Лактазная недостатність і лактозная непереносимість у дітей лактози

Стан, причиною якого є неможливість організму дитини переварити лактозу (молочний цукор), називають непереносимістю лактози. Оскільки причиною такого стану є нестача в організмі ферменту лактази, то другим його назвою є «лактазная недостатність». Які причини такого патологічного стану і що повинні зробити батьки, якщо воно виявлено у малюка?

У новонароджених і грудних дітей

У новонароджених дефіцит лактази зазвичай обумовлений генетично. Більшою мірою така вроджена непереносимість розвивається у носіїв азіатських генів. Також у дітей молодше 6 місяців лактазная недостатність буває пов’язаної з ураженням кишечника інфекцією, алергією або іншими захворюваннями.

Нерідко недостатність лактази виявляється у недоношених дітей, як наслідок незрілості їх травного тракту.

У більш дорослих дітей

Найчастіше непереносимість лактози розвивається у старших дітей до 9-12 років. У малюків, яких вже не годують грудним молоком, кількість лактази в організмі поступово зменшується. Хоча серед європейців багато людей, в організмі яких лактази нормально виробляється до старості.

Серед старших дітей багато не переносять молочний цукор і зовсім не страждають від цього. Вони просто не вживають молочні продукти, щоб уникнути симптомів непереносимості. А ось для маленької дитини такий патологічний стан може стати проблемою, оскільки молоко є основним продуктом харчування в ранньому віці.

Ознаки та симптоми

Гиполактазия (недостатня кількість лактази) можна виявити за такими симптомами:

  • Болю в животі.
  • Нудота.
  • Метеоризм, здуття, бурчання в животі.
  • Пронос, з’являється через одну-дві години після вживання молочних продуктів.
  • Неспокійна поведінка дитини після їжі.

Класифікація

Виділяють такі види непереносимості лактози:

  1. Вроджена. Дуже рідкісний стан, при якому дитина відразу після народження швидко втрачає вагу, страждає від зневоднення і ризикує померти. Для підтвердження діагнозу потрібно біопсія кишечника, але її рідко призначають новонародженим, частіше просто переводячи крихту на безлактозную дієту на 4-6 місяців, після чого дають малюкові лактозу в невеликих кількостях.
  2. Транзиторна. Виникає у дітей, які народилися раніше покладеного терміну.
  3. Первинна. Розвивається після закінчення вигодовування грудним молоком. Така форма непереносимості лактози досить поширена. Вона характерна для людей, які проживають в Азії, Америці, Австралії, а також на африканському континенті і островах в Тихому океані. Це пов’язано з історією харчування людей, оскільки тваринам молоком в минулому люди харчувалися в основному в європейських країнах, в деяких частинах Африки та Індії. Така лактазная недостатність проявляється здуттям живота, нудотою, відрижкою, проносом, блювотою. Симптоми можуть змінюватися протягом життя. Хтось реагує на невелику кількість лактози, а хтось здатний засвоїти більшу кількість.
  4. Вторинна. З’являється, як наслідок ураження кишечника інфекцією, алергією або іншими причинами. Наприклад, після гастроентериту організму потрібно кілька днів або тижнів (в залежності від віку), щоб відновити вироблення лактази.
  5. Функціональна. З’являється у здорової дитини, який набирає вагу, проте мучиться газами, частим водянистим стільцем з зеленуватим відтінком. Аналізи, що виявляють лактазную недостатність, у таких дітей будуть хибнопозитивними. Причиною такої проблеми є недоотримання малюком заднього (багатого жирами) грудного молока, а також ще незріла ферментативна система.

Залежно від ступеня вираженості патології недостатність лактази буває повною і частковою.

причини

Причиною появи дефіциту лактази у новонароджених (первинної форми недостатності) часто є генетична схильність.

До розвитку вторинної форми даної патології, яка є придбаної, призводять такі причини:

  • Запальні процеси в тонкому кишечнику.
  • Перенесені інфекції.
  • Оперативні втручання на шлунку, а також на кишечнику.
  • Наявність целіакії.
  • Проведення хіміотерапії.
  • Розвиток виразкового коліту.
  • Хвороби Крона і Уиппла.

Ось які процеси відбуваються в організмі в разі проблем з переварюванням лактози:

  • Не переварити лактоза потрапляє в товстий кишечник, куди також шляхом осмосу потрапляє вода.
  • Цей молочний цукор переробляють бактерії, які знаходяться в товстій кишці, в результаті чого утворюються гази.
  • У стільці з’являються не переварені жирові кислоти, які також утворюються в результаті діяльності бактерій.
  • Слизова оболонка кишки дратується, що призводить до надлишку вироблення слизу.
  • Так як кал проходить через кишечник надмірно швидко, його забарвлення стає зеленою.
  • Підсумком буде кислий, пінистий, зеленуватий, рідкий стілець, дослідження якого виявлять цукор (не перевареної лактозу).

Відмінності лактози і лактази

Схожість назви часто призводить до плутанини між цими двома словами:

  • Лактоза є важливим для дитини углеводом, представленим з’єднанням двох молекул – галактози і глюкози.
  • Щоб організм зміг її розщепити і переварити, йому потрібно лактази. Це фермент, що утворюється в тонкому кишечнику.

Це не алергія на молоко

Лактазную недостатність нерідко плутають з розвитком алергії на молочні продукти. Але це зовсім різні проблеми. Алергія на молоко зустрічається набагато рідше непереносимості лактози і є більш серйозним станом з ризиком летального результату.

Якщо у малюка є алергія на молоко, то йому протипоказано вживати цей продукт. Потрапивши в організм навіть в малій кількості, молоко викличе у малюка поява висипань, свербіння, труднощів дихання та інших симптомів алергії.

А ось при недоліку лактази організм здатний переробити молочний продукт в невеликій кількості, наприклад, якщо за один прийом випити молоко в кількості 100 мл або з’їсти йогурт до 50 гр.

Що робити?

Якщо у немовляти стілець має зеленуватий відтінок, при цьому він рідкий і пінистий, мамі малюка на грудному вигодовуванні рекомендують:

  • Переконатися в правильності прикладання дитини і правильності захоплення грудей.
  • Спробувати годувати протягом трьох-п’яти годин лише з одних грудей.
  • Так як часто в такому випадку молока у мами багато, другі груди в цей час доведеться трохи подцежівать.

Лікування непереносимості лактози зазвичай зводять до виключення цього дисахарида з раціону або до застосування ліків, що містять лактазу. Одночасно проводять лікування симптомів, а також усувають причину (якщо недостатність лактази вторинна).

Дітям на грудному вигодовуванні часто призначають препарати лактази, так як зменшувати кількість жіночого молока в раціоні малюка небажано. Якщо такі препарати використовувати неможливо, дитину переводять на низьколактозні суміш (спочатку частково, зберігаючи в раціоні крихти максимум грудного молока, який не буде викликати симптоми недостатності лактази).

При годуванні малюка сумішшю підбирають такий продукт, в якому буде максимальна кількість лактози, що не викликає клінічних проявів недостатності. Можна комбінувати звичайну суміш і безлактозную або перевести дитину на кисломолочну суміш. Якщо дефіцит лактази значний, дитині дають тільки низьколактозні суміш.

У приготуванні прикорму дитині з недостатністю лактази використовують не молоко, а безлактозную суміш, а після року молочні продукти замінюють низьколактозні аналогами.

Якщо гиполактазия є вторинною, то низьколактозні дієту тримають в період лікування основної патології. Продукти з лактозою вводять поступово протягом 1-3 місяців після одужання.

необхідні аналізи

Існує кілька способів визначити наявність непереносимості молочного цукру:

  1. Копрограма. Аналіз визначає кількість жирних кислот, а також реакцію рН. Якщо є непереносимість лактози, реакція калу буде кислою, а концентрація жирних кислот підвищиться.
  2. Виявлення вуглеводів в калі. Найчастіше використовується для виявлення непереносимості лактози, проте нерідко буває псевдонегативних або хибнопозитивним. Метод виявляє вуглеводи, але не може показати точно, що це молочний цукор. Його результати враховуються лише в сукупності з іншими аналізами і клінічними проявами.
  3. Водневий дихальний тест. Дуже поширений метод, що полягає у використанні особливого приладу, який перевіряє видихається людиною повітря після вживання глюкози. Тест не використовується для дітей до 3 місяців.
  4. Лактозна крива. Проводять забір крові натще в ранковий час, потім вживається лактоза і через кілька годин знову виконують аналіз крові. На основі результатів будують графік, який називають лактозной кривої. Метод є не надто інформативним, а його використання у немовляти пов’язане з деякими труднощами.
  5. Біопсія кишечника. Це дуже точний метод для постановки діагнозу лактазной недостатності. Він полягає у взятті маленьких ділянок слизової оболонки тонкої кишки. На цих мікроскопічних ділянках визначають активність лактази. Метод використовують рідко через його травматичності і необхідності використання загального наркозу.
  6. Генетичне дослідження. Допомагає визначити первинну недостатність. Недолік методу – його дорожнеча.

Як з цим жити?

Прогноз у людей при такому патологічному стані зазвичай сприятливий. Більшість з тих, хто не переносить молочний цукор, не вживає молочні продукти за своїм бажанням (не бажаючи распросов, кажуть, що просто їх не люблять).

Лактози немає в таких продуктах:

  • Овочі;
  • Рослинні масла;
  • макарони;
  • Мал;
  • фрукти;
  • Сира риба;
  • яйця;
  • мед;
  • Сире м’ясо;
  • Овочеві та фруктові соки;
  • горіхи;
  • злаки;
  • бобові;
  • Соєві напої, соєве м’ясо і соєвий сир;
  • Чай.

Рекомендації при непереносимості лактози:

  • У продажу можна знайти молоко, в якому немає лактози. Цукор в такому молоці вже розщеплений на галактозу і глюкозу, тому такий молочний продукт можна споживати при лактазной недостатності.
  • Якщо є непереносимість лактози, слід вживати більше тих молочних продуктів, в яких цей вуглевод вже ферментований. Такими продуктами є тверді сири, йогурти та інші кисломолочні продукти.
  • Хорошим вибором буде шоколадне молоко, оскільки у какао є властивість стимулювати виробництво лактази, що покращує засвоєння молока.
  • Молоко при лактазной недостатності рекомендують пити під час їжі. Дуже добре, якщо молоко поєднується зі злаками. Обсяг порції молока на один раз повинен бути до 100 мілілітрів.
  • Пам’ятайте, що в знежиреному молоці молочний цукор присутній. У такому молоці видалений жир, а не лактоза.
  • Лактоза є не тільки в молоці, але і в інших продуктах – продуктах для діабетиків, кондитерських виробах, соусах, хлібі, маргарині, вершках, згущеному молоці, чіпсах та багатьох інших. Навіть якщо в списку інгредієнтів не написано, що продукт містить лактозу, про наявність цього вуглеводу можна судити по інших компонентів – наявності сухого молока, сироватки або сиру.
  • Також слід знати, що лактоза включена до складу деяких медикаментів. Молочний цукор можна виявити в но-шпі, біфідумбактерин, Мотіліума, церукалом, Енап, протизаплідних і інших препаратах.
  • Лактоза є одним з важливих компонентів харчування для дітей. Її обов’язково додають в молочні суміші, щоб наблизити їх склад до жіночого молока.