Де більше кофеїну: в каві або в чаї, формула кофеїну

Найпопулярніше речовина з категорії психостимуляторів – кофеїн. Він міститься в різних напоях, причому не тільки енергетичних, але і рослинах, деяких продуктах і лікарських препаратах. Давайте розберемося – чи є кофеїн в чаї, яка його формула і який продукт ефективно нейтралізує його дію.

дія кофеїну

Кофеїн по праву вважається найпопулярнішим психостимулирующим речовиною. З ним пов’язано безліч легенд. Одна з історій оповідає про те, що патріарх буддизму в Індії Бодхідхарма не міг зосередитися на медитації і заснув. Розгнівавшись, він відрізав свої повіки і кинув їх на землю. На цьому місці виросли перші чайні кущі, вміст кофеїну в яких допомагає підбадьоритися і зняти сонливість.

Вміст кофеїну зафіксовано в:

  • чаї;
  • кавовому дереві;
  • горісі коли;
  • какао;
  • плодах рослини Гуарана;
  • мате.

У медицині кофеїн відомий як «триметилксантин» або ксантинових алкалоїд, це білий порошок в кристалах з гірким смаком. Дана речовина має хімічну формулу C8H10N4O2. Використовується для активізації роботи серцево-судинної і нервової систем, як сечогінний засіб.

Природний стимулятор в чаї та кава

Чашка зеленого чаю або чорної кави надає комплексну дію на організм:

  • частішає серцевий ритм;
  • активізується кровотік;
  • посилюється кров’яний тиск на м’язи.

Людина відчуває бадьорість, поліпшуються фізична активність і здатність до розумової праці.

Скільки кофеїну міститься в чайному напої і кава

Дані в таблиці досить приблизні, адже значення широко варіюються в залежності від сорту сировини і способу приготування.

Кофеїн в кавових напоях

Значення відповіді на питання – скільки кофеїну міститься в каві, варіюється в залежності від обробки кавових зерен, ступеня їх обсмажування, рецептури приготування напою.

Зелені не обсмажені зерна містять не більше 30% кофеїну, в зернах, які пройшли обробку, його кількість підвищується до 70%. При термічній обробці кардинально змінюється хімічний склад кавового зерна – вміст стимулятора підвищується, кількість антиоксидантів та інших речовин зменшується.

Що стосується змісту компонента в напоях, приготованих за різною рецептурою, рекордсменом по праву вважається еспресо. Чашечка об’ємом 50 мл містить від 50 до 70 мг речовини, для порівняння чашка капучіно, яка за обсягом перевищує чашку еспресо, містить близько 70-80 мг.

Примітка: фахівці не вважають цю статистику точної, так як присутність молока або вершків нейтралізує тонізуючий ефект.

Підбадьорливий компонент в чаї

Як і в ситуації з кавою, кофеїн в чаї – величина не постійна і залежить від ступеня обробки чайного листа і насиченості готового напою. При цьому не має значення, що вони зібрані з одного куща. До слова, навіть листя, вирощені на одній рослині, містять різну кількість кофеїну. Зміст хімічної речовини максимально в наймолодших листочках, а також нирках і перших пагонах, потім його стає менше, а до останнього збору врожаю його значення становить всього 1,5%.

З огляду на, що для елітних сортів чаю використовують молоді частини чагарників, найбільше кофеїну саме в них, чим гірше якість чаю, тим менше зміст підбадьорливого компонента.

До недавнього часу було прийнято вважати, що найбільше природного стимулятора містять чорні сорти, тобто ті, які пройшли ферментирование і мають терпкий міцним смаком, насиченим кольором і ароматом. Однак вченими встановлено, що вміст кофеїну в зеленому чаї без будь-яких добавок часом буває не набагато менше.

Пити зелений чай малюкам у віці до трьох років не слід, краще замінити напій трав’яним настоєм або ягідним соком.

Кількість речовини також безпосередньо залежить від тривалості заварювання чаю. Чим довше його заварювати, тим потужніший ефект, що бадьорить надає напій. Але не рекомендується заварювати чайне листя довше шести хвилин, тому що в них виникають окислювальні процеси, які можуть завдати шкоди здоров’ю.

Якщо звернутися до статистики, найбільша кількість природного стимулятора містять елітні сорти зеленого чаю – 75 мг в одній чашці. Сорти чорного, особливо листя, для яких зібрані в кінці сезону, містять кофеїн та інші речовини менше в кілька разів.

Максимально допустима доза

Максимальна доза речовини для тих, хто захоплюється кави, – не більше двох-трьох чашок в день, якщо ви віддаєте перевагу чай, то 5-10 чашок.

Щоб пом’якшити ефект, що бадьорить, досить замінити каву чаєм або додавати молоко. Крім цього, крім молока існують деякі прянощі, за допомогою яких можна пом’якшити дію стимулятора:

  • чорний мелений перець;
  • кардамон;
  • гвоздика;
  • імбир.

Прянощі допомагають не тільки нейтралізувати дію кофеїну, але і дозволяють створювати нові унікальні оригінальні напої.

фото: depositphotos.com/MKucova, belchonock, eAlisa