Низькокалорійні продукти: що потрібно знати? – Як скинути вагу

Дата публікації: 06 июня 2017

Підраховувати калорії в їжі, що з’їдається заняття не з приємних, але це найдієвіший метод позбутися зайвих кілограмів. Адже основною умовою для схуднення є споживання меншої кількості енергії, ніж витрачається, щоб організм задіяв приховані резерви. Для його виконання і існує низькокалорійне харчування, різні таблиці і рецепти.

Що таке низькокалорійна їжа?

Дуже часто на початку опису будь-якої дієти пропонується зазирнути в таблицю або список низькокалорійних продуктів. Що ж це таке? Калорійність або енергетична цінність будь-якого продукту залежить від його хімічних складових.

Відомо, що чим вище жирність, тим більше калорій. Але на цей показник впливають не тільки жири, але і вуглеводи, особливо легко засвоювані, такі як цукор. Ті ж продукти, які містять велику кількість клітковини і води, навпаки, знижують цей показник.

Енергетичну цінність всі виробники зобов’язані вказувати на етикетках свого товару. Прийнято писати калорійність з розрахунку на 100 г продукту. Якщо ж блюдо або інгредієнт важать більше, то далі рекомендується вести вже самостійний підрахунок. Так само слід чинити і зі збірними рецептами, зважуючи кожен продукт окремо і потім підсумовуючи калорійність.

Для полегшення цієї роботи створені спеціальні таблиці, які і рекомендують використовувати дієтологи. Завдяки їм можна легко скласти меню на низькокалорійні сніданки або знайти страви для обідів і вечері. Варто відзначити, що низькокалорійна їжа це та, енергетична цінність якої становить менше 40 ккал на 100 грам продукту. Від цього і варто відштовхуватися.

Які продукти можна використовувати для дієт

Не кожна людина може витримати «голодні дієти», тому популярністю і користується низькокалорійна їжа. На одне і теж кількість калорій в ній йде більший обсяг продуктів. Це дозволяє їсти більше, але при цьому не поправлятися, а, навпаки, худнути. Що ж це за диво-продукти?

Найбільш ситними низькокалорійними стравами прийнято вважати ті, які містять чистий білок. це:

  • біле куряче або індиче м’ясо;
  • сир тофу;
  • яєчний білок;
  • натуральний йогурт без добавок і нежирний кефір;
  • морепродукти;
  • біла нежирна риба.

У чистому вигляді вони практично не мають смаку, але відмінно поєднуються з багатьма овочами, приправами і зеленню. Правда, не варто зловживати сіллю, так як вона затримує виведення рідини з організму і сприяє відкладенню шлаків. Ці продукти можна використовувати для приготування різних страв.

Слідом за ними в дієтах рекомендується використовувати низькокалорійні фрукти, овочі і зелень. Саме вони повинні складати основну частину денного раціону. У різних рецептах можна використовувати: капусту всіх видів, цибуля, помідори, огірки, селера, кріп і петрушку. Не слід захоплюватися картоплею, авокадо і кукурудзою, так як вони мають дуже високу калорійність через великої кількості крохмалю.

З фруктів корисні гранат, яблука, цитрусові, ананас. Банан, манго, груша мають високу енергетичну цінність і повинні обмежуватися в споживанні. Те ж саме стосується всіх сухофруктів і консервованих продуктів.

Самі низькокалорійні продукти відносяться саме до останніх 2-х груп. Крім цього, вони насичують організм корисними мікро- і макроелементами, вітамінами і мінералами. Деякі з них можна вживати взагалі без обмежень і при цьому худнути. Але головне навчитися грамотно їх комбінувати, складати меню і використовувати різні рецепти, щоб їжа при дієті не була одноманітною.

Корисні страви

Якщо говорити про страви, то низькокалорійна їжа це та, яку з’їв і схуд. Найпопулярнішими вважаються різні каші, приготовані на воді. Чому саме на воді? Тому що так крупи втрачають калорії. Це можуть бути:

  • гречка, коричневий рис;
  • сочевиця;
  • соєві боби, маш і нут.

Саме в такій послідовності вони йдуть в більшості таблиць, і сама низькокалорійна каша це гречка. Ще можна додати відварені макаронні вироби з пшениці твердих сортів і вівсянку на воді. Остання багата повільними вуглеводами та хороша в якості дієтичного страви.

Особливе місце займають низькокалорійні супи. Це гарячі страви, приготовані на основі овочевих і курячих бульйонів. Це може бути і пюре, і рідке блюдо. Головне, використовувати рецепти, які містять самі низькокалорійні продукти.

Найбільшою популярністю користуються салати зі свіжих овочів з додаванням невеликої кількості рослинного масла, натурального йогурту або нежирної сметани. Якщо м’ясо, то в вареному або тушкованому вигляді, у власному соку або на пару. Те ж саме стосується і риби. Як приправи в рецептах рекомендують додавати свіжі трави, натуральні спеції.

Низькокалорійні супи добре підійдуть в якості повноцінного обіду, а ось для перекусів найкраще використовувати кисломолочні продукти або фрукти. Харчування має бути різноманітним і задовольняти потреби організму за кількістю корисних органічних і неорганічних речовин, вітамінів. Хліб повинен бути грубого помелу і з борошна другого сорту, житнього або висівковий.

Низькокалорійне харчування не означає несмачні і прісні страви. Можна використовувати і солодкі рецепти, тільки подивитися по таблиці, де менше калорій. Добре зарекомендували себе мед, варення і фруктові джеми. Вони не так калорійні і перетравлюються повільніше, ніж цукор.

Низькокалорійна їжа дозволяє позбутися від зайвих кілограмів і без фізичних навантажень. Але слід пам’ятати: це може привести до обвислій шкірі з розтяжками, так що трохи активності не завадить.