Калорійність какао порошку і хімічний склад

Боротися із занепадом сил в холодну пору року допомагає ранкова чашка гарячого какао. Напій миттєво зігріває і піднімає настрій на весь день. Помірна калорійність і корисний хімічний склад роблять какао відмінною альтернативою звичному чаю або кави. Помилково вважати цей напій виключно дитячим – сприйняття життя дорослих істотно змінюється, коли щоденний раціон збагачується смачним какао.

Любов з першого ковтка – чим добре какао

Порошок для приготування ароматного напою виробляють з какао-бобів, захованих в м’якоті плодів високих шоколадних дерев. У кожному зернятку міститься більше 300 корисних речовин, що надають різноманітне вплив на самопочуття людей. Після спеціальної обробки зерна перетворюються в однорідний порошок, що володіє явно вираженим шоколадним запахом і смаком.

У ста грамах сухого какао міститься від 200 до 400 калорій. Залежно від способу приготування (на воді, молоці, з додаванням цукру або спецій) калорійність може збільшуватися. Найбільш корисним і поживним вважається какао на молоці. Молоко ідеально розкриває смак і пом’якшує вплив на організм.

Напій має яскраво вираженим бадьорить ефектом. Склад порошку благотворно впливає на обмін речовин, що робить напій незамінним для людей, які прагнуть вести здоровий спосіб життя.

Ароматне вплив, смакове багатство

Хімічний склад порошку радує різноманітністю біоактивних речовин. За своєю суттю, напій представляє собою знежирений, ретельно оброблений гіркий шоколад. Якщо в шоколаді міститься більше 54% жирів, то в різних видах какао всього від 10 до 20%. Отже, калорійність порошку істотно нижче, ніж плитки шоколаду – відмінний варіант для ласунів!

До складу ароматного напою входять:

  • корисні мікроелементи (органічні і жирні кислоти, рослинний білок, харчові волокна, жири, вуглеводи, цукор, крохмаль);
  • збалансований вітамінно-мінеральний комплекс.

Низька калорійність і наявність безлічі корисних речовин, забезпечили какао чудове майбутнє. Якщо до кави в середні століття ставилися упереджено через зайву гіркоти, то какао швидко стало традиційним напоєм в переддень Різдва.

Косметологи і дієтологи активно рекомендують цей напій в якості альтернативи чаю або кави – калорії швидко перетворюються в енергію, не підриваючи дієтичний раціон. Склад шоколадного порошку особливо корисний для роботи серця, обмінних процесів, вироблення гормонів, забезпечення правильного харчування внутрішніх органів і тканин організму.

Найбільш корисними речовинами, що входять до складу какао, вважаються:

  • природні стимулятори (кофеїн, теофілін, теобромін), м’яко тонізуючі організм і прискорюють обмінні процеси;
  • «Хімія любові» – речовина фенілефіламін, яке необхідно мозку для формування романтичних почуттів і легкої ейфорії (напій вважається легким варіантом «еліксиру кохання»);
  • залізо, що входить до складу порошку, життєво необхідно для синтезу гемоглобіну і правильної роботи дихальної системи;
  • цинк є необхідним «будівельним матеріалом» для підліткового організму, оскільки на ньому «працюють» гормони, які забезпечують статеве дозрівання;
  • фолієва кислота – універсальна речовина, що допомагає засвоювати вітаміни і чудово підтримує імунну систему;
  • біологічно активний епікатехін, що поліпшує систему кровообігу за рахунок підвищення пружності внутрішніх стінок судин;
  • до складу порошку входять потужні антиоксиданти (наприклад, проціанід), що відповідають за здоров’я шкірних покривів і очищення організму.

Склад какао настільки переповнений важливими елементами, що насичення відбувається практично миттєво – ідеальний варіант для працюючих людей, без фанатизму стежать за здоров’ям. Напій має середню калорійність, чудові смакові якості і радує простотою приготування. Досить однієї чашки, щоб нормалізувати обмін речовин, забезпечити гарний настрій і бадьорість на весь день.

Як уже зазначалося, какао, як і кава, має в своєму складі кофеїн. Але що корисніше – кава або какао?

фото: depositphotos.com/Valentyn_Volkov, belchonock