Харчування годуючої мами: що потрібно їсти для годування дитини грудним молоком

Як тільки малюк з’явився на світ, перед мамою з’являється чимало запитань щодо свого режиму харчування. Основні з них – чи потрібно дотримуватися дієти, які продукти не варто вживати, а також ніж приблизно харчуватися перший час після народження малятка?

Важливість дотримання дієти

Мама, яка стежить за своїм раціоном після пологів:

  • Буде здатна забезпечити і своє тіло, і організм малюка поживними речовинами, які потрібні для здоров’я.
  • Може запобігти появі у крихти запору, кольок, проносу, алергій.
  • Чи не буде погіршувати смак молока, тому малюк не відмовиться від грудей.

Загальні рекомендації мамі, що годує

  • Добова калорійність жінки, яка годує грудьми, зазвичай підвищується на 500-600 ккал, які витрачаються на вироблення молока.
  • Харчування найкраще зробити дробовим, вживаючи їжу за день 5-6 разів невеликими порціями. Мама не повинна ходити голодною, але переїдати теж не рекомендується. Сідати на дієту в перші місяці лактації не слід.
  • Експерименти з продуктами можна починати з другого місяця після пологів.
  • Варто почати вести щоденник, в якому матуся відзначатиме все з’їдені за день продукти, а також реакцію малюка на них.
  • Якщо введення якогось продукту в мамин раціон викликало у крихти розрідження стільця, висип, здуття і інші симптоми, його варто виключити з раціону жінки на деякий час.
  • Продукти для перекусу завжди повинні бути в легкій доступності, оскільки перші місяці малюки часто прикладаються до грудей і довго смокчуть.
  • Кількість рідини, яке мама випиває за день, має бути достатнім для конкретної жінки. При підвищеній спразі можна пити більше, а якщо вони не відчувають спраги, випивати воду або чай через силу не слід.

Таблиця потреби

Всі жінки, які виносили дитини і готуються годувати його грудьми, чули, що харчуватися після пологів важливо збалансовано, а також досить різноманітно. Потреби в поживних речовинах у годуючих мам вище, ніж у звичайних жінок.

Поживні речовини

Потреби в добу

Продукти харчування

Орієнтовна кількість на добу

білки

120-130 г

Нежирне м’ясо або риба

100-200 г

З них тваринних білків

72 г

сир

20-40 г

жири

100-110 г

нежирний сир

100-150 г

З них рослинних жирів

34 г

молоко

200-250 мл

Вітамін А

8250 МО (0,5 мг)

Кефір або ряжанка

200-500 мл

Вітамін С

120 мг

Вершкове масло

30-50 г

вітамін В1

3 мг

Рослинна олія

25-35 г

вітамін В2

3,5 мг

сметана

50-100 г

вітамін В6

4 мг

Пшеничний хліб

100 г

вітамін РР

25 мг

Житній хліб

100 г

кальцій

1900 мг

Інші борошняні вироби

150 г

фосфор

3800 мг

Крупи або макарони

60 г

магній

1250 мг

Овочі

500-600 г

Залізо

30 мг

Ягоди і фрукти

200-300 г

Перші дні

Харчування мами в цей період найбільш суворе з безліччю обмежень. Всі продукти, які можуть викликати у дитини коліки або алергію, повністю виключаються.

Зразкове меню по місяцях

У післяпологовому період в перші три місяці раціон жінок, які годують немовлят грудним молоком, має свої особливості. Розглянемо окремо кожен місяць після пологів.

перший

На сніданок мамі радять їсти кашу на воді (гречану, геркулес, рис) або залити кефіром мюслі. У кашу варто додати трохи вершкового масла. Перекушуваннями для мами в перший місяць грудного вигодовування можуть бути запечені яблука, натуральний йогурт без добавок, бутерброди з сиром, стакан кефіру. Якщо хочеться солодкого, потрібно додавати цукор в кашу і чай.

В обід можна приготувати вегетаріанський суп, інгредієнтами якого будуть кабачок, цвітна капуста, цибуля, ріпа, в невеликій кількості картопля і морква. Також непоганим варіантом обіду буде нежирне м’ясо (наприклад, яловичина) або риба і тушковані овочі.

Хорошим вибором страви для вечері будуть макарони з сиром, овочеві рагу, нежирний сир зі сметаною. Пити протягом дня можна неміцний чай, компот, зварених з яблук або сухофруктів. Частою проблемою першого місяця після пологів є запори, тому в раціон мами можна обережно додати чорнослив, буряк, висівки, а також не консервовану морську капусту.

другий

В обід рекомендуються перші страви на основі овочевих, а також м’ясних бульйонів. З м’ясних страв краще нежирна яловичина і свинина, кролятина, птиця. Субпродукти вживати не слід. Хорошим гарніром до м’яса будуть тушковані або запечені овочі. До риби можна приготувати макарони або картопля. Яйця слід вживати в кількості 1-2 в тиждень, краще вареними.

Обсяг молока в день можна збільшувати, як і кількість чорного хліба. Також для другого місяця годування допустимі солодкі вироби в невеликій кількості – печиво, бісквіт без крему, варення, желе, здобні сухарі, джеми, згущене молоко.

Горіхи вживати не варто. У страви додають рослинне масло – соняшникова, кукурудзяна, оливкова. Також можна додавати в їжу свіжу зелень.

третій

У цьому місяці кишкова флора малятка починає працювати краще, тому ризик негативних реакцій на мамине меню зменшується, що сприяє розширенню раціону жінки:

  • Мама може пити свіжовичавлений сік з моркви, яблук, гарбуза.
  • Ріпчасту цибулю на третьому місяці лактації можна вживати у свіжому вигляді.
  • Спробувавши різні фрукти і свіжі овочі окремо, тепер з них можна робити різні салати.
  • Кількість м’яса в раціоні можна збільшити.
  • До сирників мама може обережно додавати домашнє варення і мед.
  • Збільшувати кількість незбираного молока в раціоні, а також білокачанної капусти поки не варто.

четвертий

До цього місяця жорсткі обмеження в маминому харчуванні знімаються, тому жінка може ввести в раціон багато продуктів, забороняється раніше. При цьому новий продукт потрібно додавати раз в три дні (краще в ранковий прийом їжі), відзначаючи реакцію немовляти.

Як продукти їсти не рекомендують?

  • Бобові, оскільки вони провокують здуття у малюка і стають причиною кольок.
  • Овочі та фрукти, у яких червоне забарвлення, а також цитрусові плоди. Вони небезпечні виникненням алергічних реакцій. Також до потенційних алергенів відносять морепродукти, горіхи і мед.
  • Гіркі, гострі страви, а також прянощі і спеції – вони здатні вплинути на смак грудного молока, а також його запах.
  • Продукти з хімічними добавками – консервантами, штучними барвниками, ароматизаторами та іншими.
  • Екзотичні фрукти, які можуть бути високоалергенними, і виноград, що провокує бродіння.
  • Продукти, що містять алкоголь.
  • Шоколад, а також солодку випічку – через таких продуктів можуть посилюватися бродильні процеси в шлунково-кишковому тракті.
  • Некип’ячене молоко – здатне стати причиною отруєння.
  • Кава – викликає підвищену збудливість.
  • Солодка газована вода – може викликати здуття.
  • Гриби – важко перетравлюються і можуть викликати отруєння.
  • Копчені продукти, готові соуси і мариновані продукти.
  • Перець чилі – здатний викликати у малюка опіки гортані.
  • Фастфуд – зайві калорії і шкідливі речовини для маминого організму.