Чому після кави потрібно пити воду і яку краще

Опинившись в кав’ярні або ресторані, відвідувачі часто дивуються, навіщо їм до еспресо подають склянку води. Цінителі смаку, педантично ставляться до процесу приготування напою від кавомолки до кавоварки, а також його дегустації, по достоїнству оцінять такий підхід.

Про те, що кава правильно запивати водою, знають багато, але причина такого тандему відома далеко не кожному. Звідки бере початок настільки незвичайна традиція і для чого це потрібно?

Вперше з кавою подали холодну воду в Стародавній Греції. Історики таке незвичайне поєднання пояснюють жарким кліматом країни і можливістю освіжитися після гарячого напою. У Туреччині звичай подавати склянку води разом з кавою прижився через пару десятків років, звідки був завезений в Європу. Пізніше, у Відні, традицію заново «винайшли» на європейський лад і віденська кава став супроводжувати стакан з водою.

способи вживання

У південних і європейських країнах воду з еспресо або просто чорним каву п’ють по – різному. Жителям Європи звичніше чергувати глотки кави з водою, тоді як жителі півдня приступають до прийому води вже після гарячого напою.

Кожен із способів прийому дає різний ефект:

  • якщо пити гарячий напій по черзі з холодною водою, то очищаються смакові рецептори. Кожен новий ковток кави насичений, яскравий;
  • якщо пити воду після еспресо, то знижується зневоднює дію кави на організм, видаляється кавове післясмак.

Чому ж пити каву з охолодженою водою стає все більш популярним?

Аргументи «за»

Гурмани всього світу смакують еспресо в поєднанні з холодною водою. Це не стільки данина моді, як турбота про здоров’я.

Для отримання якісного еспресо правильно подрібнити зерна в кавомолці перед самим приготуванням. При цьому підвищується концентрація смаку, збільшується вміст кофеїну. Для людей, які страждають на гіпертонію або серцевими захворюваннями, вживання концентрованого напою (еспресо) може підвищити тиск. Але якщо після кави рясно пити воду, то тиск знизиться.

Рекомендується пити воду після прийому кави людям, які піклуються про свою ротової порожнини. Адже кавові зерна, подрібнені в кавомолці і пропущені через прес кавоварки, залишають наліт на зубах. Позбутися від нього згодом досить складно – пігмент глибоко проникає в зубну емаль. Але якщо після кожного прийому кави пити воду, яка змиє наліт, то зуби довгий час будуть зберігати природний колір.

У літню спеку багато кавомани намагаються обмежувати звичний обсяг вживання улюбленого напою. Навіщо відмовляти собі в приємному, якщо можна після еспресо випити води і тим самим знизити температуру тіла?

Спеціалізуються на приготуванні кави закладу в жарку пору року подають відвідувачам разом з водою часточку лайма чи лимона. Таке доповнення істотно знижує відчуття спраги і прекрасно усуває кавове гіркувате післясмак.

Яку воду використовувати

Досвідчений бариста повинен вміти не тільки приготувати відмінний напій, але і правильно подати його. Презентація кави включає в себе також вибір води, яка подається до напою. Серед рекомендованих варіантів води:

  • м’яка, має нейтральний смак і збалансований склад;
  • бутильована;
  • кип’ячена;
  • мінеральна (газована або без газу).

На поширений питання, чому не можна використовувати жорстку воду, відповідь проста: наявні в її складі солі впливають на рецептори, що може відобразитися на смак напою.

кавова церемонія

Удвічі насолодитися улюбленим напоєм дозволить проведення (або участь) кавовій церемонії. Для цього немає необхідності відвідувати спеціалізований заклад. Досить мати під рукою кавомолку, турку або кавоварку.

Церемонія включає в себе: підготовку зерна, приготування напою і дегустацію. Кава вживається неквапливо, маленькими ковточками, оцінюючи смак і аромат. Важливу роль на кавовій церемонії грає сервіровка столу і подача напою. Використовувані ємності не повинні перевищувати об’ємом 90 мл і зберігати температуру напою до 15 хвилин.

Якщо в меню передбачені солодощі або легкі закуски, то їх розміщення зліва від кавових аксесуарів.

Охолоджена вода подається в індивідуальній ємності для кожного учасника церемонії і подається одночасно з кавовим напоєм.

Якщо захід організований як кавова вечірка, то тут важливо час проведення: між обідом і вечерею. Це продиктовано етикетом сьогоднішнього дня, сучасними модними традиціями і церемоніями минулого. При проведенні затишних домашніх посиденьок тимчасовими рамками можна знехтувати, обмежившись приємною компанією і позитивним настроєм.

Рекомендуємо також почитати: Вміст кофеїну в чаї та кава – де більше.

фото: depositphotos.com/lada 10, Neirfys, tairen 10