Середземноморська дієта: харчування, що продовжує життя і молодість – Як скинути вагу

Дата публікації: 07 июня 2017

Перші асоціації, які викликає середземноморська дієта, пов’язані зі свіжим морським бризом, ненав’язливим шелестом листя оливи і спокусливим димком присмажуватися на рожні риби. Це єдина система харчування, яку ЮНЕСКО визнав національною культурною спадщиною. І цілком заслужено, адже цей план харчування зводить до мінімуму обмеження, а меню може дати фору самому вишукано накритого столу в дорогому ресторані.

У середземноморської дієти величезна кількість достоїнств: вона збільшує тривалість життя і омолоджує організм, знижує ризик захворіти синдромом Альцгеймера, хворобою Паркінсона і цукровим діабетом 2 типу. В ході численних досліджень було виявлено, що люди, які харчуються за цією системою, рідше страждали на ішемічну хворобу серця та порушенням мозкового кровообігу, а так само онкологічними захворюваннями. У чому ж секрет?

принципи харчування

За основу раціону беруться овочі та фрукти, зернові, риба, бобові та оливкову олію. Причому всі страви середземноморської дієти готуються; безпосередньо перед прийомом, подальша переробка і підігрів небажані. Вітаються ароматні італійські спеції і приправи. Готуючи страви за рецептами, в яких використовується розмарин, материнка і листя базиліка ви отримуєте можливість насолодитися особливим смаком і відтінком їжі, але бажання запити її у вас не виникне.

Правила середземноморської дієти:

  • Снідати намагайтеся свіжим хлібом і злаковими, овочі (як сирі, так і тушковані) залиште для обіду і вечері. Рафіновані продукти замінюйте твердими сортами макаронів і рисом.
  • Готуючи за рецептами цієї дієти шукайте страви, в яких присутня часник, чебрець, цибуля, орегано, базилік і розмарин.
  • Середземноморська дієта зобов’язує харчуватися пісним м’ясом від 2 до 5 разів на тиждень. На одну порцію доводиться 100-150 г м’яса.
  • Не рідше 4 разів на тиждень в меню потрібно включати рибу і морепродукти. Краще зупинитися на тунці, білому палтусі, форелі, сардинах і макрелі.
  • Червоне м’ясо (мова йде про біфштекс і ростбіф) в щоденному меню повинно бути 1-3 рази в тиждень щоб поповнити запаси заліза в організмі.
  • Яйцями потрібно харчуватися 3-4 рази в тиждень.
  • Середземноморська дієта для схуднення обов’язково включає в себе молочні продукти. У день можна з’їдати шматочок сиру і 250 мл натурального йогурту.
  • Фрукти, оливкова олія і оливки – кожен день.
  • Келих червоного вина в день буде відмінною профілактикою серцево-судинних захворювань.

Чи допомагає дана дієта схуднути

Раціон середземноморської дієти повністю збалансований, але якщо ви хочете схуднути, вам доведеться де в чому себе обмежити. Відмовтеся від фаст-фуду, напівфабрикатів, рафінованих продуктів і продуктів з великим вмістом гідрогенізованих жирів. Середземноморська дієта закликає і стежити за об’ємом порцій. Щоб скинути вагу за допомогою даної системи харчування, необхідно включати представлені нижче продукти в свій раціон в такій кількості:

  • свіже листя салату та іншу зелень – 1 чашка (16 ст. л. або 1 неповний стакан);
  • овочі, приготовані на пару або відварені – 0,5 чашки;
  • зернова крупа і паста – 0,5 чашки;
  • боби – 1 чашка;
  • молоко і кисломолочні продукти – 1 чашка;
  • картопля – 1 чашка;
  • яйця і фрукти – по 1 шт. в день;
  • горіхи – 30 г;
  • риба і нежирні сорти м’яса – по 100 г в день.

Рецепти страв середземноморської дієти

  • Кальмари в вершках з пастою. Щоб приготувати страву за цим рецептом, необхідно злегка відварити 2-3 тушки кальмара, почистити, нарізати соломкою і обсмажити з цибулею на олії хвилин 5-7. Посолити, поперчити, додати вершки і протушкувати ще пару хвилин. Відварити пасту і заправити її кальмарами в вершках.
  • Оселедець по-балканськи. Для приготування страви за цим рецептом рибу потрібно скропити соком лимона. Натерти на тертці сир, додати трохи червоного перцю і видавленого часнику. Змішати з борошном і обваляти рибу в цій суміші. Обсмажити на олії до готовності. Кілька томатів розрізати навпіл, обваляти в борошняної суміші і так же обсмажити. Пасерувати трохи ріпчастої цибулі і солодкого перцю. Викласти рибу на блюдо, прикрасити смаженими овочами, томатами, зеленню і копченими сардинами.
  • Запечені баклажани з помідорами. Для приготування страви за цим рецептом баклажани потрібно нарізати кружечками, посолити і відставити. Через деякий час віджати і обсмажити на сковороді з двох сторін. Викласти на деко шарами: шар синенькі, шар порізану кружальцями помідорів і т. Д. Залити все томатним соком, посипати тертим сиром і базиліком. Запікати в духовці 30-40 хв при температурі 150 ° С.
  • Меню середземноморської дієти може включати і такий салат: змішати баночку консервованих бобів, нарізаний кубиками сир “фета”, нашатковану зелень, червоний перець, цибулю і оливкове масло. Викласти овочі в салатник, попередньо прикрашений листям салату.
  • Користується популярністю і такий рецепт приготування салату: змішати нашатковану кинзу, нарізані огірки, маслини, болгарський перець, помідори черрі і нарізаний кубиками сирний продукт Фітакі. Заправити готовий салат оливковою олією.

Відгуки про середземноморську дієту

Відгуки середземноморська дієта залишає в більшості своїй позитивні, так:

  • Тоня, 33 роки:

    Дієта повністю збалансована і не несе загрози для здоров’я. Меню настільки велике, що немає сенсу відмовлятися від улюблених продуктів. Всі страви, які я готувала за рецептами цієї системи харчування, виходили дуже смачними і корисними. Всім раджу худнути за допомогою даної дієти;

  • Ангеліна, 26 років:

    Про цю систему харчування добре відгукувалася моя подруга, їй вдалося привести свою фігуру в норму за два місяці. Я теж вирішила спробувати, і хочу сказати, що все в ній добре, тільки продукти все дорогі;

  • Наташа, 29 років:

    Мене вразило меню цієї дієти – таке різноманітне .. Можна практично все, напівфабрикати і борошняне я і до цього ніколи не їла, а тепер ще більше переконалася в правильності свого харчування. Тому всім раджу худнути за допомогою цієї дієти.