Чай з листя суниці: користь і шкода, правила заготівлі

Літо – це не тільки час відпусток, пікніків і купання в водоймах. Саме зараз дуже вдалий час, щоб запастися вітамінами на майбутню зиму. І один з найдоступніших і корисних варіантів – суничний чай: смачний, ароматний і з масою унікальних властивостей. Тому в травні – червні варто обов’язково прогулятися по лугах і узліссях лісу, щоб запастися настільки цінною сировиною.

Корисні властивості

На початку літа багато хто вирушає до лісу або в луки для того, щоб запастися ароматними ягодами. Деякі її ще називають лісової полуницею, ставлячи в один ряд з тієї, що росте на присадибних ділянках. Але ягідки, що зібрані в диких умовах набагато корисніше і ароматні домашніх. Тому, правильніше буде розділяти поняття «суниця» і «полуниця». Хоча, як звичного назви можна залишити і останнім.

З суниці можна приготувати що завгодно – варення, джеми, компоти тощо. Але мало хто звертає увагу на листя цієї рослини. А, між тим, чай з листя суниці – дивовижне засіб, здатний замінити безліч технічних засобів.

Рослина має безліч корисних властивостей, завдяки своєму унікальному складу. Лісова полуниця, перш за все, містить величезну кількість вітаміну С. А це, як відомо, незамінний елемент для відновлення і підтримки імунітету.

Крім того, в листі містяться вітаміни групи В, вітамін А, кальцій, фосфор, кобальт, мідь, калій, лимонна, яблучна, хінна кислоти, дубильні речовини, фруктоза і багато іншого. Все це робить суничні листя засобом, яке може дійсно принести користь людині без купи побічних дій, що такі часті у технічних засобів.

Перш за все, настій з лісових суниць можна пити при застуді, щоб швидко і без шкоди для здоров’я позбутися від температури, нежитю та кашлю. Але листя суниці володіють і рядом інших властивостей, які можна застосовувати для своєї користі. Наприклад, ароматний чай здатний:

  • усунути спазми;
  • запобігти виникненню каменів у нирках;
  • поліпшити роботу системи сечовипускання;
  • заспокоїти нерви і позбавити від безсоння;
  • зміцнити кровоносні судини;
  • знизити тиск;
  • поліпшити стан при атеросклерозі;
  • позитивно вплинути на роботу шлунка і кишечника;
  • усунути запалення ротової порожнини;
  • позбавити від неприємного запаху з рота;
  • знизити кількість кров’яних виділень у жінок під час менструацій;
  • поліпшити обмін речовин.

Також ароматний настій можна застосовувати з користю не тільки зсередини, але і зовнішньо. Він прекрасно справляється з гнойничками і запаленнями, швидко загоює порізи, подряпини, сонячні опіки та інші пошкодження шкіри. Часто властивості рослини використовуються і в косметології. Можна протирати настоєм обличчя або ж додати трохи в доглядає крем. Завдяки корисним речовинам, що містяться в листі, покращиться колір і стан шкіри, знизиться виділення шкірного сала, значно скоротиться поява зморшок.

Для приготування чаю необхідно залити чайну ложку подрібнених листочків суниці склянкою окропу, накрити, настояти протягом п’яти хвилин, потім процідити.

Чай з листя лісової суниці можна сміливо пити практично при будь-яких станах. На відміну від технічних засобів, це засіб приємно вживати, і вже можна не переживати про шкоду для організму. Правда, і такий настій має низку протипоказань, знати про які необхідно.

шкода рослини

Будь-яка рослина, навіть зі значним списком корисних властивостей, все одно здатне завдати шкоди здоров’ю. У тому числі і суниця. Це може статися при надмірному вживанні продукту і в тому випадку, якщо не враховувати наявні протипоказання.

Так, чай з суниці, при всій її безмежної користь, не варто пити при таких захворюваннях:

  • печінкові і ниркові кольки;
  • панкреатит;
  • гастрит;
  • апендицит;
  • підвищене виділення шлункового соку;
  • низький артеріальний тиск;
  • анемія, оскільки дубильні речовини, що містяться в рослині, знижують засвоєння заліза.

Також не варто приймати чай з листя лісової суниці вагітним жінкам. Дослідження показали, що рослина має властивість стимулювати скорочення матки, що загрожує викиднем. А ось в кінці терміну варто включити настій в раціон, щоб прискорити пологи. Природно, якщо лікуючий лікар дав на це добро.

Ще один важливий момент – це алергія і індивідуальна непереносимість. Суниця, незважаючи на всю її користь, вважається досить сильним алергеном. І людям, схильним до подібного захворювання, варто бути обережнішими з прийомом напоїв на основі лісових суниць. У тому випадку, якщо на шкірі з’явиться висипка, почервоніння, почнеться свербіж та інші негативні прояви, слід припинити прийом настою і відразу ж звернутися до лікаря. З цієї ж причини слід бути акуратними годуючим мамам. Пити чай з суниці в цей період можна, але потроху. І при перших ознаках алергії у малюка слід виключити таке питво з раціону.

Навіть в тому випадку, коли ніяких проблем зі здоров’ям не спостерігається, захоплюватися настоєм з корисного рослини не варто. Лісова полуниця володіє сильним сечогінним ефектом, а це загрожує зневодненням організму.

В цілому ж, при дотриманні елементарних правил і при уважному ставленні до свого здоров’я, суничний чай не здатний надати ні найменшої шкоди.

Правила заготовки

Звичайно, дуже важливо дотримуватися основних правил споживання чаю з суниці. Але перш листя треба зібрати. І від того, як правильно це буде зроблено, залежить, наскільки корисним згодом вийде настій і не заподіє він шкоди.

  1. Перше важлива умова – сезон. Листя лісових суниць містять максимум користі в пору цвітіння. Після появи ягід концентрація вітамінів і мікроелементів значно знижується, і вплив на організм буде вже не таким, як раніше. Тому, відправлятися за сировиною слід в травні – червні, в деяких регіонах навіть на початку липня.
  2. Другий момент – час доби. Оптимальним варіантом для походу за лісовий полуницею вважається ранок, годин до 11 – 12. Як тільки зійшла роса, але сонце ще не стало занадто припікати, можна зрізати листя. Вважається, що і фази місяця в справі заготівлі лікарської сировини грають не останню роль. Багато досвідчених травники вважають за краще збирати трави і квіти на зростаючому місяці, коли рослини містять максимальну кількість корисних речовин.
  3. Не варто забувати і про місце збору, щоб отримати тільки користь. Заготовлювати листя суниці слід подалі від трас, міст і промислових підприємств. У рослини через грунт і повітря моментально потрапляють важкі метали, вихлопні гази, шкідливі викиди. Чай з такою полуниці завдасть непоправної шкоди здоров’ю, чому і слід ретельно вибирати місця збору.

Для того щоб зберегти всі корисні властивості, сушити сировину для майбутнього чаю слід без доступу сонячних променів в розкладеному вигляді або підвішеним в пучках. Зберігається заготівля в прохолодному темному місці, далеко від спецій та інших продуктів з сильним запахом.

фото: depositphotos.com/sergioz