Грибний суп з сушених грибів: рецепти приготування

Правильно зварений грибний суп із сушених грибів за смаком нітрохи не поступається приготовленому зі свіжих. Головне, щоб гриби були правильно висушені, а терміни зберігання вірно дотримані. Готовий продукт можна купити в магазині. У продажу є сушені гриби з Польщі, Нідерландів, Фінляндії, Німеччини і, звичайно, Китаю. При цьому пропонуються різні варіанти обробки і нарізки продукту. Можна купити їх засушеними цілком, а також у вигляді шматочків або скибочок. Для приготування соусів і супів також пропонуються гриби, подрібнені в порошок.

Перш ніж варити сушені гриби необхідно їх замочити на кілька годин у холодній воді.

Але ніякі імпортні гриби, якою б гарною не була їхня упаковка, не зрівняються з грибами, зібраними в лісі власноруч і висушеними в домашніх умовах. Ароматні і смачні сушені грибочки нагадають взимку про літо, що пішло, лісових прогулянках, про радість грибника, який набрав повний кошик дарів лісу. Але збирати гриби для сушіння повинні тільки ті люди, які в них розбираються. Ні в якому разі не варто купувати сумнівний товар на трасах і вулиці. Навіть їстівні гриби, зібрані біля доріг або промислових підприємств, можуть бути небезпечні для здоров’я.

Які гриби можна сушити?

Відповідаючи на це питання більшість людей, не замислюючись, скаже – білі. Дійсно боровик – «король грибів», відмінно зберігає колір, форму і смак при сушінні. Але сушити можна майже всі сорти грибів. Від того, які саме гриби використовувалися для супу, залежать його смакові якості.

Перед сушінням гриби необхідно розсортувати по сортах і розмірам.

Отже, можна сушити:

  • підберезники, які в сушеному вигляді набагато краще зберігають форму;
  • підосичники, єдиним недоліком яких є те, що вони чорніють при обробці;
  • козляки, моховики і маслюки, з яких виходять супи оригінального кольору;
  • сморчки, вживати які рекомендують лише після закінчення трьох місяців після сушки;
  • лисички.

Сушать різні види опеньків, гливи і печериці. Хоча деякі любителі грибів вважають, що їх краще заморожувати, а в сушеному вигляді вони злегка гірчать. Але це справа смаку.

Збирають гриби, як уже було сказано, в місцях з гарною екологією. Поблизу від місця збору не повинно бути великих підприємств і жвавих трас, міських звалищ і полігонів. Це дуже важливо, так як вченими вже доведено, що гриби мають здатність накопичувати токсини. При високій концентрації шкідливих речовин навіть їстівні гриби можуть стати причиною серйозних шлунково-кишкових розладів, а іноді і більш складних проблем зі здоров’ям.

Як правильно сушити і зберігати гриби?

Від того, як проводилася сушка залежить не тільки зовнішній вигляд продукту, але і його смак. Найпростішим способом є що прийшла до нас з глибини століть сушка на відкритому повітрі. У кожній російській хаті висіли нанизані на нитку висушені грибочки. Такий спосіб сушіння не тільки забезпечить рівний природний колір, але і максимально збереже всі поживні речовини, що містяться в свіжому продукті. Для сушки вибиралися сонячні дні.

Сушити гриби в духовці слід при температурі 60-70 ° С, при цьому дверцята повинна бути відчиненими для циркуляції повітря.

Щоб захистити продукт від пилу і мух, його прикривали шматком полотна. В сучасних умовах сушити гриби можна у дворі будинку або на балконі, а замість полотна використовувати марлю. Нанизувати гриби найкраще на товсту сувору нитку. Робити це треба так, щоб вони один з одним не стикалися. При гарній сухій погоді сушка займає приблизно 7-9 днів.

Але найчастіше грибний сезон і спека збігаються рідко. Тому найчастіше раніше процес сушіння здійснювався в російській печі. Цей спосіб використовується і в наш час. Гриби сушать в духовці і на плиті. Існують дуже зручні електричні сушарки, що дозволяють відмінно висушити гриби в досить короткий термін.

Приготувати гриби до сушіння просто. Потрібно лише перебрати їх, очистити від сміття і листя. Дрібні можна сушити цілком, великі порізати. Мити їх перед сушінням не можна. Повністю висушені гриби не повинні бути ні м’якими, ні крихкими. У пересушеному вигляді вони просто несмачні. Недосушені покриються цвіллю, і їх доведеться викинути.

Для того щоб продукт не втратив свій смак і колір, необхідно його правильно зберігати. Дуже важливо вибрати місце під ці цілі. Воно повинно бути сухим і вентильованим. Можна застосовувати дерев’яні, пластикові або скляні ємності і контейнери. Якщо в місці для зберігання температура і вологість повітря стабільні, то можна використовувати полотняні мішечки.

Суп із сушених грибів в мультиварці

В останні роки мультиварка стала незамінною помічницею для багатьох господинь. У ній виходить відмінний грибний суп. Його приготування зазвичай не займає багато часу. А ось процес підготовки грибів більш трудомісткий. І мультиварка дозволить впоратися з ним набагато швидше.

Грибний суп, приготований в мультиварці, за смаком нічим не гірше, ніж приготований на плиті.

Отже, для приготування 4 порцій супу необхідно взяти 50-60 г сухих грибів. Їх потрібно добре промити, помістити в чашу мультиварки і залишити на 15 хвилин. Після чого ще раз ретельно промити, воду злити. Знову залити чистою холодною водою і поставити на режим «підігрів» на півгодини. Це значно прискорить звичайний процес замочування. Далі гриби потрібно вийняти, а воду, яка увібрала в себе аромат і смак замочених в ній грибів процідити через дрібне сито або марлю.

Чашу повернути в мультиварку, налив в неї 2 ст. л. рослинного масла. Включити режим «випічка» і обсмажити гриби, дрібно порізану цибулину і невелику, натерту на дрібній тертці моркву, Додати проціджений бульйон, 1 ч. Л. солі, 1 стакан промитої перлової крупи. Встановити режим «суп» на 1, 5 год.

За традиційним російським рецептам картопля в супі застосовували не завжди. Тим, хто любить картоплю, додавати її варто за 30 хв до готовності. Якщо дозволяє час, то дуже добре потомить суп на режимі «підігрів» хоча б 30-40 хвилин. Це додасть йому ще більш насичений грибний аромат.

Подається це чудове блюдо зі сметаною і дрібно порізаним міксом з кропу, петрушки і зеленої цибулі. Якщо зелені немає, то можна в кожну тарілку покласти тонко нарізані півкільця цибулі. А от класти в суп спеції і приправи кулінари не рекомендують. Вони лише псують натуральний смак.

Суп-пюре з сушених грибів

Приготування грибного супу-пюре відрізняється від звичайного супу тим, що тут все інгредієнти потрібно подрібнити в блендері.

Рецепти супів-пюре запозичені з європейської кухні. На думку дієтологів, саме цей метод приготування страви сприяє збільшенню швидкості травлення. До того ж засвоюються такі супи набагато краще. Саме тому суп-пюре – відмінне блюдо для тих, хто в силу різних причин погано перетравлює гриби, але при цьому дуже їх любить.

Грибний крем-суп можна приготувати різними способами. Для того щоб надати йому більш насичений грибний смак, можна використовувати подрібнені в порошок відразу після сушіння гриби. Зберігається такий продукт в герметично закритому посуді. У нього можна додати сушену зелень і морську сіль.

У процесі приготування грибної порошок обсмажується разом з борошном або додається безпосередньо в бульйон при варінні супу. До речі, його використовують для приготування різних грибних соусів.

Людям, що страждають нетравленням шлунка або частими шлунково-кишковими розладами, найкраще використовувати гриби для супу тільки в якості порошку.

Найбільш простим способом приготування грибного супу-пюре є його перемелювання в блендері після повної готовності всіх інгредієнтів. Додати в суп можна будь-які традиційні продукти – морква, цибуля, картопля, рис і навіть пару ложок манної крупи. При цьому частина грибів краще дістати і дрібно порізати, а після подрібнення додати в суп.

Однак справжній крем-суп вариться по-іншому.

Крім супу на основі сушених грибів ще готують борщ, щі, солянку, салати і начинки для пирогів і пиріжків.

Для його приготування необхідно:

  1. Попередньо замочені капелюшки невеликих білих грибів (50 г) відварити в підсоленій воді протягом 1,5 годин. Гриби дістати шумівкою, бульйон процідити.
  2. Вершкове масло розтопити в каструлі з товстим дном. Всипати 4 ст. л. борошна з гіркою і швидко перемішати. Заважати необхідно безперервно, розбиваючи утворюються грудочки. Борошно не повинна сильно змінити колір. Класичний крем-суп може бути трохи золотистого кольору. Якщо додається грибний порошок, то його краще змішати з борошном перед обсмажуванням. У сковорідку з підсмаженим борошном дуже тоненькою цівкою при постійному помішуванні влити півсклянки бульйону. Довести до кипіння. І тільки після цього додати решту бульйону. Це дозволить уникнути утворення грудочок, і консистенція супу буде абсолютно однорідною.
  3. У киплячий суп додати шматочки грибів. Прокип’ятити.

Суп готовий. При подачі на стіл його можна посипати зеленню і попередньо обсмаженими сухариками.

У кожної господині є свої «фірмові» секрети ідеального супу.

Ось деякі з них:

  • перлову крупу можна замочувати з вечора, що значно скоротить час її варіння;
  • для приготування супу найкраще брати капелюшки, а ніжки використовувати тільки в перемеленої вигляді;
  • в крем-суп можна не додавати морква, але вона надає йому незвичайний колір;
  • щоб зробити суп більш ситним, в нього можна додати пару ложок дрібної манки, при цьому вона абсолютно не буде помітна;
  • не варто додавати сметану в тільки що знятий з плити суп, так як вона може згорнутися і зіпсувати зовнішній вигляд і смак супу.
  • грибний суп смачний не тільки в гарячому, але і холодному вигляді, особливо якщо в рецепті присутній картопля;
  • для приготування крем-супу найкраще підійдуть білі гриби і лисички;
  • найкраще використовувати один сорт грибів, так як у кожного свій час приготування.

Використовуючи ці нехитрі поради можна зварити смачний і поживний суп, який стане улюбленим блюдом для всієї сім’ї.