Колумбійська кава: сорти, умови зростання, виробництво

Далека південноамериканська країна Колумбія мало про що говорить більшості з нас. І тільки справжні гурмани знають, що в цій країні вирощують одні з кращих в світі сортів кави, причому для цього не доводиться робити особливих зусиль, все, що потрібно для вирощування кавових зерен, дає сама природа.

У цьому бізнесі зайнято близько половини населення Колумбії, дозволяючи займати лідируючі позиції в світовому виробництві зерен, поступаючись тільки Бразилії і В’єтнаму. Завдяки місцевих кліматичних умов, сировину для улюбленого більшістю напою виходить дійсно чудовим. Колумбійська кава відомий по всьому світу своїм чудовим смаком і глибоким ароматом.

особливості плантацій

Спочатку колумбійська кава вирощувався виключно для вживання напою місцевою знаттю. Але досить швидко заповзятливі люди зрозуміли, що на ароматних зернятках можна непогано заробити, і плантації кавових дерев з кожним роком ставали все більше. Благо, місцевий клімат дозволяє вирощувати сировину без зайвих проблем. І вже в 1810 році кавові зерна надійшли у відкритий продаж.

Колумбія знаходиться в екваторіальній зоні. А, значить, тут є все, що потрібно кавовим деревам для буйного росту і активного плодоношення – тепло, вологість і багато світла. Плюс до цього плантації майбутніх ароматних зерен розташовані на висоті близько 1500 метрів над рівнем моря на вулканічних грунтах. Завдяки вмісту в землі речовин, дерева отримують необхідне їм харчування в потрібній кількості. Висота ж дозволяє кави отримувати максимум сонця практично цілий рік. Ще один плюс, що в горах часто йдуть дощі, але волога не застоюється в грунті і в підсумку дерева отримують необхідну кількість води без загнивання коренів.

Виходить, що багатий урожай ароматних зерен вирощується майже без участі людини. Але і від людей потрібно чимало – посадити молоді паростки, стежити, щоб дерева не страждали від хвороб і шкідників, а потім зібрати стиглі ягоди. Збір дозрілого кави виробляється тільки вручну. Відбувається це з дуже простої причини – на одному дереві можуть перебувати як вже готові до збору ягоди, так і ще зелені, яким ще потрібно трохи дозріти.

Що відбувається далі

Від етапу збору ягід кави ще далеко до того, що ми купуємо в магазинах. Процес подальшої обробки досить непростий і від нього, також як від умов зростання, залежать смак і якість майбутнього напою.

  • З урожаю потрібно прибрати листя і гілочки, які могли потрапити при зборі.
  • Счищается м’якоть, яка досить щільно сидить на зернах.
  • Тепер сировину занурюється в проточну воду на кілька годин. Це робиться для досягнення трьох цілей:
  1. прибрати залишки м’якоті;
  2. остаточно впорядкувати неякісні зерна від добрих
  3. почати процес ферментації, завдяки якій кава набуває приємний аромат.

Вологий спосіб обробки застосовується не скрізь, тільки в тих країнах, де немає проблем з водою. Завдяки подібній технології, колумбійська кава виходить більш м’яким і ароматним.

  • Далі сировина просушується під розсіяними променями сонця.
  • Знову сортування, після якої зерно вже відправляється безпосередньо до покупців, або на фабрику для упаковки.

У Колумбії зерна арабіки проходять 14 ступенів перевірки не тільки в процесі обробки, а й перед самою відправкою.

Якщо на упаковці нанесено зображення чоловіка в крислатому капелюсі з мулом, можна сміливо купувати цю каву – в його якості можна не сумніватися.

різновиди кави

Навіть ті, хто далекий від кави, знають, що цей напій виробляється з арабіки, робусти або суміші цих двох сортів, або інших різновидів кавових дерев. Арабіка вважається класом вище, але і вирощувати її складніше, що, природно, позначається на вартості сировини. Але навіть у цих двох сортів існують різновиди, багато з яких виростають і в Колумбії.

Сорти колумбійського кави вражають своїм різноманіттям, кожен з них гідний того, щоб їх спробували і оцінили по достоїнству. Ось мала частина тієї арабіки, що вирощується в цій країні:

  • Богота. Цей сорт зерен отримав свою назву на честь столиці країни. Такої честі цю каву удостоївся завдяки своїй високій якості. Напій, що отримується з Боготи, має м’який смак з мигдальним відтінком і позбавлений специфічної гіркоти.
  • Коламбія Ексельсо (Arabica Colombia Excelso) любимо за свій насичений глибокий аромат. Смак у цього зерна з легкою гіркуватістю. Плантації Ексельсо знаходяться на кращих ділянках землі на високогір’ї Анд на висоті 1000-1800 метрів над рівнем моря. До слова, переклад «excelso» з іспанської – «чудовий». Смак напою залежить від ступеня обсмаження: при світлій пам’яті й середньої – легкий, при темної – насичений і міцний.

  • Букамаранга славиться легким ароматом трав і бананів, що є наслідком сусідства з цими рослинами. Широкі пальмове листя забезпечують тінь дозріваючим кавовим зернам.
  • Наріно – один з найпопулярніших сортів. Відрізняється м’яким смаком і насиченим ароматом.
  • Кастільо є результатом тривалої селекції і вже більше своїх попередників стійкий до хвороб, від яких часто страждає арабіка. Славиться ніжним смаком, в якому при додаванні молока чітко проявляється горіховий присмак.
  • Колумбія – досить відомий у всьому світі колумбійська кава, якому властивий аромат какао і фруктовий присмак.
  • Типики – один з найстаріших сортів, вважається прабатьком сучасних видів. Сьогодні його зерна вже рідко вирощуються плантаторами, які все частіше віддають перевагу більш врожайним деревам. Але цей сорт арабіки цінується гурманами за класичний кавовий смак з легкою горіховою ноткою.
  • Опіум. Цей колумбійська кава відноситься до преміум сортам і зустріти його в магазинах нереально, можна придбати тільки у офіційних постачальників. Ціна на це зерно, відповідно, дуже висока, але неповторний аромат і смак одержуваного напою стоять цих витрат.

На світовому кавовому ринку заслуженою популярністю користуються також сорти Меделлін, Манізалес і Вірменія (найчастіше відбувається плутанина понять, ніби це вірменський кава держави в Закавказзі). Примітно, що їх виробництво повністю здійснюється вручну без застосування будь-якої техніки. Можливо саме завдяки цьому, сорти мають чудові ароматичними і смаковими якостями.

Це тільки мала частина того кави, що вирощується в Колумбії. Деякі з них можна знайти в продажу і в нашій країні. Спробувати колумбійську арабіку слід обов’язково, нехай вона і трохи дорожче, ніж багато сортів кави. Це саме той випадок, коли за якість варто заплатити.

фото: depositphotos.com/Toniflap