Китайський чай кудін: користь і шкода

У Китаї здавна готували смачний тонізуючий напій під назвою «гірке питво» або кудін. Тепер цей чай п’ють не тільки в Піднебесній, але і у всьому світі. Основою для його створення служать листочки падуба широколистого (уточнимо, що мате теж виготовляється з падуба, але парагвайського). Листя чагарнику збираються виключно вручну, потім скручуються і сушаться.

Просушений чай буває декількох різновидів – пресований, пов’язаний, спіральний, скручений і ін., Має вигляд паличок не більше 7 см в довжину. Але зустрічається чай і з дрібних молоденьких листочків, зібраних в провінції Сичуань. Такий чай вважається вищою категорією, тому що має менше гіркоти і володіє більш широкої смакової палітрою.

Молоді листочки цінніші, так як при заварюванні швидше віддають свою фортецю. У той час, як старі великі листи можна заварити не один раз.

Крім приємного гіркуватого смаку чай кудін багатий безліччю корисних компонентів з лікувальними властивостями, але показаний далеко не всім. Яку ж користь приносить чай кудін, а коли він може нанести шкоду?

позитивні властивості

Падуб – це унікальна рослина, буквально джерело вітамінів і мінералів. У складі чаю кудін ви виявите вітаміни А, В1, B2, С, Е, D і мінерали такі, як магній, кальцій, залізо, марганець, натрій, сірка, хлорофіл і кремній.

Крім цього він містить аскорбінову і нікотинову кислоти. Напій з правильно заварений листочками Кудіна, повністю переймає їх корисні властивості і надає на організм людини такі корисні дії.

  • Нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту. Китайський напій, завдяки своєму гіркому присмаку, допомагає впоратися з проблемами в травному тракті. Його користь полягає в нормалізації роботи підшлункової залози, допомоги при гастритах і служить допоміжним засобом при лікуванні виразкової хвороби.
  • Покращує роботу імунітету. Чай допомагає швидше вилікувати простудні захворювання, активізуючи захисні функції організму. Він добре діє при кашлі і запаленні горла. А володіння бактерицидними властивостями сприяє ефективному зниженню температури. Чай кудін можна використовувати для відновлення після хвороби.
  • Знижує вагу. Цей напій виводить шлаки і прискорює обмін речовин, завдяки чому зайві кілограми йдуть. Також гіркуватий присмак знижує відчуття голоду.
  • Виводить токсини. Речовини, з яких складається чай, сприяють виведенню шлаків. Незважаючи на те, що кудін є сечогінним засобом і рятує від набряків, він не зневоднює організм. Сечогінний ефект допомагає позбутися від токсичних речовин в організмі. Таким чином, він очищається, а самопочуття людини покращується.
  • Розширює кровоносні судини. Користь цього чаю для серцево-судинної системи величезна. При систематичному прийомі знижується тиск, стінки судин стають еластичними, а кров розріджується. Це благотворну дію напою служить профілактикою безлічі різних захворювань судин.
  • Покращує пам’ять. Користь чаю полягає в поліпшенні зору, позбавлення від головного болю. При систематичному прийомі напою людина починає ясніше мислити, поліпшується пам’ять.
  • Освіжає. Чай Кудин підбадьорить вранці, додасть сил під час роботи і позбавить від втоми після трудового дня. Також напій піднімає життєвий тонус, що благотворно позначається на настрої. Зміст флавоноїдів (речовини, які впливають на активність ферментів) в ньому набагато вище, ніж в зеленому чаї, що сприяє швидкому відновленню після важкого робочого дня.

Чай кудін – це натуральне природний засіб, що володіє жарознижувальними, акнтіоксідантнимі, антизапальними, бактерицидними і іншими властивостями. Але, як і у будь-якого засобу з лікувальним ефектом у нього є свої протипоказання.

Протипоказання напою

Користь чаю дійсно велика, і при помірному споживанні (бажано не щодня) і правильному заварюванні шкоди він не приносить. Однак є певні групи людей, яким Кудін не рекомендується включати в свій раціон.

  • Людям зі зниженим артеріальним тиском краще не приймати цей чай, адже гіпертонія може посилитися.
  • Вагітність і період лактації також входять до переліку заборон, що вже стали класичними для натуральних засобів.
  • Маленьким дітям також слід утриматися від прийому напою. Чай може завдати шкоди дитині, спровокувавши розлад шлунка або навіть алергію.
  • Люди з хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту і проблемами з щитовидною залозою через властивостей чаю кудін можуть завдати шкоди самі собі, якщо будуть його постійно пити. Особливо він протипоказаний в гострий період хвороби.

Способи позбутися негативних наслідків

Кілька правил допоможуть мінімізувати недоліки чаю кудін.

  • Щоб не завдавати шкоди організму слід випивати не більше двох чашок напою в день. Подібне обмеження не дасть проявитися алергічних реакцій.
  • Заварювати його слід особливим способом при температурі води 50 градусів. Це зменшить гіркоту чаю, а відповідно вбереже від загострення захворювань шлунка. Помилково вважати, що кудін заварюється, як звичайний чай окропом. Найчастіше спробувавши чай, заварений таким способом, люди відмовляються надалі від такого напою через гіркоти. Але якщо заварювати правильно, то вийде вишуканий трохи гіркуватий смак.
  • Не варто брати занадто багато падуби. Порція для однієї людини складається з одного-двох листків. Занадто велика їх кількість, зробить напій терпким і надмірно насиченим.

Смак чаю кудін все-таки кілька специфічний через гірких ноток з довгим післясмаком. Але якщо ви вирішили спробувати цей напій, щось не запивайте його водою і пийте маленькими ковтками. Можливо, деяким припаде до смаку холодний чай кудін. Для отримання такого напою після заварювання його проціджують і остуджують.

Радимо почитати: Як заварювати пресований пуер.

фото: depositphotos.com/Madllen