Як правильно заварювати зелений чай і як пити

Культура чаювання передбачає суворе дотримання багатьох специфічних тонкощів, особливо це стосується зеленого чаю. Організувати заспокійливу чайну церемонію, насолодитися смаком і ароматом напою, відчути всю користь можна, якщо знати, як правильно заварювати зелений чай, скільки необхідно листя і води, чи можна підсолодити напій цукром, як його п’ють на батьківщині – в Китаї. Нюансів безліч, давайте розберемося разом.

технологія заварювання

Однозначної рецепта і відповіді на питання – як краще приготувати зелений чай – немає. Все залежить від вибраного сорту, особливостей рецепта і супутніх компонентів. Якщо ви купуєте чайне листя в спеціалізованому магазині, найкраще поцікавитися у продавця про нюанси заварювання конкретного сорту зеленого чаю в домашніх умовах. Проте, існують загальноприйняті рекомендації, як заварювати зелений чай і як приготувати не просто частування, а еліксир молодості і здоров’я.

Основні складові, які відображаються на властивості зеленого чаю:

  • якість води;
  • температура;
  • кількість чайного листя;
  • тривалість заварювання напою.

пропорції

Кількість листового чаю безпосередньо залежить від розмірів чаїнок і бажаної насиченості готового напою. Оптимальні пропорції – одна чайна ложка чайної сировини на склянку води.

тривалість заварювання

В даному питанні потрібно враховувати – яка якість чаю ви хочете відчути. Теїном, який допомагає організму підбадьоритися, вода насичується в перші півтори хвилини після заварювання, потім в чай ??надходять тільки дубильні речовини.

Якщо ви готуєте зелений чай вранці, коли потрібно отримати тривалий заряд енергії на весь довгий робочий день, потрібно готувати напій по часу, який зазначено на упаковці. Якщо вас цікавить швидке тонізуючу дію, потрібно скоротити час заварки до півтори хвилини. Краще за все не пити чай натщесерце, а приготувати його між прийомами їжі.

Чим довше заварюється листовий чай, тим сильніше буде гірчити частування, ситуацію не врятує будь підсолоджувач (цукор виключається).

Яку воду використовувати

Ось кілька простих порад:

  • кращий вибір – джерельна вода, але в міських умовах дістати її важко;
  • можна використовувати фільтровану воду;
  • в крайньому випадку, допускається використання водопровідної відстояної води.
  •  не можна заварювати зелений чай дистильованою водою і повторно перекип’яченої.

При якій температурі заварювати

Головне правило, про який необхідно пам’ятати, – не можна заливати чайне листя окропом. Краще використовувати гарячу воду не вище 90 градусів.

Як перевірити температуру води в домашніх умовах: потрібно закип’ятити чайник з водою, вимкнути вогонь і акуратно відкрити кришку. Коли ви зможете втримати долоню над чайником, що не обпалюючись, приступайте до приготування напою.

Яка посуд необхідна

Кращий вибір – посуд, яка довгий час утримує тепло, наприклад, керамічна або порцелянова. Традиційна японська посуд для чаювання виконана з емальованого чавуну. Скляний посуд виглядає стильно і красиво, але не здатна зберігати температуру. Але зате через неї можна спостерігати за процесом заварювання, та й напій в ній добре виглядає.

Головне, щоб не з’явилися сторонні, неприємні запахи, для цього корисно кожен раз перед приготуванням напою обполіскувати чайник окропом. Якщо після заварювання на стінках чайника утворюється жовтуватий наліт, краще його залишити і не змивати. Ця плівка необхідна для нейтралізації негативного зовнішнього впливу.

Процедура заварювання зеленого чаю в домашніх умовах

Головне строго дотримуватися певного рецепту приготування:

  • прогріти чайник над вогнем або обполоснути окропом;
  • засипати чайне листя і, загорнувши посуд теплим рушником, почекати кілька хвилин;
  • наповнити чайник на третину гарячою водою, через три хвилини долити ємність до верху;
  • коли чай готовий, на це буде потрібно не більше чотирьох хвилин, можна розливати частування в чашки.

Чай наливають і п’ють однаковими порціями, щоб смак напою в кожній чашці вийшов однаковим. Не прийнято пропонувати в якості підсолоджувача цукор, замість цього можна використовувати сухофрукти або мед.

Якщо використовувати для приготування холодний чайник, напій в ньому швидко охолоне і втратить свої смакові якості.

Як правило, люди, які п’ють зелений чай постійно вранці, заварюють напій прямо в склянці. Необхідна кількість листів – максимум однієї чайної ложки, а час настоювання – не більше двох хвилин. Новоутворена пінка на поверхні склянки – норма і вказує на готовність напою.

Рекомендації для приготування холодного зеленого чаю

Слід пам’ятати два важливих правила:

  1. не можна додавати в холодний напій цукор – це призводить до порушення обмінних процесів;
  2. не можна пити гарячий напій з кубиками льоду – зубна емаль від екстремальних температур руйнується.

В іншому зробити прекрасне освіжаюче частування не складе труднощів. Ось кілька рекомендацій:

  • ступінь заварки повинна бути більше, так як готове частування часто розбавляється соком;
  • воду потрібно використовувати теплу кип’ячену;
  • замість цукру краще підсолодити частування медом, сиропом або згущеним молоком;
  • щоб зробити чай не просто смачним, а перетворити його в еліксир здоров’я, в рецептуру додають спеції.

У холодильник можна ставити остигле частування, в іншому випадку воно стане каламутним.

Скільки разів заварювати чайне листя

Відповідь на питання – скільки разів заварювати зелені чайне листя – залежить від індивідуальних переваг. Якщо ви готуєте напій кілька разів, з кожним заварюванням збільшуйте тривалість приготування на кілька хвилин.

Як, коли і скільки пити

З питання – чи можна пити зелений чай постійно – точки зору лікарів розділилися. Хтось вважає, що заварювати напій щодня шкідливо, а хтось рекомендує пити його постійно. У всякому разі, потрібно дотримуватися певних обмежень.

  • Дуже гарячий напій може пошкодити шлунок, викликавши його опік.
  • Кращий час для чайної церемонії – за годину до їди або через кілька годин після їжі. Якщо пити чай під час їжі, ви не відчуєте смаку приготовлених страв.
  • При нервовому виснаженні можна пити більше двох чашок в день, при цьому бажано вранці. Зелений чай на ніч – причина різних порушень сну.
  • При виразці шлунка зелений чай протипоказаний.
  • Напій можна пити натщесерце. Чай, випитий на голодний шлунок, викликає виразку або гастрит.

Також протипоказанням до вживання зеленого чаю є – вагітність, гіпотонія і гіпертонія, періоди загострення хронічних захворювань.

Будьте уважні, якщо замість справжнього зеленого чаю ви купили підробку, організм може відреагувати на сумнівний продукт непередбачувано.

фото: depositphotos.com/Roxana, asimojet, joannawnuk