Яку сковороду вибрати і які види покриття краще підходять для смаження

У кожної господині зі стажем є «рідна» сковорідка, яку вона не проміняє ні на які інші. Але якщо є можливість докупити ще парочку сковорідок для приготування різних страв, то чому ж не скористатися порадами цієї статті? Та й молодим господаркам буде корисно дізнатися, яку вибрати сковороду. Судячи з реклами інтернет-магазинів, вибір величезний, але чи завжди за красивими гаслами ховається справжня якість?

Сковорідка з чавуну

Одна з кращих сковорідок – довговічна і міцна. Дуже добре підходить для приготування тих продуктів, страви з яких треба готувати тривалий час.

Чим хороша чавунна сковорода:

  1. Завдяки пористій структурі, при нагріванні на поверхні чавунної сковорідки формується антипригарний шар.
  2. Чавун здатний витримувати дуже високі температури. Такі сковороди добрі не тільки для приготування страв в домашніх умовах, але і на багатті на природі.
  3. Близько чавунної сковорідки не обов’язково стояти, чи не відлучаючись, щоб постійно перемішувати вміст.
  4. Термін служби чавунної посуду дуже довгий, вона часто передається від господині старшого покоління до молодшої, і при правильному використанні може прослужити століттями.
  5. Саме на такій сковороді виходить все золотисто-хрустке: гриби, смажена картопля, м’ясо, грінки, сирники та млинці.
  6. Чавун «не боїться» кислот, тому якщо блюдо вимагає гасіння з додаванням оцту або лимонної кислоти, то ця сковорода підійде найкраще.
  7. Готування блюд на чавунному посуді рекомендована докторами, так як їжа, приготована на ній, сприяє засвоюваності організмом заліза.

Як вибрати чавунну сковорідку

Головне в ній – це її важка вага і чимала товщина стінок і дна. І не важливо, яка вона за розміром: маленька або велика, важливо, що при її піднятті створиться враження, що на її дні лежать величезні камені. Дешево така сковорода коштувати не буде, якщо в ній немає ніяких сплавів. Тому, якщо ти дійсно хочеш придбати якісний товар, а не підробку, то варто на неї витратитися. Зате термін служби справжньою сковороди дуже скоро окупиться.

При покупці зверни увагу на поверхню сковороди, її борту і дно. На них не повинно бути тріщин, незрозумілих опуклостей і викривлень. Ручки бувають різні: для випікання вони знімні, дерев’яні – екологічно чисті, але не дуже довговічні, а ось з пластифікатора прослужать дуже довго.

Будь впевнена – купивши хоч одну чавунну сковороду, ти обов’язково придбаєш ще кілька таких же, але вже для інших цілей, з різними діаметрами і бортами:

  1. Високі борти – для гасіння і запікання;
  2. Рифлене дно – для смаження м’яса і риби;
  3. Короткі бота – для випікання млинців, оладок і сирників;
  4. Маленькі по діаметру – для страви «Гаряча сковорідка» на одну або дві порції;

Титанова сковорода вважається «сестрою» чавунної, з двома лише відмінностями: якщо їй довго не користуватися, то їй все одно не лякає іржа, на відміну від чавунної. Але варто титанова сковорідка набагато дорожче.

Догляд за чавунною сковородою

Якщо ти тільки недавно купила чавунну сковороду, і збираєшся її використовувати, то для початку треба підготувати її до експлуатації, щоб створити той самий антипригарний шар. Після цього вона прослужить дуже роки. Ось як це зробити:

  1. Вимий сковорідку миючим засобом;
  2. Насип на її дно велику сіль;
  3. Покається на середньому вогні протягом 30 хвилин;
  4. Висипі сіль і намаж дно маргарином або салом;
  5. Постав сковороду на годину в розпечену духовку.

Для зберігання чавунної сковороди найкраще підходить духову шафу: там завжди сухо. А що стосується її миття і чищення, то краще це робити власноруч в раковині. Посудомийна машина не підійде – є ризик руйнування природного антипригарного шару сковорідки. А щоб знати, як правильно доглядати за цим посудом після її використання, читай 10 ефективних способів чищення чавунної сковороди.

Сковорода з алюмінію

Головна її перевага – це мала вага. Як правило, найдешевші алюмінієві сковорідки не мають ніякого покриття. Але при високому нагріванні такі сковороди мають властивість деформуватися, продукти пригоряють і прилипають до дна. Але якщо сковорода лита, з товстим дном (не менше 3 мм), то якийсь час вона може ще довго прослужити – в основному, для смаження яєчні на сніданок або для пасерування до обіду. Термін служби штампованої сковорідки – до трьох років, литий – від 8 до 10 дет.

Готувати в духовці щось з випічки на такий сковорідці не рекомендується. Відокремити пиріг цілком від дна буде практично нереально, доведеться ламати його по шматках. Крім того, після «випічки» алюмінієву сковороду треба буде довго замочувати і відчищати.

До речі, алюмінієву сковороду, як і чавунну, після покупки краще буде прожарити сіллю на плиті. А відмити її можна так:

  1. Замочити в гарячій воді на 30 хвилин;
  2. Приготувати розчин: 1 ст. води, 1 ч / л нашатирю, 1 ст / л тертого господарського мила;
  3. Чистити м’якою губкою із цим розчином всю забруднену поверхню сковороди.

Сковорідка з тефлоновим покриттям

Ці сковорідки з недавніх пір користуються найбільшим попитом у господинь. Основний матеріал – сталь або алюміній, покриття – тефлон. Багато хто вважає, що через складний хімічної будови це покриття шкодить здоров’ю через продукти, які готувалися на цій сковороді. Але в цьому б випадку продаж б такого посуду була б заборонена, хоча частка істини в їх шкоду є.

Справа в тому, що якщо сильно розжарити сковороду з тефлоновим покриттям, то токсичні речовини тефлону потрапляють в повітря, що несприятливо позначається на здоров’ї людини. А часте використання сковороди призводить до дрібного розтріскування покриття, що посилює процес виділення отрут. Та й термін служби у цій посуду невеликий – в середньому до 5 років.

Якщо вірити рекламі, то сковорідки з антипригарним тефлоновим покриттям – це справжнє диво: готувати продукти можна, не додаючи масла, а це значить, що страви виходять дієтичними, що відповідно сприяють правильному харчуванню. Але це не завжди так. Та й самі страви без додавання масла виходять сухуватими.

Як правильно експлуатувати таку сковороду:

  1. Її не можна перегрівати, можна використовувати тільки для приготування тих страв, які не вимагають тривалої теплової обробки.
  2. При експлуатації не рекомендується використовувати металеві прилади для перемішування продуктів. Краще скористатися дерев’яною лопаткою.
  3. Чистити покриття сковороди можна тільки м’якою губкою із засобом для миття посуду. Якщо на тефлоновому покритті утворилися подряпини, то краще таку сковороду викинути.

Сковорідка з керамічним покриттям

Сковорода з керамічним покриттям – найоптимальніший варіант для тих людей, які вважають за краще екологічно чисті предмети побуту. Крім того, на відміну від тефлону, керамічне покриття витримує високі температури і при перемішуванні продуктів можна використовувати навіть металеві лопатки – вони не принесуть шкоди поверхні.

Вибираючи сковороду з керамічним покриттям, не варто економити: краще брати дорожче, але виготовлену з литого алюмінію, у якій товсте дно і борти. Вона важче «штампованої» – дешевої і легкої. Термін служби у сковороди з литого алюмінію набагато довше – до 5 років, та й якість приготованих в ній страв в рази вище. У штампування – всього року 3.

На відміну від чавунної посуду, термін служби сковороди з антипригарним керамічним покриттям не такий вже і довгий. Чому? Вся справа в різких перепадах температур при готуванні. Сковорода розжарюється на плиті, потім на керамічне покриття кладуть продукти з холодильника: саме ця різниця температур між вогнем і продуктами і руйнують керамічну структуру сковорідки. Тому на її поверхні іноді з’являються мікротріщини.

При дуже частому використанні такої сковороди і неправильної її експлуатації, з часом антипригарне керамічне покриття буде втрачати своє захисне властивість. Їжа почне прилипати до дна і бортів сковорідки, і самі продукти доведеться буквально ламати і віддирати від поверхні. Двічі стає прикро, що за розхвалене товар довелося віддати чимало грошей.

Але все ж термін служби цих сковорідок можна продовжити, якщо дотримати ряд правил:

  1. Перед першим використанням треба її прожарити з рослинним маслом протягом 10 хвилин, а після цього – сполоснути з миючим засобом і протерти сухою ганчіркою;
  2. При приготуванні страв можна раскалівать сковорідку і класти на неї холодні продукти. Краще її тільки поставити на вогонь, а продукти на її поверхню покласти кімнатної температури;
  3. Мити сковорідку з керамічним покриттям можна і в посудомийній машині, але тільки в щадному режимі. А найкраще – вручну, за допомогою губки і засоби для миття посуду.

Для кожної плити своя сковорідка

Перш ніж вибрати і купувати підходящу сковорідку, треба врахувати, яка в тебе плита, щоб посуд прослужила довше, та й страви виходили вдаліше:

  1. На електроплиті можна використовувати всі види сковорідок, крім алюмінієвої. Але дуже важливо, щоб розмір сковороди збігався з діаметром нагрівається плитки.
  2. Те ж саме можна сказати і про плитах зі склокераміки – алюмінієва сковорідка не підійде. Але важливо, щоб дно будь-сковорідки було рівним, без вад.
  3. Якщо у тебе газова плита, підійде будь-яка сковорідка.
  4. Для індукційних плит треба вибирати посуд тільки зі сталевим дном, щоб був магнітний ефект.

І наостанок: ніколи не купуй посуд десь на ринкових прилавках. Дуже ризикуєш купити смішну підробку, яка при першому ж використанні скрутиться в трубочку, і покупку доведеться викинути. Краще купити сковорідку в спеціалізованих магазинах: дорого, але якісно.