Як правильно вибрати і зберігати зелений чай

Шанувальників у зеленого чаю, мабуть, нітрохи не менше, ніж у чорного чаю або кави. Одні цінують його за здатність підбадьорити, без такого навантаження на серце, як це відбувається з кавою. Іншим подобається трав’янисто-фруктовий аромат, терпкий смак і бурштиновий колір настою з зеленими нотками. Крім того, це ще й дуже корисний напій, здатний подбати про травній системі, поліпшити стан зубів і шкіри, зупинити старіння клітин. А зелений чай з добавками – такими, як імбир, мед ще й стає потужним протизастудним засобом.


Але все це можна отримати тільки в тому випадку, якщо знати, який чай варто купувати. В іншому разі не буде ні смаку і аромату, якими так славиться цей напій. Та й користь буде сумнівною.

Кілька фактів про зелений чай

Напій, у якого сьогодні так багато шанувальників, став популярний на Заході тільки в кінці 20 століття. В Азії ж чай п’ють протягом декількох тисячоліть, спочатку він вважався ліками. Що не дивно, оскільки листя містять в собі теїн (аналог кофеїну), вітаміни А, С, групи В, цинк, калій, магній і безліч інших елементів. Все це робить з смачного напою справжній цілющий настій.

Але для того щоб зберегти корисний склад, листя заготовляють особливим чином. Не всім відомо, що таке зелений чай, багато хто вважає, що це якась особлива трава. Насправді листя збирають з тих же кущів, що і чорні сорти. Просто подальша обробка проходить по-різному, чому в підсумку і виходить сировину, з настільки несхожими властивостями і смаком. Для того щоб отримати чорний чай, зривають верхні листки кущів, потім в’ялять, скручують, ферментують і сушать гарячим способом.

При іншому варіанті молоді пагони обдають гарячою парою, скручують, в Японії сушать, а в Китаї обсмажують. Відмінності в кінцевій обробці впливають тільки на колір. Обсмажений чай яскравіше, висушений – темніше. Завдяки тому, що стадія ферментації пропущена, а вихідна сировина оброблено паром, чайне листя зберігають особливий аромат, смак і всі вітаміни, які у великій кількості містяться в молодих пагонах.

На жаль, як це часто буває, чим популярніше стає продукт, тим більше роблять фальсифікату і просто продається не зовсім якісний товар. Те ж саме відбувається на чайному ринку, де можна запросто придбати заварку, тільки кольором нагадує чудовий напій. Ні смаку, ні запаху, ні тим більше корисного складу тут не буде. Крім того, якщо чай не буде зберігатися за всіма правилами, це теж вплине на його властивості. За це причини варто звертатися тільки до перевірених постачальників.

Як не помилитися

Ідеальний варіант придбати хороший зелений чай – це відправитися в Китай або в Японію, щоб напряму купити у виробників. Інший спосіб – замовити з доставкою у перевіреного продавця, коли ви впевнені, що продукт будуть транспортувати і зберігати в належних умовах. Але подібний варіант мало здійснимо в звичайному житті. Більш реальний спосіб – купити чай в магазині. Але щоб потім напій не став гірким розчаруванням, варто озброїтися знаннями про те, які листя заслуговують на увагу, а які краще залишити на полицях.

Якщо є можливість, то варто відправитися в магазин, який спеціалізується на продажу розсипного чаю. Тут можна уважно розглянути листя, оцінити аромат, дізнатися всю необхідну інформацію і навіть отримати поради від фахівця про те, як правильно вибрати зелений чай, заварювати і зберігати цінну сировину.

В супермаркетах складніше знайти хорошу заварку, але при деякому старанності таке можливе. Правда, доведеться особливо уважно вивчати інформацію на етикетці, що саме міститься в складі.

  • Дійсно хороший зелений чай буває тільки розсипних, великолистовим. Він може продаватися як в розправленому вигляді, так і бути скрученим. Чим щільніше чайне листя, тим більш насиченим буде смак напою і яскравіше колір. Розкриті листочки дають м’який, ніжний і дуже ароматний настій.

Можна, звичайно, купити упаковку пакетиків на роботу, оскільки там зберігати і заварювати по всім правилам проблематично. Але краще в такому випадку вибрати чай в пірамідках. Тут сировину трохи вище рівнем. Але особливого аромату і смаку не варто від нього чекати, тільки жовтуватий колір настою і віддалено схожий присмак. Хоча зелений чай з добавками у вигляді фруктів або трав допоможе трохи розвіяти ситуацію. Але якщо є можливість заварювати розсипний чай, то краще навіть не дивитися в бік упаковок з пакетиками, як би зручно це не було.

  • Подивіться інформацію про те, звідки прибуло сировину. Китай і Японія – країни, що займаються виготовленням найкращого зеленого чаю. Якщо ви знайшли упаковки з цих країн, вважайте, що дуже пощастило. Але варто звернути увагу, що на сировину з Китаю повинна бути інформація про Національну імпортно-експортної компанії чаю і місцевих продуктів. Тільки в цьому випадку можна бути впевненим, що упаковка містить в собі справжній китайський чай. Ще краще, коли на упаковці стоїть позначка «Garden Fresh». Це говорить про те, що листочки упакували там же, де і збирали. Вважається, що так чай краще зберігається.
  • Термін придатності листового чаю становить 12 місяців. Збирають листя зазвичай на початку квітня. Природно, чим далі від часу заготівлі молодих пагонів, тим менш смачним і ароматним стає чай.
  • Зовнішній вигляд. Хороший чай повинен бути зеленого кольору, без темних вкраплень. Колір залежить від сорту чаю і може бути різноманітних відтінків: від сріблясто-зеленого до темно-зеленого або оливкового. Якщо колір надмірно темний, значить, сировина була пересушена, що позначиться на якості та корисності напою.
  • Рівень вологості. Якщо є можливість, то можна злегка прим’яти листя в банку. Якісна сировина досить швидко повернеться до колишнього обсягу. Недостатньо просушеної чай спресується, а надто сухий почне кришитися і ламатися. Це може свідчити не тільки про те, що сировина спочатку було поганої якості, але і про те, що продавець не подбав про те, щоб зберігати листя правильно.
  • Запах. Якісні листя повинні мати легкий трав’яний аромат з нотками фруктів і квітів, чого немає у сировини низької якості. Занадто нав’язливий запах говорить про те, що заварка містить ароматизатори. Якщо чай пахне сіном або навіть рибою, то ця заготовка не дуже хороша і краще утриматися від покупки.
  • У продажу практично неможливо зустріти якісний зелений чай з добавками. Оригінальний напій при заварюванні дає солодкий смак і дивовижний аромат. Зазвичай різні фруктові і трав’яні наповнювачі кладуть, якщо сировина спочатку не дуже хороше. Але чому б в якості експерименту вдома не додати в чашку трохи імбиру, шматочки цитрусових, жасмин, трохи меду і інші натуральні інгредієнти.

Відразу варто обмовитися, що дійсно хороший розсипний чай не може коштувати дешево. Але, ту насолоду, яку доставить напій, варто витрачених коштів. Не слід забувати також про тих мікроелементах, які входять до складу зеленого чаю, що робить його дуже корисним.

Для того щоб листя якомога довше не втрачали своїх властивостей, важливо їх правильно зберігати. Для цього добре підходять непрозорі герметичні ємності, що не пропустять всередину зайву вологу й сторонні запахи. Також листя чутливі до високих температур. Тому варто відразу підібрати прохолодне, темне місце, далеко від підвищеної вологості і продуктів з сильним ароматом – спецій, ароматичних трав і тому подібного, де буде зберігатися чай протягом всього терміну.

фото: depositphotos.com/geniuslady, Mivr, asimojet