Як заварити шипшина в термосі і зберегти все його вітаміни

Цілющі властивості шипшини безмежні. Процентний вміст в ньому корисних для організму людини речовин перевищує показники більшості лікарських рослин. Мало кому відомо, що рослина славиться не тільки плодами, а й насінням, пелюстками, корінням. Традиційна медицина використовує тільки плоди рослини, народна – всі частини, а гомеопатія – свіжі плоди. Крім криниці вітаміну С, він є джерелом макроелементів, пектинів, органічних кислот, цукру і ефірних масел. З нього готують чаї, настоянки, відвари і екстракти.

Як же правильно заварити шипшина, щоб максимально зберегти всі його корисні властивості?


фото: depositphotos.com/Rawlik

Приготування в термосі

Найпростіший спосіб – приготувати шипшина в термосі. Для цього можна використовувати сушені і свіжі плоди. Якщо сушені корисні в цілому і Мелень вигляді, то свіжі можна заварювати тільки в подрібненому стані або ж попередньо підсушеними в духовці.

Пропорції при приготуванні шипшини в термосі – на 100 гр. плодів припадає 1 літр води:

  1. плоди промити, злегка прим’яти, проколоти або подрібнити;
  2. помістити на дно термоса;
  3. щоб зберегти вітаміни залити гарячою, попередньо закип’яченої водою, але не окропом;
  4. проконтролювати рівень рідини в термосі (правильно НЕ долити до краю 5 см);
  5. заварювати 7-8 годин (зручніше робити це ввечері, щоб з ранку можна було пити);
  6. після закінчення зазначеного часу шипшина в термосі готовий до вживання. За смаковими якостями він нагадає приємний чай з кислинкою, який можна пити, як гарячим, так і охолодженим.

Якщо для приготування ви використовували подрібнений шипшина, то ретельно процідіть напій, щоб позбутися від ворсинок, які були всередині плоду.

Для зміцнення імунітету пити настій рекомендується курсами до 1 місяця.


Повторне заварювання: за і проти. При заварюванні шипшини часто виникає питання: скільки разів можливе повторне його використання? Якщо перед приміщенням в термос плоди подрібнювалися, то повторне їх вживання не рекомендується.

При вживанні цілих ягід можна поступити наступним чином: до вже використаним додати столову ложку свіжої порції і, помістивши в ємність, знову залити окропом. Оскільки з кожним наступним разом кількість поживних компонентів буде скорочуватися, сировину не рекомендується використовувати повторно більше трьох разів.

Приготування без використання термоса

Якщо термоса під рукою немає, то порцію цілющого напою можна приготувати іншим способом. Скільки потрібно часу на заварку чаю? Набагато менше, при цьому смакові якості не розчарують. Процедура приготування наступна:

  1. 1 столову ложку сушених ягід (10 г) залити склянкою гарячої закип’яченої води (200 мл);
  2. закрити кришкою і нагрівати на водяній бані 15 хвилин;
  3. відвар охолодити 45 хв при кімнатній температурі, процідити, а плоди віджати;
  4. настій довести кип’яченою водою до 200 мл.


Зберігати чай треба в прохолодному місці не більше 2 діб. Отриманий напій набуває насичений смак, пом’якшити який допоможе невелика порція меду.

Заварювання кореня шипшини

Не менш корисним є вживання чаю з кореня шипшини. Заварювати корінь слід в подрібненому вигляді. Скільки взяти інгредієнта залежить від мети вживання напою.

При захворюваннях шлунка досить буде 1 столову ложку залити 400 мл гарячої води з подальшим 15-ти хвилинним заварюванням на повільному вогні. Пити краще охолодженим, невеликими порціями.

При захворюваннях нирок рекомендується пити 7 – 10 днів відвар з кореня шипшини. Приготування наступне: 3 ложки подрібненого кореня залити склянкою води і прокип’ятити 15 хвилин. Отриманий продукт настояти до 5-ти годин, потім процідити.

Ароматне асорті для всієї родини

Як уже згадувалося раніше, для заварки використовують не тільки плоди шипшини, але і квіти, листя. Використовуючи ці інгредієнти, можна легко приготувати ароматний чай. Щоб чай максимально наситити вітамінами, будуть потрібні:

  • 10-20 свіжих ягід;
  • 5 квіток шипшини;
  • пара зелених листочків.

Всі інгредієнти залити 1-1,5 літрів окропу і дати настоятися протягом 40 хвилин, потім процідити, щоб уникнути попадання в організм ворсинок зі свіжих плодів. З невеликою кількістю меду, приготований чай неодмінно займе почесне місце за ранкової трапезою.

Чай із шипшини корисний, але не слід забувати, що надмірна кількість може нашкодити. Крім того, тривалий прийом не рекомендується для людей з підвищеним тиском і проблемами з печінкою.

фото: depositphotos.com/Rawlik