Австрійський штрудель з яблуками і родзинками – рецепт з фото крок за кроком

складові

Для тесту:

  • Борошно пшеничне – 250 гр. + 20 гр. для присипки столу
  • Сіль – 0,5 ч.л.
  • Рослинна олія – ??50 мл
  • Вода – 125 мл

Для начинки:

  • Печиво пісочне – 100 гр.
  • Лимони – 1 шт.
  • Яблука – 3 шт.
  • Ізюм – 80 гр.
  • Цукор пісок – 150 гр.
  • Цукрова пудра – 20 гр.
  • Кориця мелена – 1-1,5 ч.л.

Для змазування:

  • Вершкове масло – 90 гр.

Час приготування: активне – 30 хв, час очікування – 80 хв

Кількість порцій на виході: 8

З німецької мови «штрудель» перекладається як «вихор» або «воронка» і являє собою десерт, в якому начинка (в нашому випадку яблука і родзинки) загорнута в тонке витяжний тісто у вигляді рулету.

Рецепт яблучного штруделя з’явився в Австрії та Баварії, звідки і поширився по всьому світу. Традиційно пиріг подають гарячим з вершками або морозивом, яке відтіняє ніжний смак начинки.

Як приготувати австрійський штрудель з яблуками – рецепт з фото крок за кроком

Крок 1 – готуємо тісто:

У миску просіваємо борошно з сіллю, втручаємося дерев’яною ложкою масло і воду. Місимо тісто не менше 10 хвилин (в роботі зручне, до рук не пристає, дуже м’яке).

Скачавши з тіста щільний шар змащуємо його рослинним маслом і залишаємо в спокої на 40 хвилин при кімнатній температурі. Якщо тісто почати розгортати відразу після замісу, воно порветься і текстура не буде такою шовковистою.

Крок 2 – готуємо начинку:

  • Печиво пісочне – 100 гр.
  • Лимони – 1 шт.
  • Яблука – 3 шт.
  • Ізюм – 80 гр.
  • Цукор пісок – 150 гр
  • Кориця мелена – 1-1,5 ч.л.

У мисці руками або толкушкой розмелюємо печиво в крихту. Використання печива, а не панірувальних сухарів як в оригінальному рецепті, робить десерт солодшим і ніжним.

Очищаємо яблука від шкірки, вирізаємо серцевину і ріжемо невеликими кубиками. Для того щоб яблука не потемніли, скроплюємо їх лимонним соком.

Ізюм моєму, змішуємо його з яблуками, додаємо цукор і корицю.

Крок 3 – збірка рулету:

  • Борошно пшеничне – 20 гр.
  • Вершкове масло – 60 гр.

На робочій поверхні, попередньо посипаною борошном, злегка розгортає тісто.

Після того, як тісто розкатали качалкою, беремо його в руки і починаємо розтягувати в різні боки. Якщо тісто достатню кількість часу відпочило, рватися воно не буде. Акуратно, але швидко розтягуємо його майже до прозорості.

В ідеалі тісто в штрудель потрібно тільки для того, щоб не дати начинці випасти, тому товщина його повинна бути мінімальною.

Якщо краї залишилися товстими, їх можна обрізати або розкачати до загальної товщини качалкою.

Після того як тісто прийняло необхідну форму, кладемо його на присипаний борошном стіл і обмазуємо розтопленим вершковим маслом. Зверху на масло висипаємо мелене печиво, потім викладаємо начинку, відступаючи по 5-7 см з кожного краю і знову посипаємо печивом.

Після цього звертаємо рулет, подоткнув вільні краї рулету всередину, щоб начинка не витікала.

Зверху змащуємо розтопленим вершковим маслом для м’якості.

Крок 4 – випікаємо штрудель:

  • Вершкове масло – 40 гр.
  • Цукрова пудра – 20 гр.

Акуратно переносимо штрудель на деко, застелене пергаментним папером або фольгою і ставимо в попередньо розігріту до 1800 духовку. Випікаємо 40-45 хвилин до появи скоринки, періодично змащуючи верхівку розтопленим маслом.

Дістаємо деко з духовки і ще гарячий штрудель змащуємо маслом і посипаємо цукровою пудрою.

Подавати австрійський штрудель з яблуками з кулькою морозива або чаєм.