Коломацький чай: рецепт приготування, користь і шкода напою

Коломацький чай або джомба є багатокомпонентний напій, який володіє масою корисних властивостей і особливим смаком. Його здавна готують багато народів: монголи, сибіряки, буряти та інші. На території Середньої Азії і Західному Сибіру його називають киргизьким, в європейській частині СНД – калмицьким, а Каримський чай або каримний – його назва в Забайкаллі і Східного Сибіру.

Інгредієнти для приготування чаю

Готувати напій можна з декількох різних сортів чаю:

  1. Зелений пресований чай. Використовуються виключно грузинські сорти третьої категорії. До їх складу входять листя рослини, частинки пагонів і підрізаючи кущів. В результаті заварювання виходить темно-жовта рідина з досить грубим смаком.
  2. Чорний або зелений плитковий чай китайських сортів. У калмицький напій йдуть листя чайного куща, зібрані в осінній або весняний період. При цьому використовується тільки ту сировину, яка виходить в результаті підрізування кущів. Напій з нього володіє специфічним запахом і смаком свіжого хліба.

Традиційний рецепт має на увазі використання вершкового масла зі спеціями. Готують такий напій з молоком. Найчастіше в калмицький чай додають гвоздику, мускатний горіх, перець. Такі спеції, при відсутності протипоказань не завдають шкоди здоров’ю, роблячи смак чаю неповторним.

склад напою

Готовий калмицький чай багатий масою незамінних для здоров’я речовин:

  • Катехіни і таніни. Завдяки їм напій володіє відмінним жаждоутоляющее властивістю. Крім того, ці речовини полегшують засвоєння аскорбінової кислоти.
  • Калій. Необхідний для правильного функціонування серцевого м’яза. Крім того, цей елемент дозволяє зміцнювати стінки судин.
  • Аскорбінова кислота. Вона бере участь в процесі кровотворення, нормалізує роботу нервової і ендокринної системи, є відмінним антиоксидантом.
  • Цинк. Користь цього елемента полягає в підвищенні імунітету, поліпшення репродуктивної функції.
  • Фтор. Перешкоджає руйнуванню емалі зубів.
  • Марганець. Недолік цієї речовини може завдати шкоди діяльності головного мозку. Крім того, він зміцнює судини, стимулює відновлення кісткової тканини.
  • Кремній. Ця речовина перешкоджає розвитку катаракти, зміцнює кістки, підвищує рівень життєдіяльності організму.
  • Вітаміни групи В. Беруть участь в обмінних процесах, стимулюють роботу головного мозку, допомагають підтримувати повноцінне функціонування всього організму.

Корисні властивості

Перш ніж дізнатися рецепт, як заварити калмицький чай, потрібно ознайомитися в чому полягають його користь і шкода.

Такий плитковий чай має масу корисних властивостей. Перш за все в ньому міститься кофеїн, який володіє бадьорить ефектом. Катехіни і таніни допомагають надовго зберегти красу і молодість.

До складу джомба входить молоко. Воно допомагає забезпечити організм калієм, йодом, фтором і натрієм. Молоко з чаєм вступають між собою в реакцію. Завдяки цьому в напої утворюються комплекси білків, вітамінів і жирів. Вони допомагають зміцнити кісткову систему і здоров’я в цілому, а також позбутися від холестерину, який завдає шкоди.

Коломацький чай володіє наступними корисними властивостями:

  • В період годування грудьми такий напій допомагає збільшити лактацію.
  • Джомба активно бере участь в обміні речовин, тому вживання такого напою допомагає справлятися із зайвими кілограмами.
  • Такий пресований плитковий чай заряджає енергією і життєвими силами. Крім того, він стимулює мозкову діяльність, підвищує працездатність.
  • Користь напою полягає ще і в тому, що він здатний знижувати рівень цукру в крові.
  • Коломацький чай з молоком допомагає при захворюваннях серцево-судинної системи.
  • Такий напій може налагодити роботу травної системи. Його з успіхом застосовують при отруєннях, підвищеному газоутворення або розлад шлунка.
  • Завдяки своїм складом калмицький чай з молоком допомагає боротися з авітамінозом.

Протипоказання

У деяких випадках калмицький чай може завдати шкоди вашому здоров’ю. Серед основних протипоказань можна виділити наступні:

  • Непереносимість будь-яких інгредієнтів чаю. Особливо обережними слід бути людям, що страждають на алергію на прянощі.
  • Жовчокам’яна хвороба. Вживання такого чаю може спровокувати рух каменів.
  • Вагітність.

прості рецепти

Користь чаю джомба розкривається тільки в тому випадку, якщо його приготувати правильно. Для цього найкраще використовувати традиційний рецепт. Знадобляться такі компоненти:

  • плитковий чай – близько 50 грам;
  • вода – 200 мл;
  • молоко – 800 мл;
  • сіль – чайна ложка;
  • чорний перець – 10 горошин;
  • вершкове масло – 40 грам.
  1. Плитковий чай розкришите і помістіть його в холодну воду. Поставте на плиту. Дочекайтеся початку закипання. Після цього відразу ж влийте молоко і додайте сіль. Туди ж відправте горошинки чорного перцю. Перемішайте всі компоненти.
  2. Отриману суміш доведіть до кипіння. Готуйте протягом 15 хвилин. Періодично помішуйте складу.
  3. Зніміть калмицький чай з плити. Введіть в нього попередньо розтоплене вершкове масло. Наполягайте напій не менше 20 хвилин.

Такий чай з молоком можна перед вживанням процідити. Але більшість калмиків воліють пити його прямо з заваркою.

Заварювати калмицький напій можна не тільки з перцем, але і з іншими спеціями.

Наступний рецепт чаю дозволить приготувати напій з ще більш насиченим смаком. Для цього необхідні:

  • чорний плитковий чай – близько 100 грам;
  • вода – півтора літра;
  • молоко – два літри;
  • вершкове масло – 100 грам;
  • пшеничне борошно – три столові ложки;
  • чорний перець – сім горошин;
  • лист лавра – 2 шт;
  • сіль – півтори чайних ложки.
  1. Плитковий чай подрібніть руками. Залийте холодною кип’яченою водою і поставте на повільний вогонь.
  2. Після того як рідина закипить, продовжуйте варити близько 10 хвилин.
  3. Всипте сіль, влийте попередньо підігріте молоко. Варіть суміш ще близько п’яти хвилин.
  4. Додайте розтоплене вершкове масло.
  5. Борошно обсмажити на сковороді до золотистого кольору і відправте в напій. Туди ж помістіть спеції.
  6. Накрийте ємність з чаєм кришкою і залиште її на 15 хвилин настоюватися.

Після цього напій буде готовий до вживання. Рецепт досить простий і не вимагає особливих знань і умінь. Готувати такий напій можна і в домашніх умовах.

Коломацький чай – смачний і корисний напій. Його вживання допоможе вирішити безліч проблем зі здоров’ям і заряджати життєвою енергією. Користь цього напою неоціненна. Виберіть відповідний рецепт приготування і обов’язково заваріть для себе чашку такого чаю.

Радимо почитати: Як приготувати чай з кореня женьшеню.

фото: depositphotos.com/nanka-photo, jochenschneider