Кава по-італійськи: 9 рецептів з покроковим приготуванням

Італійці – справжні цінителі напою, що бадьорить. Ніде немає такого великого кавового меню, як в Італії. Та й в кожній родині є свій традиційний спосіб приготування і навіть не один. Пропонуємо ознайомитися з добіркою рецептів кави по-італійськи.

«Борджіа»

Щоб приготувати 2 порції напою знадобиться:

  • 2 ч. Л. з гіркою меленої кави;
  • 50 г гіркого шоколаду з вмістом какао не менше 50%;
  • 50 мл вершків жирністю більше 20%;
  • 1-2 ч. Л. цукрової пудри;
  • щіпка солі і кориці;
  • 300 мл води;
  • десертна ложка натертої цедри апельсина.

Процес приготування:

  1. Змішуємо кавовий порошок з сіллю (для готування в турці помел зерен повинен бути самим дрібним).
  2. Насипаємо суміш в турку і тримаємо на слабкому вогні.
  3. Через 40-60 сек вливаємо воду і насипаємо цукор.
  4. Чекаємо закипання, і при підйомі піни прибираємо турку з плити.
  5. Перемішуємо, даємо напою постояти хвилину і знову ставимо на слабкий вогонь.
  6. Ще раз даємо закипіти, і осаджуємо піну чайною ложкою холодної води.
  7. Розтоплюємо шоколад на водяній бані, розливаємо по чашках.
  8. Доливаємо в чашки з шоколадом кави.
  9. Висипаємо цукрову пудру в вершки, збиваємо їх до густоти і викладаємо підсолоджену масу поверх напою.
  10. Посипаємо частування зверху апельсиновою цедрою і корицею.

Любителям міцного підбадьорливого пиття подобається додавати сіль в кавоварку, завдяки чому смак напою стає більш насиченим.

Існує ще більш простий спосіб приготування «Борджіа» з трохи меншою кількістю інгредієнтів: без солі і кориці.

Процес приготування простий, але вигляд у частування буде воістину святковий, що прикрасить стіл в день торжества і неодмінно сподобається гостям.

Кава по-італійськи білий

Справедливості заради, варто відзначити, що «білим» називають не тільки італійський варіант, але і традиційний чорний кави з молоком, вершками або іншими «отбеливающими» добавками, здатними впливати на його кінцевий колір.

Щоб приготувати 2 порції напою знадобиться:

  • 2 ч.л. свежемолотого кавового порошку;
  • 200 мл молока;
  • 200 мл води;
  • кусковий цукор;
  • щіпка меленої кориці.

Спосіб приготування:

  1. Засипаємо каву в турку. Заливаємо водою.
  2. Ставимо на слабкий вогонь і варимо, довівши до кипіння 2-3 рази.
  3. Підігріваємо молоко.
  4. Наливаємо в чашки гарячу каву і молоко, додаємо корицю. Подаємо, не розмішуючи.
  5. За бажанням підсолоджувати.

Рецепт «на молоці»: 1ч.л. меленої кави засипаємо в турку і заливаємо склянкою молока. Доводимо до кипіння на повільному вогні. Знімаємо, проціджуємо. Цукор подаємо окремо.

Холодна кава по-італійськи

Для двох порцій підбадьорливого освіжаючого напою знадобиться:

  • 2 чашки кави;
  • 40 г шоколаду;
  • за смаком цукор;
  • рідкі вершки;
  • лід.

Як готувати:

  1. Розтоплюємо шоколад на водяній бані і виливаємо його в киплячий кави.
  2. Даємо суміші трохи покипіти. Знімаємо з вогню. Остужаем.
  3. Розливаємо по високих келихах з товстого скла трохи більше, ніж наполовину.
  4. Частину заповнюємо кубиками льоду.

Холодний кавовий напій п’ють з вершками і цукром, але їх подають окремо.

Граніту ді Кава кін Панно

На 2 порції знадобиться:

  • 60 мл подвійного еспрессо;
  • 70-100 мл вершків жирністю більше 25%;
  • 2-3 ч. Л. цукрової пудри;
  • 3-4 ч. Л. цукру;
  • 220 мл м’якої очищеної води.

Спосіб приготування:

  1. Готуємо подвійний еспресо.
  2. У ємність висипаємо цукор, заливаємо водою і нагріваємо на середньому вогні до повного його розчинення.
  3. Прибираємо цукровий сироп з вогню і вливаємо в нього приготовлений раніше еспресо.
  4. Отриману суміш охолоджуємо, розливаємо в формочки і заморожуємо.
  5. Злегка охолоджені вершки змішуємо з цукровою пудрою, збиваємо все до стійкої піни.
  6. Кубики кавового льоду витягаємо з осередків і подрібнюємо в блендері.
  7. Заповнюємо високі келихи пошарово збитими вершками, крижаний кавовою крихтою і знову шаром вершків.

Рецепт не вимагає професійних навичок, але в процесі приготування дозволить себе відчути справжнім італійським бариста.

«Середземноморський»

Для того щоб приготувати 2 порції напою і відчути себе на узбережжі Середземного моря знадобиться:

  • 2 ч.л. з верхом свежемолотого кавового порошку;
  • 200 мл води;
  • 2 ч.л. цукру;
  • 25 г або 1 ст.л. шоколадного сиропу;
  • 3 г або? ч.л. насіння анісу;
  • корична паличка;
  • зірочка гвоздики;
  • збиті в міцну піну вершки;
  • по 2 часточки апельсина і лимона – для красивої подачі.

Покрокове приготування:

  1. Кавовий порошок засипаємо в турку і заливаємо водою. Ставимо на слабкий вогонь.
  2. В окремій ємності змішуємо шоколадний сироп, цукор, аніс, гвоздику і корицю.
  3. Додаємо шоколадно-пряну суміш в готовий напій і доводимо все до кипіння. Ми залишаємо потомитися на маленькому вогні 5 хвилин. Проціджуємо.
  4. Розливаємо по попередньо прогрітим чашкам.
  5. Прикрашаємо збитими вершками і часточками цитрусових. При подачі середземноморський кава повинна бути обов’язково гарячим.

Однією з особливостей приготування кави по-італійськи є особлива обсмажування зерен. Італійці обсмажують їх до такої міри, що вони стають майже чорними. Завдяки такій обсмажуванні змінюється смак напою, що бадьорить, у нього з’являється тонка гірчинка і посилюється аромат.

Читайте також: Що таке Фрапе і як його готувати.

Рецепти кави з Італії з лікером

  • Рецепт італійського крижаного коктейлю «Гальяно»

Для 1 порції знадобиться:

  • чашка еспрессо;
  • 30 мл будь-якого італійського лікеру, але найкраще «Гальяно».

Як приготувати:

  1. Еспрессо охолоджуємо, розливаємо в формочки для льоду, заморожуємо.
  2. Подрібнюємо кубики кавового льоду і насипаємо в келих.
  3. Заливаємо лікером.
  • Холодний з лікером

Знадобляться інгредієнти:

  • чашка чорної кави;
  • 20 мл вершків;
  • 20 мл кавового або вершкового лікеру;
  • цукор за смаком;
  • кубики льоду.

Процес приготування:

  1. Заварюємо звичайний чорний кави будь-яким доступним способом. Проціджуємо.
  2. Додаємо цукор. Гарненько розмішуємо. Остужаем.
  3. Остиглий напій змішуємо з охолодженими лікером і вершками. Збиваємо.
  4. Розливаємо суміш по келихах, додаємо 2-3 кубики льоду.
  • З «Амаретто»

знадобиться:

  • чашка гарячої кави (100-120 мл);
  • 30 мл лікеру «Амаретто»;
  • збиті вершки.

Як готувати:

  1. Лікер злегка підігріваємо. Для посилення смакових характеристик до «Амаретто» можна додати 20-30 мл лікеру «Самбука».
  2. Вливаємо готовий чорна кава в лікер. Перемішуємо.
  3. Для прикраси використовуємо збиті вершки.

Для того щоб зберегти неповторний аромат кавових зерен краще молоти їх у міру необхідності.

З шоколадом

Для 1 порції напою буде потрібно:

  • 1-2 ч.л. меленої кави;
  • 50-60 мл молока;
  • 50-60 мл води;
  • тертий шоколад;
  • кориця (за бажанням).

Як приготувати:

  1. Заварюємо чашку кави. Даємо настоятися 4-5 хвилин. Проціджуємо.
  2. Підігріваємо молоко і вливаємо в напій.
  3. Ставимо молочно-кавовий тандем на слабкий вогонь і доводимо до кипіння.
  4. Переливаємо пахучу суміш в заздалегідь прогріту чашку.
  5. Посипаємо шоколадною стружкою і меленою корицею за бажанням.

Шоколад можна замінити на какао-порошок, а молоко на вершки.

Помилково вважати, що до єдиним в світі знавцям кави відносяться лише жителі країн, де вирощують кавові зерна. Для італійців, та й не тільки для них, він давно став культовим напоєм. Судити про те, де ж його готують смачніше, досить складно. Але від чашечки кави по-італійськи, мабуть, ніхто не відмовиться.

Рекомендуємо також почитати: рецепти кавового напою по-французьки і по-ірландськи.

фото: depositphotos.com/zaretskaya