Час прийому їжі при правильному харчуванні

«Може мої підлогові ваги пора винести на смітник?» – подумала Тетяна, роздратовано розглядаючи ненависну «сотню» на електронному циферблаті. Ось уже більше місяця Таня дотримується правильного харчування, уважно стежить за кількістю з’їдених калорій, за збалансованістю продуктів в своєму меню. Але все – марно … Вага непорушно стоїть на місці. Незважаючи на всю скрупульозність, яку дівчина проявляє при складанні свого меню, вона зовсім випустила з поля зору, що так і не позбулася звички пити чай з печивом після півночі. Можливо, проблема криється саме в цьому?

Час прийому їжі при правильному харчуванні – це один з важливих аспектів на шляху до схуднення! Прислухайся до свого організму, адже режим твого харчування регулює голод.

Що таке голод?

З цим почуттям знайомі всі, без винятку. Харчовий центр знаходиться в великих півкулях, і він приходить в збудження по ряду причин: знижується щільність глюкози в крові, з’являється почуття «порожнечі» в шлунку і т.д. Ці явища викликають апетит, якому властиво зберігатися ще деякий час після трапези. Це відбувається тому, що перетравлювання продуктів триває близько 20-ти хвилин (саме з цієї причини не слід поспішати під час їжі, щоб не «напхано» зайвого). Через двадцятихвилинний проміжок часу, харчової центр дає «відбій», і приходить відчуття насичення.

На щастя, проблема харчування втратила свою актуальність в сучасному суспільстві, але при цьому з’явилися нові проблеми, пов’язані з надмірним переїданням. Чому ми говоримо про це? Та тому, що не враховувати почуття голоду – не можна, але і керуватися одним лише «вовчим апетитом» – теж не вихід.

Апетит. Боротися з ним?

Помічено, що режим харчування, при якому їжа надходить в організм від 4 до 5-ти разів, відмінно заспокоює «хвилювання» харчового центру. І для цього зовсім не обов’язково тріскати 5 раз в день повноцінні порції картоплі з котлетою. Досить пару раз замінити трапезу легким перекусом. Це може бути груша, апельсин, йогурт або склянка молока. Постарайся поменше їсти продуктів, які збуджують апетит (наприклад, солоні або гострі, а також – алкоголь).

Справжнє задоволення від їжі ми завжди отримуємо, коли у нас є апетит. А для того, щоб він з’явився, потрібен час. Якими повинні бути інтервали між прийомами їжі дорослої людини? Як повинен виглядати правильний режим харчування?

Читай також: Що їсти вранці при правильному харчуванні: варіанти сніданку за 20 хвилин

Правильне харчування – це правильний режим

Він ґрунтується на чотирьох принципах:

  1. Час прийому їжі.
  2. Дробность.
  3. Здоровий набір продуктів.
  4. Розподіл кількості вживаної їжі протягом дня.

Час прийому їжі або регулярність харчування

Пам’ятаєш, як у дитячому садку час прийомів їжі ніколи не змінювалося? Це природно. Дітям потрібно здоровий режим! Чому ми вирішуємо, що в ньому зовсім немає потреби, коли стаємо дорослими дядьками й тітками? Як виглядає твій режим? Чашка кави з сигаретою перед роботою – сніданок, обід – не вийшов, був «завал» на роботі, і вечерю …. О! Це можна описати так: «все що було в холодильнику або все, що встигла купити по дорозі додому». Так, з таким підходом, немає сенсу навіть намагатися скинути вагу або мати міцне здоров’я.

Величезне значення для підготовки організму до прийому їжі мають рефлекси. Коли людина дотримується режиму харчування, то всі необхідні реакції відбуваються в потрібний момент. Звичка вживати їжу в один і той же час – дуже важлива умова для хорошого, здорового травлення.

дробность харчування

Цей пункт не менш важливий, ніж попередній. Харчування один або два рази на добу – це дуже шкідливо! Спостереження з боку медицини підтверджують, що випадки захворювання на гострий панкреатит і інфарктом міокарда трапляються частіше у людей, які ігнорують режим харчування. Все пояснюється дуже просто: кількість їжі, що з’їдається за один або два прийоми в день перевищує в кілька разів обсяг, який присутній на столі людини, живиться 4-5 разів на день. Дробове харчування дозволяє шлунку не розтягуватися і, отже – ти не з’їси зайвого (дізнайся про це більше зі статті Як зменшити шлунок, щоб менше їсти).

Дієтологи рекомендують здоровій людині дотримуватися трьох або чотириразового харчування. Якщо дозволяють умови і час, то непогано мати один-два перекуси протягом дня: між обідом і сніданком, між обідом і вечерею. Перекушування повинні бути легкими і корисними.

Здоровий набір продуктів

Цей пункт зрозумілий і короткий: дотримуйся правил раціонального харчування! Немає сенсу дотримуватися харчового режиму і вважати свій образ життя здоровим, якщо в меню присутні лише даремні або, ще гірше, шкідливі продукти харчування. Продумай свій раціон, щоб набір корисних речовин, мінералів, білків, вуглеводів і жирів надходив би в організм в кожен прийом їжі.

Розподіл кількості їжі протягом дня

Найсприятливіший режим – це той, при якому людина з’їдає за сніданком і обідом кількість їжі, приблизно становить 2/3 добового раціону. Відповідно, на вечерю має залишатися менше 1/3.

Природно, що години прийому їжі у кожної людини свої (це може залежати від способу життя, нюансів роботи і т.п.) Але дуже важливо, щоб інтервали: сніданок – обід – вечеря, виглядали так: сніданок – 5-6 год – обід – 5-6 год – вечеря.

Від останньої трапези до сну повинно пройти 3-4 години, а не чаювання з солодким за 15 хвилин до сну, як у нашої героїні Тетяни.

Але не варто панічно боятися відійти від режиму харчування «на крок». Життєві умови можуть впливати на усталені правила і іноді можна міняти їх. Головне, щоб не на шкоду здоров’ю!