Коли можна давати ковбасу дитині: з якого віку, готуємо в домашніх умовах, симптоми отруєння

Кожна мама знає про важливість м’ясних продуктів в харчуванні дітей. З м’яса малюки отримують важливі поживні речовини, серед яких білки, залізо, амінокислоти, кальцій і деякі вітаміни. Недостатнє їх вживання може спровокувати відставання в розвитку і різні проблеми зі здоров’ям. Так що про доцільність включення курки або яловичини в дитяче меню не сперечаються.

Тим не менш, багато дорослі для свого харчування в якості заміни м’ясних продуктів вибирають сосиски та інші ковбасні вироби. І коли в родині з’являється малюк, вони цікавляться, чи припустимо давати ковбасу в дитячому віці, наприклад, однорічній дитині.

Користь чи шкода?

Такі продукти, як ковбаса і сосиски, припадають до смаку більшості дітей. Їх швидко і легко приготувати, але чи потрібен дитині цей напівфабрикат?

Щоб визначитися зі своїм ставленням до ковбасних виробів в харчуванні дітей, кожній мамі потрібно знати про такі нюанси:

  • Хоча ковбасу вважають м’ясним делікатесом і м’ясо дійсно виступає основним інгредієнтом цього продукту, але склад практично всіх сосисок і ковбас включає і багато інших компонентів, серед яких можуть бути і шкідливі для діток. У ковбасу додають шкіру, сою, барвники, консерванти, смакові добавки. На будь-який з цих доданих інгредієнтів у дитини може виникнути алергія.
  • Для насиченого приємного смаку в варену ковбасу додаються різні хімічні сполуки, а також багато солі і спецій. Ці продукти в дитячому раціоні небажані. Крім того, через яскраво вираженого смаку ковбаси дитина може відмовитися від натурального м’яса.
  • Ковбаса допустима в раціоні лише в якості екстреної заміни м’ясних продуктів, наприклад, якщо мама не встигла приготувати вечерю. Тому регулярно годувати дітей сосисками можна.
  • Купуючи ковбасу в магазині, мама не застрахована від придбання несвіжого продукту, адже термін зберігання якісних ковбасних виробів невеликої. Симптоми отруєння неякісними сосисками включають нудоту, слабкість, блювоту, розрідження стільця, болі в животі. При їх появі дитини слід негайно показати лікарю.

З якого віку можна ковбасу

Думка більшості педіатрів, зі скількох років є ковбасні вироби, навіть якщо вони призначені для дитячого віку, передбачає обмеження таких напівфабрикатів до віку 2-3 років.

Коли дитина спробує ковбасу, включати її в раціон слід не частіше 1 разу на тиждень. При цьому діткам з ожирінням, хворобами травного тракту або алергією сосиски взагалі не рекомендуються.

Кров’яну ковбасу, навіть якщо вона приготовлена ??в домашніх умовах, не слід давати до 5-річного віку. Копчену або в’ялену ковбасу можна давати дітям молодше 7 років.

Як вибрати ковбасу для дитини

  • При покупці ковбасних виробів, які їстиме дитина, потрібно уважно вивчати їх упаковку.
  • Вибирайте продукт з невеликим вмістом жиру, а також з мінімальним переліком інгредієнтів.
  • У харчуванні дітей більш кращі сосиски з курки або індички.
  • Якщо немає можливості купити ковбасу з маркуванням «для дітей», можете придбати продукт, в назві якого є «докторська» або «молочна».
  • Спробуйте самі сосиску до того, як дати її дитині. Якщо продукт кислий, солоний або гострий, для дитячого харчування він не підходить.
  • Звертайте увагу на терміни придатності ковбасної продукції. Відкриту упаковку сосисок тримайте в холодильнику не довше двох днів.

Як приготувати в домашніх умовах

Якщо мама стурбована великою любов’ю дитину до сосисок і задумалася, як відучити карапуза від ковбаси, можна спробувати замінити ковбасні вироби з магазину домашнім аналогом.

Рецепт домашніх сосисок передбачає використання подрібненого натурального м’яса (найчастіше курячого філе). Фарш змішують з декількома ложками молока або збитим яйцем, а потім солять за смаком. Іноді додають інші продукти, наприклад, шматочки відварених овочів або сиру.

Готовий фарш загортають у фольгу або нарізаний прямокутниками пакет для запікання. Кінці пакувального матеріалу закручують, формуючи «сосиску». Далі напівфабрикат відварюють або запікають до готовності.

Про шкоду покупних ковбасних виробів і провокуванні ракових пухлин дивіться у передачі “Жити здорово”.