Чорничний чай: користь і шкода, заварювання, заготівля листя і ягід

Кисло-солодкі ягідки чорниці, як і листя низькорослого чагарнику, насичені вітамінами, мікро- і макроелементами, що обумовлюють їх вплив на організм людини. Чорничний чай увібрав в себе всі найкращі властивості цієї корисної дикоростучої культури.

Властивості листя і ягід чорниці

У плодах і листках рослини містяться речовини, які в природному середовищі разом зустрічаються рідко. Серед них марганець, кальцій, фосфор, клітковина, залізо, вітаміни С, РР, А, Е, групи В, і в більш меншій кількості каротин, пектин, органічні кислоти (бензойна, яблучна, винна, щавлева, бурштинова, лимонна), ефірні масла. Завдяки такому багатому складу сумніватися в користь чаю з чорницею не доводиться. Його позитивний вплив полягає в наступному:

  • підвищує гостроту, чіткість зору за рахунок поліпшення стану судин і кровообігу в області очей;
  • сприяє зняттю втоми очей після сильного зорового напруги;
  • нормалізує обмін речовин, роботу шлунково-кишкового тракту, печінки;
  • є природним антисептиком;
  • зменшує рівень «поганого» холестерину;
  • благотворно впливає на серцево-судинну систему;
  • виводить токсини і солі з організму, сповільнює процес старіння;
  • має загальнозміцнювальну вплив на нервову систему;
  • корисний при цукровому діабеті: володіючи низьким глікемічним індексом, зменшує концентрацію глюкози і утримує її в межах норми;
  • зміцнює імунітет і захисні функції організму;
  • має м’який сечогінним, протизапальним, в’язким, протимікробним ефектом.

Чай з чорниці не є самостійним терапевтичним препаратом, і не може замінити призначеного лікарем лікування.

Як і будь-який продукт рослинного походження його не можна пити безконтрольно і в великих кількостях. Надмірне вживання чаю з ягід чорниці або її листя може призвести до зневоднення і стрибків артеріального тиску.

Чай з листя чорниці і ягід володіє і рядом протипоказань. До них відносяться:

  • індивідуальна непереносимість ягід або рослини в цілому;
  • захворювання підшлункової залози;
  • схильність до закрепів;
  • мочекам’яна хвороба.

Не можна вживати в їжу неякісну сировину. Місце збору плодів і листя має бути максимально чистим і екологічно безпечним. Чорниця, зростаюча поблизу населених пунктів, доріг, промислових об’єктів, накопичує в собі шкідливі елементи з навколишнього середовища.

Рецепти чорничного чаю

  • Класичний з сушеними ягідками

Знадобляться висушені ягоди чорниці в пропорції 100 гр на 1 л холодної води.

  1. У невеликій ємності залити плоди холодною водою.
  2. Поставити на вогонь, довести до кипіння.
  3. Варити 10 хвилин після закипання.
  4. Зняти з вогню, дати чаю настоятися 20-30 хвилин.
  5. Процідити через марлю або спеціальне сито.
  6. При бажанні додати за смаком цукор, лимонні дольки.

Отриманий напій насиченого фіолетового кольору має приємний смак і аромат.

  • З листям чорниці

Листя заварюються тим же способом, що і звичний чорний чай. На 1 чайну ложку подрібненої сировини знадобиться склянку окропу. Але час настоювання збільшується до 15 хвилин. Так смак стане більш насиченим, а колір і аромат розкриються повною мірою.

  • З зеленим чаєм

Засипати в попередньо прогрітий заварник 1-2 чайні ложки зеленого чаю, і по 1 столовій ложці сушених ягід і подрібненого листя. Залити 500 мл окропу. Настояти. Процідити.

Заварювати листя і ягоди чорниці можна в поєднанні з іншими травами або інгредієнтами. Готові збори продаються в аптеках або можуть бути заготовлені в самостійно в домашніх умовах. Як, що і в яких пропорціях додавати, залежить від індивідуальних смакових переваг і бажаних результатів.

Гармонійно поєднується з чорничним чаєм з листя Копорський (іван-чай). Додавання листя смородини або малини теж можливо, але за їх більш насиченим смаком «загубиться» смак вихідної сировини.

Читайте також: Користь яблучного чаю і рецепти приготування.

Заготівля сировини для чаю

Цей невеликий корисний чагарник з темними ягодами воліє багату лісовий грунт і сильно затемнені місця, а також болотисту місцевість. Широко поширений на всій європейській території Росії.

Збір і сушка листя

Чай з чорничних листя не менше корисний, ніж з ягід. Найбільше корисних речовин в рослині міститься перед процесом дозрівання плодів. Саме до появи ягід з кінця травня і до початку літніх місяців потрібно зрізати гілочки.

Повторимося, що не можна збирати чорницю близько автомобільних і залізничних транспортних шляхів, а також поблизу промислових і інших шкідливих підприємств, так як вона добре вбирає все речовини з навколишнього середовища.

Перш, ніж сушити листя, потрібно уважно їх оглянути на предмет пошкоджень або інших вад. Після чого залишилися листочки розкласти тонким шаром на будь-якої поверхні. Це може бути тканина, металева решітка або спеціальний пергамент. Просушують листя чорниці в темному місці з хорошою циркуляцією повітря або затіненому просторі на відкритому повітрі.

Другий варіант: зібрати гілочки в невеликі пучки і підвісити під стелею в сараї або в тіні на вулиці.

Листя чорниці для чаю можна висушувати в спеціальних сушках. Температура в них повинна бути налаштована на 50-55 градусів.

Якщо все зроблено правильно, то повинні вийти висушене листя зеленого відтінку, які будуть легко ламатися і відділятися від стебла.

Після закінчення сушіння сировину рекомендується відокремити від стебла і перебрати, видаляючи з бурим відтінком. Зберігати заготовку для чаю не більше року в полотняних мішечках або скляній тарі, періодично перевіряючи на наявність комах, плісняви.

підготовка ягід

Період, коли пора збирати ягоди чорниці триває з середини літа, а саме десь з другого тижня липня і по вересень. Вибираються чисті кущики без білих або коричневих плям, крапок на листках.

Попередньо перебрані і вимиті ягідки також можна сушити:

  • на відкритому повітрі, уникаючи попадання сонячних променів або затемненому, добре провітрюваному приміщенні протягом 6-10 днів. Цей спосіб самий щадний, так як дозволяє максимально зберегти містяться в ягоді корисні речовини;
  • спеціальних електросушарка для овочів;
  • духовці. Сушка починається з 40 ° C, а після подвяливания чорниці температура збільшується до 60 ° C. Для рівномірного просушування ягоди потрібно періодично ворушити.

Висушені плоди зберігати в паперових пакетах, полотняних мішечках в сухому прохолодному місці.

Крім того, ягоди можна заморожувати, упарюють або заготовлювати у власному соку з цукром.

Заварити хороший і корисний чай з чорниці – це прекрасна можливість наповнити організм необхідними мікроелементами і вітамінами. Ягоди і листя цієї рослини привнесуть в життя нові і яскраві смаки.

фото: depositphotos.com/HeikeRau