Склад кави мокачино і рецепти приготування

Батьківщиною мокачино вважається США. Саме серед американців цей кавовий коктейль користується особливою популярністю. У нашій країні він подається в кав’ярнях і кафе. Але ж цілком можна приготувати каву мокачино самостійно. Головне, знайти кращий рецепт.

Які компоненти входять до складу

На відміну від звичного латте до складу мокачино входять збиті вершки і шоколад, причому можна використовувати як звичайний, так і білий. Нерідко застосовують сорти, до складу яких входять горіхи або будь-які смакові добавки.

Такі інгредієнти додають напою неповторний смак і аромат. Але варто враховувати, що чим більше шоколаду буде в ньому бути присутнім, тим більше буде його калорійність. Тому зловживати не рекомендується.

В якості прикраси, так само як і для латте, можна використовувати шоколадну крихту або корицю. Іноді мокачино подають разом з маленькими зефірінкамі, які вішають на край келиха.

варіанти приготування

традиційний метод

Приготувати каву мокачино з класичним смаком дозволить традиційний рецепт. Для нього вам знадобляться:

  • натуральна кава;
  • незбиране молоко високої жирності;
  • шоколад;
  • збиті вершки.

В першу чергу, необхідно зварити досить міцний еспрессо. Потім розтопіть шоколад і збийте вершки. Молоко злегка підігрійте. Для такого коктейлю підходить високий келих, виготовлений з товстого скла. У нього спочатку акуратно переливається розтоплений шоколад.

Наступним шаром наливається молоко. Тільки потім можна буде додавати еспресо. Самим останнім шаром стає шапочка зі збитих вершків. Якщо вам хочеться зробити коктейль більш святковим, то його можна прикрасити за допомогою кориці або порошку какао.

З додаванням морозива

Якщо ви хочете, щоб напій мав більш вершковим смаком, то краще застосувати наступний рецепт. компоненти:

  • 100 мл готового еспресо;
  • 50 грам морозива з ванільним смаком;
  • 120 мл жирного молока;
  • 30 мл розтопленого шоколаду.

На дно високого товстостінного келиха викладіть морозиво. Зверху залийте його шоколадом, попередньо змішаним з молоком. Останнім шаром виступає еспресо.

На замітку: традиційно мокачино подають в скляних келихах або склянках. Компоненти напою додаються послідовно і при ідеальному виконанні в ємності буде видна його шаруватість. Якщо за рецептом інгредієнти потрібно перемішати, то напій можна подавати в звичайних чашках.

Холодний мокачино з льодом

Для спекотних літніх днів більше підходить рецепт холодного мокачино. Його кремовий смак подарує відчуття довгоочікуваної прохолоди і ніжності. Запасіться інгредієнтами:

  • свіжозаварений еспресо;
  • 100 мл молока. При бажанні його можна замінити згущеним;
  • лід;
  • 50 мл шоколадного сиропу.

Спочатку приготуйте 100 мл міцного еспресо. Перемішайте його з сиропом. Молоко збийте в піну. У келих викладіть кубики льоду, а зверху підготовлену молочну пінку. Потім акуратно налийте кавово-шоколадну суміш. Намагайтеся наливати її по стінці.

Холодний мокачино з черешнею

Спекотного літа гурмани оцінять і напій, приготований з наступних інгредієнтів:

  • свіжозварений еспресо;
  • 60 г шоколадного морозива;
  • 2-3 ягідки консервованої черешні;
  • вершки.

У чашку викладаємо морозиво, заливаємо свіжоприготовленим кави. Прикрашаємо вершками за смаком і ягідками черешні.

З додаванням какао

Такий рецепт дозволить приготувати коктейль з яскравим смаком і ніжним ароматом. Вам знадобляться:

  • Чорна кава;
  • молоко;
  • какао;
  • цукор;
  • шоколад.

Зваріть звичним способом необхідну кількість чорної кави, перелийте в келих. Шоколад натріть на тертці, розведіть його в теплому молоці, додайте в келих зверху. Залишиться тільки перемішати цукор з какао і посипати таким складом готовий коктейль. Таке поєднання продуктів додасть напою незабутній смак. Можливо, він чимось нагадає вам смак шоколадного латте.

З додаванням кориці і мускатного горіха

Якщо ваших гостей вже не здивувати звичним латте, то варто приготувати оригінальний мокачино. Цей спосіб з першого погляду може здатися складним. Але його цілком можна виконати у себе вдома. Для цього знадобляться:

  • мелену каву;
  • половина склянки жирного молока;
  • ванілін;
  • одна корична паличка;
  • 50 грам збитих вершків;
  • гіркий чорний шоколад;
  • мускатний горіх.

У сотейнику підігрійте молоко. Розведіть в ньому ванілін, і дочекайтеся, поки суміш закипить. Шоколад, поламаний на шматочки, опустіть в киплячу рідину. Постійно помішуйте, поки він повністю не розплавиться.

Зваріть кави звичним для вас способом. Перемішайте його з молоком. Можна додати цукор.

Шоколадно-молочну суміш перелийте в чашку з кавою. Ретельно збийте всі компоненти. Такий коктейль слід наливати в високі скляні келихи. Зверху можна покласти коричну паличку. Додайте шапочку зі збитих вершків. Злегка присипте напій мускатним горіхом.

З додаванням коньяку

Такий коктейль чудово підійде для вечірок або сімейних торжеств. Невелика кількість коньяку додасть напою пікантності і незвичайності. Складові:

  • мелену каву;
  • вода;
  • швидкорозчинний какао;
  • цукор;
  • вершки;
  • коньяк;
  • сіль;
  • мускатний горіх.

У келих насипте какао з цукром. У турку всипте необхідну кількість кави. Додайте маленьку щіпку солі і мускатний горіх. Все ретельно перемішайте і залийте водою. Далі варіть звичним для вас способом. У готовий напій додайте ванілін і перелийте все в келих. Перемішайте всі компоненти. Додайте коньяк і вершки.

Існують і інші рецепти приготування кави з коньяком.

З вишневим сорбетом

Сорбет – це заморожена або охолоджена суміш з фруктового соку (пюре) і цукрового сиропу.

Для приготування напою необхідні:

  • 60 г вишневого сорбета;
  • 1 ч.л. гранатового сиропу;
  • свіжозварений еспресо;
  • 30 мл молока;
  • 25 г шоколаду;
  • кокосова стружка для прикраси.

На дно келиха викладаємо кульку вишневого сорбета і заливаємо гранатовим сиропом. У блендері збиваємо свіжозаварений кави, молоко і шоколад. Заливаємо суміш в келих. Коктейль можна прикрасити тертим шоколадом або кокосовою стружкою.

Мокачино – надзвичайно смачний і поживний напій. Любителі латте неодмінно його оцінять, адже він володіє ще більш яскравим смаком і ароматом.

Радимо також почитати: Як приготувати каву з какао.

фото: depositphotos.com/maxsol7, seregam