже креми, що містять його, прекрасно відбілюють і розгладжують шкіру, повертають життєву силу волоссю, є хорошим профілактичним засобом від передчасної сивини. Цей продукт додають в засоби по догляду за волоссям, так як вітаміни, що містяться в ньому, оберігають здоров’я волосяних фолікулів на клітинному рівні. Кулінари використовують рисове масло для смаження, випічки і салатів, у нього чудовий смак, воно витримує високі температури і робить нашу їжу менш жирної.

Арахісове масло

Дуже цінний дієтичний продукт, який легко складе гідну конкуренцію м’яса та сиру. Особливо цінується «живе» масло, його отримують за допомогою холодного віджиму, тому в ньому зберігаються всі корисні властивості, саме його можна застосовувати для оздоровлення. У нього прекрасний м’який смак і аромат, світло-жовтий колір. Його висока харчова цінність і смак обумовлені що містяться в ньому жирами, які легко засвоюються, амінокислотами, величезною кількістю вітамінів, макро- і мікроелементів (йод, мідь, калій, фосфор, кобальт і т.д.). Вживання цієї олії допомагає відновити сили після фізичних навантажень або хвороб, нормалізує сон, знижує холестерин, допомагає організму виробляти колаген, боротися із зайвою вагою, депресією. А в народі арахісове масло використовують для лікування екземи, гнійних ран, герпесу …

Звичайно, і в косметології цей чудо-продукт зайняв свою нішу – він є компонентом для приготування засобів по догляду за шкірою.

Лляна олія

У нього прозорий, темний або золотистий колір. Видобувають його з сухого насіння льону методом тривалого пресування в спеціальному обладнанні. Це масло є унікальним корисним продуктом харчування завдяки наявності незамінних полінасищенних жирних кислот омега-3 і омега-6.
Незамінні вони, тому що людський організм їх не виробляє самостійно, надходити вони можуть тільки з їжею. Корисні жирні кислоти входять до складу клітинних мембран. Особливо вони необхідні клітинам мозку, сітківці ока і чоловічим статевим клітинам – сперматозоїдам. Без омега-3 і -6 які не виробляються особливі речовини, що допомагають розрідженню крові, що перешкоджають утворенню тромбів і розвитку атеросклерозу, гіпертонії. Завдяки їм істотно знижується ризик інсультів, інфарктів, а також рівень холестерину і цукру в крові. До того ж, з їх допомогою нормалізуються обмінні процеси, що, як наслідок, призводить до зниження зайвої ваги. Жирні кислоти підтримують в нормальному стані всі кровоносні судини, вдосконалюють роботу серця і нормалізують його ритм. Покращують стан волосся і шкіри. Масло з льону багата на вітамін Е, який є зовнішнім антиоксидантом. Даний продукт рекомендовано приймати людям, у яких «скачуть» гормони, оскільки корисний омега-3, прекрасно регулює гормональний рівень і збільшує кількість тестостерону у чоловіків. Омега-3 входить до складу багатьох антидепресантів, так як відмінно нормалізує психоемоційний фон. Лляна олія вкрай корисно в цілях підняття імунітету організму. Також воно з успіхом бореться із запальними процесами.

Амарантове масло

Амарантове масло видобувається способом пресування з насіння амаранту або щириці, яку довгий час вважали бур’яном. Амарантове масло має золотисто-бурштиновий колір і м’який смак з легкими горіховими нотками. Це рослинне масло володіє практично нейтральним ароматом з ненав’язливими і злегка вловимими горіховими і трав’янисто-деревними відтінками. Про корисні властивості даного виду масла можна говорити досить довго. Головним з них є вміст у ньому рідкісного елемента – сквалена. Цей компонент насичує організм киснем. Він прекрасно допомагає уповільнювати процеси старіння. Завдяки сквалену шкіра зберігає свою еластичність і пружність, підтримує необхідну кількість вологи. Сквалеон бере участь в процесі синтезу холестерину, стероїдних гормонів і вітаміну D, має антиоксидантну та протипухлинну дію, підвищує імунітет. Крім того, сквален прекрасно регенерує клітини і знижує запалення.

У амарантове маслі, як і в багатьох інших оліях, знаходяться вітаміни А і Е. Це природні антиоксиданти, що захищають організм від несприятливих зовнішніх чинників. Саме вітамін Е знижує ризик захворювання онкологією. Його вживання тонізує організм, особливо це помітно на шкірі – вона стає більш підтягнутою і пружною, зморшки розгладжуються. Також вітамін Е покращує зір і допомагає очам повноцінно працювати. Крім сквалена і вітаміну Е в даному виді масла знаходяться природні стероли. Ці речовини допомагають витримувати великі фізичні та психоемоційні навантаження.

Збагачене масло амаранту такими потрібними мікроелементами, як кальцій, калій, фосфор, магній і залізо, що допомагають для нормальної роботи організму в цілому, і, зокрема, серцево-судинної і нервової систем. А ще, в олії з насіння амаранту містяться амінокислоти, які сприяють для поліпшення процесу запам’ятовування, концентрації уваги, а також для боротьби з безсонням, депресією і стресами.

І звичайно, бонусом йде –

Соняшникова олія

Найпоширеніше в нашій країні масло, адже сировина для виробництва цього продукту вирощують у багатьох регіонах Росії. Воно користується величезним попитом, завжди є на полицях магазинів за порівняно невисокою ціною і в великому асортименті. Масло соняшнику буває декількох видів, розрізняється за кольором, за запахом і за смаковими відтінкам. Найкориснішим вважається олія першого віджиму, в ньому міститься максимальна кількість корисних і поживних речовин, але є недолік – воно не зберігається довго. Нерафінована олія ідеально підходить для приготування салатів і холодних страв.

Масло з соняшнику містить дуже багато вітамінів (груп A, D, E), які впливають на мінеральний обмін речовин, стимулює діяльність м’язів, перешкоджає утворенню тромбів. А ось вітаміну E, в маслі з соняшнику міститься навіть більше, ніж в оливковій!

Крім чудових смакових якостей, це масло володіє якостями, які широко застосовуються в косметології та медицині. Завдяки своїм складом воно діє як антиоксидант, покращує роботу серця і мозку, його використовують для очищення організму, воно є профілактикою артриту, астми, раку кишечника … Ось такий недорогий, але дуже смачний і корисний продукт.