Селеровий суп для схуднення: смачне і корисне блюдо

Здоровий спосіб життя все більше входить в моду, і це чудово. Якщо людина сама забуває піклуватися про себе іноді, то, хоча б слідуючи модним трендам, доводиться слідувати в правильному руслі. Заняття спортом, правильне харчування – про це говорять багато і скрізь. Повальне захоплення дієтами, екологічно чистими продуктами, секретами приготування здорової їжі є позитивною відмінністю сучасної масової культури.

Якщо ви зараз перебуваєте в роздумах і вибираєте спосіб зменшення ваги, радимо звернути увагу на такий продукт як селера. Він став популярний не так давно, але вже довів ступінь своєї корисності й ефективності. Дієта на його основі-правильний вибір і прекрасний спосіб не тільки знизити масу тіла, але і поліпшити загальне самопочуття, перезапустити роботу всього організму.

Корисні властивості

Одне з найбільш корисних властивостей даного продукту – відновлення обміну речовин. Крім того, він є профілактикою і лікуванням для безлічі порушених функцій внутрішніх органів.

Корисний при патології серця і судин (стосується, в основному, кореня селери). Знижує вміст холестерину, нормалізує підвищений тиск, покращує роботу серцевого м’яза. Все це завдяки великій кількості біологічно активних речовин. До його складу входять вітаміни у великій кількості, щавлева, масляна, оцтова кислота, містить багато натрію.

Допомагає при запорах, оскільки містить дуже багато клітковини. Стимулює роботу мозку і покращує пам’ять, є прекрасною профілактикою хвороби Альцгеймера.

Чоловікам вживання в їжу селери особливо важливо. Наявність в постійному раціоні цього важливого продукту позитивно впливає на функцію передміхурової залози. Крім того, нормалізує сексуальну функцію, покращує потенцію і підвищує лібідо, оскільки в даному продукті міститься потужний афродизіак. Так що результати регулярного вживання селери порадують не тільки чоловіків, а й їх улюблених жінок.

Застосування в кулінарії

Багатьом подобається аромат селери і його гіркуватий смак, тому його використовують як приправу. У хід йдуть і стебла, і коріння, і листя, і навіть насіння. Підходить така приправа і для м’ясних, і для рибних страв, овочевих пюре. Додається в рідкі супи і бульйони, соуси.

Цей суп часто присутня в рекомендаціях дієтологів. Але ось поради щодо його приготування, звичайно, краще шукати в кулінарних книгах і на спеціалізованих сайтах. Які переваги надає інтернет – варіант – можна не тільки подивитися фото і оцінити апетитність майбутнього страви, а й прочитати відгуки реальних людей, що встигли оцінити смакові якості і доповнюють корисними порадами той чи інший рецепт.

Боннський селеровому суп для схуднення

Має низьку калорійність і є пісним. В основі його лежать овочі. Відповідний набір компонентів стимулює розщеплення жиру в організмі і зняттю набряку, висновку зайвої рідини.

Овочі для Боннського супу з томатом:

  • 300 г білокачанної капусти;
  • половина кореня селери і гілочки (великий пучок);
  • 2 болгарських перцю;
  • 2 морквини;
  • 5 головок ріпчастої цибулі;
  • 3 – 4 зубчики часнику;
  • пучок зелені (петрушка і кріп);
  • 2 ст.л. рослинного (краще оливкова) масла;
  • 1 стакан томатного пюре.

Кількість інгредієнтів можна варіювати на власний розсуд, при цьому не забуваючи головне правило – більшу частину в супі повинен займати селера (коріння і стебла), а на другому місці – білокачанна капуста.

Капуста разом з корінням і гілочками, болгарським перцем і цибулею подрібнюється на дрібні шматочки, а морква крупно натирається. Все заливається холодною водою об’ємом 3 л і доводиться до стану кипіння на сильному вогні. Після вогонь зменшується і протягом півгодини овочі варяться до розм’якшення. Готується піджарка з середньої цибулини і склянки томатного пюре (можна пасту, але її концентрація більше, а, отже, кількість повинна бути менше). Суп гаситься нею близько 3 хвилин, потім туди додають зубчики часнику в цілому вигляді і зелень з приправами (лавровий лист, перець чорний запашний або мелений – за смаком).

Цей селеровому суп для схуднення і зазвичай не передбачає соління. Але якщо вже зовсім не під силу, рекомендується замість солі додавати (прямо перед їжею) соєвий соус. Прислухаючись до порад лікарів – дієтологів, щоденне наявність в меню цього супу в перебігу як мінімум тижні дасть потужний очищуючий ефект для всього організму. Обмежень немає – хоч тричі в день, якщо вистачить сили волі. При цьому в супутньому раціоні не повинні бути хлібні вироби, будь-які жири, солодке, алкогольні і газовані рідини.

Протягом дієти потрібно пити побільше води, можна компотів, морси, свіжовичавленого соку. Овочі – сирі, варені або запечені. Фрукти – крім солодких сортів винограду. В кінці тижня допускається в меню трохи відвареного м’яса (нежирної яловичини або телятини), можна додавати в суп жменю бурого рису.

Селеровий крем

Відмінний вихід з положення, якщо ви бажаєте нагодувати корисним малюків. Його можна приготувати заздалегідь, а потім розводити. Використовувати гарячий бульйон з додавання вершків.

рецепт:

  • Півкілограма кореня селери;
  • Півкілограма картоплі;
  • 3 склянки кип’яченої води, а краще бульйону;
  • Кілька зубчиків часнику;
  • Вершкове масло для засмажкою;
  • Півсклянки вершків;
  • Сіль, перець мелений, лавровий лист.

Нарізані цибулю і часник обсмажуються на вершковому маслі до золотистого відтінку. Туди ж додаються подрібнені селеру і картоплю, після пасерують разом в каструлі з товстим дном. Отримана маса заливається гарячою рідиною (окріп або бульйон, що є в наявності). Але використовується не вся рідина, а толькоо частина, щоб злегка прикрила овочеву масу. Після доведення до кипіння посолити, поперчити, додати лавровий лист. Потім варити на повільному вогні 20 хв.

Размягчнним масу злегка остудити і пюрировать. Перед роботою з блендером не забути вийняти лаврові листки. Поступово додавати бульйон, а в кінці вершки. Ще раз довести до кипіння і все – суп готовий. Перед подачею прикрасити зверху подрібненою свіжою зеленню.

Різні добавки на свій смак або смак домочадців тільки вітаються. Можна посипати подрібненою морквою (помаранчевий колір викликає апетит) або крихтами підсушеного бекону.

Суп в мультиварці

Найшвидший, зручний, корисний і тому заслужено популярний спосіб приготування їжі на сучасній кухні – з використанням мультиварки. Якщо у вас вдома в активному використанні знаходиться це кухонне пристосування, радимо випробувати новий рецепт чудового овочевого супу.

До складу увійдуть:

  • Капуста білокачанна – 1 шт;
  • Корінь селери – 200 г;
  • Ріпчасту цибулю – 6 головок;
  • Болгарський перець – 2 шт;
  • Стручкова квасоля – 0,5 кг;
  • Помідори – 0,5 кг;
  • Томатний сік – 1,5 л.

Всього лише потрібно поросяти, ягняти овочі в повному обсязі помістити в спеціальну чашу мультиварки і залити томатним соком! Якщо вийшло так, що сік не прикрив овочеву масу – додайте трохи води. Чи включається режим гасіння в мультиварці і через півгодини ваш суп готовий до вживання.

Протипоказання

Не всім, на жаль, корисно це чудове рослина. Людям з виразковими захворюваннями і гастритами абсолютно протипоказано застосовувати в їжу селеру. Особливо в сирому вигляді, оскільки він активно стимулює вироблення шлункового соку.

Тим, хто страждає тромбофлебітом, варикозом, вагітним і годуючим теж варто відмовитися від селери.