Оладки на молоці: як урізноманітнити традиційне блюдо

Багато хто з нас любить ароматні, пишні, ситні млинці на молоці до сімейного сніданку. Дане блюдо дуже просте в приготуванні і не вимагає величезних витрат продуктів і часу.

Кілька слів про страву

Страву можна подати з будь-яким солодким соусом, згущеним молоком, сметаною, джемом або навіть шинкою з сиром. Все залежить від ваших уподобань і фантазій. Саме тісто для приготування можна зробити солодким, солоним, пікантним (наприклад, додати зелену цибулю або корицю), прісним або ж зробити оладки з м’ясним або картопляним пріпёком. Рецептур страви на світлі величезна кількість, але важливо знати традиційну рецептуру.

Готуємо за традиційною рецептурою тесту

Буде потрібно: борошно – 500 г, молоко – 0,5 л, яйце – 3 шт., Сода -? ч.л., пара столових ложок цукру, сіль за смаком, олія для обсмажування.

Яйця, цукор і сіль збити до однорідності. Просіяне борошно, соду і молоко додати в яйця. Заготовити гладке тісто і залишити відпочити протягом півгодини, прикривши рушником. Потім приступимо до випікання. Сковороду з додаванням олії попередньо розжарити, викладати тісто за допомогою столової ложки і обсмажувати при середньому нагріванні до золотистого.

До такої страви у кожного члена сім’ї є можливість вибрати будь-який топінг або соус до смаку.

різні рецепти

Якщо ви зібралися приготувати оладки на молоці, але помітили, що воно вже скисле, то не варто засмучуватися. Існує можливість приготувати пишні оладки на кислому молоці. Буде потрібно: борошно – 2 склянки, 1 яйце, кисле молоко – 2 склянки, цукор – кілька столових ложок за смаком, сіль – 1/2 ч.л., сода – 7 г, окріп – 2 ст.л., масло для смаження .

Яйце ретельно перемішати з додаванням цукру і солі, потім змішати зі скислим молоком. Соду розвести в гарячій воді і додати до суміші. Поступово вмішати просіяне борошно. Тесту дати піднятися в теплій температурі протягом півгодини. У розігріте масло викласти тісто. Випікати при середньому нагріві по парі хвилин з обох сторін (до скоринки).

Оладки на кисле молочному продукті наповнені ароматом, м’які і повітряні. Прекрасно поєднуються зі згущеним молоком, повидлом або іншим варенням. Також можна просто посипати цукровою пудрою. Натомість кислого молока допускається варіант приготування тіста з додаванням кефіру.

на дріжджах

Даний рецепт підійде для тих, хто бажає приготувати на дріжджовому тесті, без додавання яєць. Буде потрібно: 0,6 кг борошна, швидкодіючі дріжджі – 1 пакетик (11г), цукор-пісок – 2 ст.л., 1/2 ч.л. солі, тепла вода – близько 2,5 склянки, рослинне масло.

Всі сухі складові змішати з додаванням теплої води (повинна вийти консистенція густого кефіру). Отриману суміш залишити підніматися в теплому місці близько 60 хвилин до збільшення обсягу в 2 рази. Піч в розігрітій олії з кожного боку протягом п’яти хвилин. Для бажаючих в тісто додають цедру цитрусових або дрібно порубані сухофрукти. Для отримання ще більше ніжності і аромату можна додати кокосову стружку в тісто.

Класичні кефірів оладки з сиром

Даний рецепт з сиром порадує тих, хто любить сирники, але не має вільного часу, щоб займатися стомлюючої приготуванням. Буде потрібно: пара яєць, цукровий пісок – 30 г, борошно – близько 250 г, 250 мл кефіру, сир (сирна маса) – 200 г, сода – половина чайної ложки, сіль, олія для смаження. При бажанні: цедра мандарина, ванілін.

Яйця збити разом з додаванням цукру і солі. В окремому посуді кефір і сир розтерти до отримання однорідної, гладкої маси. Сирно-кефірну суміш з’єднати з яєчною. Ввести просіяне борошно з содою (на цьому етапі додати прянощі) і замісити густуватої тісто. Залишити тісто піднятися протягом 30 хвилин.

Обсмажувати вироби на розігрітому жирі при закритій кришці на маленькому вогні до рум’яності. Тісто допустимо готувати без соди, від цього воно не осяде, і оладки вийдуть такими ж пористими і тануть у роті.

Фруктові та овочеві

Для бажаючих приготувати ще більш поживну страву, існує рецепт на сметані з картоплею. Буде потрібно: картопля – півкілограма, стакан рідкої сметани, борошно – 150-200 г, яйце, будь-які спеції на ваш смак. Масло для випікання.

Очищену картоплю подрібнити на великій тертці, що виділився крохмальний сік віджати. Ввести муку, яйце, сметану, спеції і вимішати тісто до однорідності. Для більш пишних оладок підійде варіант тесту з розпушувачем. Обсмажувати їх на розігрітій олії з обох боків до рум’яної скоринки. До страви прекрасно підійде сметанний соус або натуральний йогурт.

З додаванням банана

Молочні оладки з бананом – прекрасний рецепт для любителів солодких, що тануть у роті і ароматних страв. Буде потрібно: яйце, цукровий пісок (пудра) – 30 г, сіль, молоко – 300 мл, банан – 2 великих, чверть склянки гарячої води, борошно – 0,5 кг, рослинна олія. Яйце з молоком, цукром і сіллю збити. Не припиняючи перемішувати додати підготовлену борошно і влити воду. Для отримання більш густої суміші можна додати соду, погашену лимоном. Банани порізати тонкими скибочками і з’єднати з рештою сумішшю.

Тісто потрібно робити з додаванням окропу для того, щоб створити ще більш ніжну і шовковисту текстуру для оладок. Готувати на розпеченій сковорідці (можна без додавання масла, якщо є антипригарне покриття) до золотистої скоринки. Готову страву можна прикрасити цукровою пудрою або полити будь-яким сиропом. Даний варіант прекрасно підійде для віддають перевагу швидкі, нехитрі і апетитні страви.

гарбузове

Оладки з гарбузом на молоці – корисне блюдо для всіх членів сім’ї. Буде потрібно: 250 г пшеничного борошна, 500 г гарбуза, 125 мл молока, 2 яйця, кілька столових ложок цукру за смаком, сіль. Масло для смаження – 50 мл. Очищений гарбуз подрібнити на тертці з дрібними поділами. Яйце змішати з цукром і сіллю. Потім ввести молоко з просіяного борошном і перемішувати суміш до отримання гладкості і однорідності. З’єднати з подрібненої гарбузом.

На розігріту сковорідку викласти тісто за допомогою столової ложки і спекти вироби при слабкому нагріванні до рум’яності скоринки. Блюдо подавати теплим, при бажанні можна прикрасити сметаною або згущеним молоком. Додатково в суміш для оладок можна додати дрібку кориці, імбиру і мускатного горіха. Завдяки спецій такі оладки не тільки володіють пряним ароматом, але при цьому ще й дуже смачні.

З яблучками

Для любителів побалувати себе насиченими, солодкуватими і фруктовими оладками з яблуками, ми пропонуємо наступний рецепт. Буде потрібно: борошно – 160 г, молоко – 1 стакан, пара яєць, 2 столових ложки цукру, 2 яблука середнього розміру, кориця – 1 ч.л., розпушувач (гашене сода) – 1 ч.л., сіль, масло. Яйця збити з цукровим піском до отримання білої густої суміші. Влити молоко, посолити. Сухі складові з’єднати і ввести в рідку суміш.

Яблучка помити, позбавити від шкірки і серцевини, подрібнити ножем на дрібні шматочки або на тертці з дрібними поділами. Викласти шматочки яблука в суміш для випікання і дати їй збільшитися в обсязі протягом 20 хвилин. Сковороду з маслом попередньо розігріти. Викладати тісто по столовій ложці і готувати з декількох сторін близько чотирьох хвилин. Страву можна вживати з повидлом, згущеним молоком, сметаною або цукровою пудрою.

висновок

Для кожної людини оладки – особливе блюдо. Це може стати швидкої закускою або основною стравою для будь-якого прийому їжі. Може бути спогадом про дитинство, коли бабуся або мама подавала на стіл теплі оладки з сільськими вершками або домашнім повидлом. Може бути корисним сніданком для великого сімейства. Також можна приготувати дане блюдо в дієтичному варіанті для тих, хто стежить за своїм харчуванням і фігурою. А ще можна порадувати близьких і приготувати дуже смачні і красиві ажурні заварні млинці на кефірі і молоці. У величезному достатку різних рецептур будь-яка людина може вибрати відповідну для нього різновид страви. Смачного!