Рецепти маринування грибів рижиків

Багато господинь на зиму маринують гриби рижики, рецепти маринування яких відрізняються простотою. У рижиків, приготованих таким способом, відмінні смакові якості. Домашня консервація не поступається магазинним аналогам, часто перевершує їх, виконується з урахуванням особистих гастрономічних уподобань. Консервовані гриби займають почесне місце на новорічному та різдвяному столі.

Рижики можна знайти в хвойному лісі і на узліссях лісу.

Підготовка до консервації

Ці гриби здавна шанувалися в народі за відмінний смак. Їх варять, смажать, солять і маринують. Неперевершений смак у маринованих рижиків.

Домашнє консервування грибів включає підготовчий процес, теплову обробку, фасування і закупорювання в скляну тару. Всі стадії повинні проводитися послідовно із застосуванням спеціального інвентарю. Для консервування купуються:

Перелік їстівних грибів.

  • відро об’ємом 10 л з кришкою;
  • металева або дерев’яна підставка під гаряче круглої форми (діаметр 19,5 – 20 см), підставка повинна вільно поміщатися на дні відра;
  • бляшані кришки з кільцями ущільнювачів з гуми;
  • скляні банки об’ємом 0,5 л;
  • закаточний ключ;
  • набір для консервування, що складається з захоплення для банок, підставки для стерилізації банок, кухонних ваг;
  • миска;
  • дошка для нарізання;
  • прихватки;
  • друшляк;
  • емальована каструля;
  • рижики;
  • спеції: кріп сухий з насінням, очищені часникові головки, лавровий лист, запашний перець-горошок, гвоздика, цілісний коріандр, сіль, цукор;
  • 9% оцет.

Банки і кришки попередньо стерилізуються, використовуючи миску і підставку для стерилізації.

Зібрані в лісі молоді гриби перебирають, зрізають ніжки, видаляють з капелюшків хвою і інші домішки, промивають. Підготовлену сировину поміщається в каструлю, заливається водою (вона повинна повністю покрити гриби), доводиться до кипіння, знімається піна. Після закипання рижики варяться на повільному вогні 20 хвилин. Потім бульйон зливають.

процес консервації

Банки необхідно ретельно простерилізувати.

Приступаємо до процесу приготування маринаду. Каструля наповнюється чистою водою, ставиться на вогонь і кип’ятити. У момент закипання в неї опускають сіль і цукор (на 1 л води беруть 30 г солі і 5 г цукру), кип’ятять 2-3 хвилини. На дно попередньо простерилізованих банок укладають кріп, лавровий лист, перець-горошок (10- 15 горошин), 1 зубок часнику, 1 цільний бутончік гвоздики, 1/5 чайної ложки цільного коріандру. На спеції укладають рижики. Укладання роблять таким чином, щоб від грибів до верхнього краю горловини банки залишалася місце в 2,5 см. Банки (4 шт.) Заливають киплячим маринадом, накривають кришками і розміщують на підставку, яка знаходиться на дні 10-літрового відра.

Відро з вмістом поміщають на плиту. Наливається окріп, його рівень повинен бути нижче рівня верхньої частини шийки банки на 2 см, включають повільний вогонь. Відро закривають кришкою. Після закипання води консерви пастеризують 50 хвилин. Потім їх витягують з відра, відкривають кришки, в кожну банку додають 1 столову ложку 9% оцту, закривають кришки і закупорюють закаточним ключем. Ставлять вниз шийкою до охолодження. Після охолодження гриби придатні до вживання через 3-4 тижні.

Маринуємо рижики: рецепти приготування

Мариновані рижики можуть зберігатися в банках один рік.

Мариновані рижики є чудовим доповненням до різних страв. Консерви можна зберігати рік, в популярних рецептах містяться доступні інгредієнти. Для того щоб замаринувати рижики, необхідно підготувати:

  • 1 кг рижиків;
  • 150 г води;
  • 1,5 г лимонної кислоти;
  • трилітрову емальовану каструлю;
  • 7-10 г солі.

З зібраних грибів видаляється хвоя, трава. Гриби ретельно перебираються, очищаються від корінців, шматочків землі, промиваються. Залишають тільки свіжі рижики, без червоточини. Гриби упорядковано відповідно до розмірами. Великі гриби розрізають, маленькі маринують цілком. Для того щоб урожай не потемнів, його до укладання в маринад поміщають в 2% сольовий розчин на короткий час (8-10 хвилин), сольовий розчин готують з розрахунку на 1 л води 20 г солі.

Після перебування в сольовому розчині сировину промивають, дають воді стекти, поміщають в маринад, укладають в попередньо простерилізованих тару, пастеризують і закупорюють стерилізованими кришками.

Маринад готують наступним чином. У каструлю додається вода, лимонна кислота, сіль, включається повільний вогонь. Після закипання води в каструлю поміщають рижики, варять чверть години. Потім маринад фільтрують. Гриби укладають в простерилізовані теплі банки, заливають киплячим маринадом, в якому варилися рижики. Тару накривають кришками, поміщають у відро з гарячою водою. Консерви пастеризують 50 – 90 хвилин на повільному вогні поле того, як вода закипить. Потім банки беруть із відра, закупорюють, перевіряють герметичність закупорки, ставлять шийками вниз, охолоджують при кімнатній температурі.

Оригінальні рецепти маринування рижиків використовуються для заготівлі грибів на зиму. Мариновані рижики подають до відвареної картоплі, застосовуються в якості окремої закуски.