Скільки зростає білий гриб

Скільки зростає білий гриб і чи є користь від його вживання в їжу? Білий гриб – не тільки найблагородніший і найпопулярніший зі всіх існуючих видів. Він має ряд корисних властивостей і якостей. Білі гриби здатні нормалізувати функціонування щитовидної залози, серцево-судинної системи, налагодити метаболізм, збагачуючи людський організм різноманітними вітамінами.

Білий гриб не тільки смачний і поживний, але і більше інших грибів багатий вітамінами і корисними речовинами.

характеристики виду

Білий гриб (також званий боровиком) відноситься до великих трубчастим, які поширені й улюблені в усьому світі. Зовні білі гриби, які ростуть в лісі, а не в штучної грибниці, можуть відрізнятися один від одного, що залежить від середовища, в якій вони зароджуються і розвиваються.

Характерні ознаки білих грибів.

Основна відмінність між білими грибами полягає в забарвленні. Білі гриби можуть мати буру, червону, каштанову, сіру, бежеву або фіолетову капелюшок, їх ніжки розширюються до коріння, вони сухі і масивні. Це вірні ознаки їстівних різновидів.

У класичний грибний сезон, з квітня по жовтень, білий гриб можна побачити в різноманітних лісових хащах.

Хороша грибниця в пору підходящої вологості дає зрілий боровик 1 раз в 3-4 дня.

Тривалість його життя – до 14 днів, після закінчення 12-14 днів він зсихається, а до цього в ньому, як правило, заводяться черви. Якщо ж погода помірно волога і не дуже спекотна, він цілком може залишитися не зворушеним хробаками.

Коли і де збирати боровик

Любителям цього гастрономічного інгредієнта потрібно вирушати до лісу після дощу. В цей час там можна виявити гриби, які не тільки порадують око, але і принесуть користь від вживання їх в їжу.

Слід запам’ятати, що зрізаний білий гриб не синіє на місці зрізу (одне з тих властивостей, завдяки яким він і називається білим).

Найчастіше білий гриб росте під мохах, лишайниках і піщаних грунтах. Поруч з іншими представниками він завжди виглядає велично: величезний і масивний, з капелюшком, яка часто досягає 4 см в діаметрі. Білі гриби не мають яскраво вираженим запахом. Їх унікальний аромат можна відчути тільки в процесі приготування. Тим, хто дотримується суворої дієти, варто пам’ятати, що білі екземпляри є гранично живильним, висококалорійним продуктом.

Корисні властивості

У білих грибах більше, ніж в інших, міститься рибофлавіну – речовини, що відповідає за ріст нігтів, волосся, здоров’я шкіри.

Говорячи про корисні властивості гриба, необхідно підкреслити, що гриби вбирають речовини з того середовища, в якій вони ростуть. Саме про це найчастіше і забувають при зборі. Тому не варто збирати їх поруч з дорогами, заводами, промисловими зонами і звалищами.

Основне завдання, що стоїть перед грамотним грибником, знайти білі екземпляри, які ростуть в далекому лісі, при цьому правильно їх зібрати і приготувати. Від вірного збору і приготування залежить і смак грибних страв, і їх користь.

Найкорисніший елемент, що міститься в них, рибофлавін. Справжні грибники знають, що регулярне вживання рибофлавіну швидко позбавить від патологій, пов’язаних з роботою щитовидної залози.

Рибофлавін, він же лактофлавин або вітамін B2, життєво необхідний буквально кожен день для будь-якої людини.

Є безліч штучних вітамінів і харчових добавок, в яких міститься цей компонент. Але навіщо вживати штучно синтезовані речовини, якщо багато рибофлавіну міститься в смачних і звичних білих представників царства грибів?

Приготування і сушка

Сушені білі гриби довго зберігаються, а за своєю поживністю навіть перевершують консервовані.

Час, відведений на правильне приготування гриба, гранично обмежена. Під правильним приготуванням на увазі такі способи, які зберігають в продукті всі корисні властивості.

Найпоширеніший спосіб – термічна обробка, варіння. Процес варіння віднімає величезну кількість корисних властивостей у будь-якого продукту, тому білі гриби краще сушити. Так збільшуються терміни їх зберігання, і в якості незамінного гастрономічного компонента білий гриб може з’явитися в будь-який час року на будь-якому столі. Крім того, якщо засушити даний вид грибів, він не втратить ні запаху, ні кольору.

Досвідчений грибник стежить за тим, щоб заготовлений продукт не зіпсувався, чи не запліснявів. Для цього слід регулярно провітрювати і очищати приміщення, в якому сушаться і зберігаються гриби, не допускати перепадів температури, що не сушити їх поруч з овочами, фруктами, м’ясом.

Перед сушінням гриби ретельно очищаються, нанизуються на нитку, після чого розвішуються на терасі або балконі. Погода повинна бути сухою і спекотною. Щоб мухи та інші комахи не сідали на продукт, його обертають тонким шаром марлі. У жаркому приміщенні їх залишають на 1-2 доби, потім відправляють туди, де вони будуть зберігатися. Скляні банки і мішки – краща тара для тривалого зберігання білих грибів.

Запасаючись білими грибами на зиму, досвідчені кулінари не тільки урізноманітнюють свій раціон смачним і корисним інгредієнтом, але і збагатять організм вітамінами в зимовий час.