Маринування чорних груздів: рецепти

Сьогодні великою популярністю користуються мариновані чорні грузді на зиму, рецепти яких цілком прості і не зажадають використання будь-яких занадто рідкісних і дорогих інгредієнтів. Слід зазначити, що для рецепта смачних і оригінальних грибів на зиму дуже важливу роль грає саме маринад, в якому вони будуть готуватися.

Які маринади слід використовувати для приготування грибочків?

Існують найбільш поширені маринади:

  • гострий;
  • солоний;
  • кислий;
  • кисло-солодкий;
  • солодкий.

Наприклад, якщо ви бажаєте, щоб приправа для заготовки вийшла кислої, то слід додати в неї трохи більшу кількість оцту. Солодкий маринад виходить, якщо в нього всипати більшу кількість кориці, цукру або гвоздики. Для того, щоб маринад для грибів був пікантним і гострим, то в нього додають червоний або чорний гострий перець.

Солоний соус вийде, якщо в нього додати лавровий лист і сіль. А ось зробити маринад більш насиченим і незвичайним допоможуть додані до нього листя вишні і смородини. Однак в будь-якому вищепереліченому маринаді чорні грузді стануть дуже смачним блюдом на святі або будуть чудовою закускою.

Найпростіший рецепт маринування

Сьогодні кожна домогосподарка може використовувати дуже легкий рецепт маринування грибів в домашніх умовах. Для початку їх слід обов’язково почистити. Щоб цей процес пройшов найбільш успішно, рекомендують використовувати жорстку частину звичайнісінькою губки. Якщо ж грузді дуже сильно забруднені, то чистити їх найкраще за допомогою зубної щітки. Для приготування дуже смачної закуски потрібно брати не занадто старі грибочки, у яких на капелюшках є коричневі плями. Після очищення чорні грузді слід вимочити протягом 24 годин, міняючи воду приблизно 4 рази.

Для маринування потрібно взяти 2 столові ложки солі, 1 літр води, лавровий лист, 5 ложок оцту, перець чорний горошком, 2 ложки цукру. Слід закип’ятити воду, покласти в неї чорні грузді і проварити протягом приблизно 10 хвилин. Потім воду потрібно злити. В окремому посуді необхідно приготувати маринад. У киплячу воду потрібно додати оцет, сіль, лавровий лист, цукор і чорний перець. Після цього необхідно додати в киплячий маринад гриби і варити протягом 20 хвилин.

В раніше простерилізовані банки слід закатати відварені грузді і маринувати приблизно 40 діб. І ось коли холодною зимою вам захочеться поласувати смачним блюдом, ви зможете відкрити грибочки і в повній мірі насолодитися їх ніжним і неповторним смаком.

Ароматні грузді, замариновані в часниковому соусі

Слід зазначити, що маринування чорних груздів є не надто складним процесом. Однак, використовуючи найпростіші інгредієнти, можна приготувати дуже смачне блюдо. Грибочки, мариновані в часниковому соусі, чудово поєднуються з перцем чилі, листям смородини і вишні, шматочками кориці. Наприклад, в польській кухні представлені найбільш цікаві рецепти, за допомогою яких можна приготувати свіжі грузді на зиму.

Для самого простого рецепту потрібно взяти 2 столові ложки солі, 1 літр води, 20 зубчиків часнику, 1,5 столові ложки цукру, кілька гвоздичек, лавровий лист, 5 штук запашного перцю, листя смородини і вишні, 1,5 чайних ложки оцту.

Щоб сам процес маринування пройшов успішно, грузді слід обов’язково підготувати – вичистити від сміття, промити і замочити протягом 6 годин. Після вимочування грибочки потрібно ще кілька разів промити. Всі великі грузді слід обов’язково розрізати навпіл. Після такого тривалого підготовчо процесу гриби необхідно в обов’язковому порядку закинути в киплячу воду і протягом 12 хвилин варити, знімаючи піну.

Воду, в якій варилися грузді, потрібно злити, а найголовніший інгредієнт ще раз найбільш ретельно промити. В окремій луді слід приготувати маринад. Саме для чорних груздів необхідно взяти очищену воду, закип’ятити її, додати гвоздику, спеції, перець, цукор, лавровий лист і сіль.

Таке маринування ще називається найпростішим гарячим способом приготування смачних і ароматних грибів. У киплячий розчин, де протягом 5 хвилин проварилися всі головні інгредієнти, слід покласти грибочки і залишити приблизно на півгодини.

Таким чином, мариновані грузді набувають яскравий і незвичайний смак, який зможе здивувати багатьох гурманів. А в банках, де будуть зберігатися грузді, повинні на самому дні знаходяться листя смородини і вишні, а також часник. Гриби, які ще не встигли охолонути, викладають в банки, додають оцет і заливають маринадом. Тільки після цього, необхідно закатати банки і обов’язково накрити їх теплою ковдрою.

Замаринувати таким чином грузді зможе кожна домогосподарка. Зберігати продукт можна в холодному і теплому місці.

Якщо ж немає бажання і часу закочувати гриби на зиму, можна цілком успішно закрити банки капроновими кришками. Однак в даному випадку в кожну баночку необхідно покласти невелику кількість сухої гірчиці або лист хрону. Це допоможе запобігти появі цвілі.